GRAĐANI ĆE SORTIRATI OTPAD U KESE: Premijerka Brnabić sa čelnicima grada i predstavnicima "Beo čiste energije" na novoj deponiji

M. STANOJKOVIĆ

28. 09. 2021. u 22:51

BEOGRAĐANI uskoro mogu da očekuju da se uključe u proces selekcije otpada.

ГРАЂАНИ ЋЕ  СОРТИРАТИ  ОТПАД У КЕСЕ: Премијерка Брнабић са челницима града и представницима Бео чисте енергије на новој депонији

saradnja Premijerka Brnabić sa čelnicima grada i japanskim partnerima, Foto Tanjug

S obzirom na to da na novoj deponiji u Vinči zabranjeno odlaganje mešovitog otpada, sugrađani će dobijati kese za razvrstavanje i za to će ostvarivati neke pogodnosti. A od sledeće grejne sezone može da se očekuje da deset odsto radijatora u gradu greje na otpad.

Kako je podsetila premijerka Ana Brnabić prilikom obilaska deponije, čitav ovaj projekat ulaganja u deponiju Vinča sadrži pet malih projekata, od kojih je svaki izuzetno važan za zaštitu životne sredine.

- Prvi projekat je zatvaranje stare deponije i izgradnja nove sanitarne deponije koja je otvorena 2. avgusta - rekla je premijerka.

- Drugi je otvaranje deponije za odlaganje građevinskog otpada, koja je otvorena 18. avgusta. Treća komponenta je izgradnja elektrane za spaljivanje komunalnog otpada koja će biti završena u novembru sledeće godine. To znači da ćemo od sledeće grejne sezone u Beogradu imati oko deset odsto ukupne toplotne energije i pet odsto električne energije koja će dolaziti iz otpada.

Rešenje Za nekoliko godina na ovom prostoru će biti zelena površina, Foto Tanjug

Novu deponiju u Vinči su u društvu premijerke, obišli i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradska sekretarka Ivana Vilotijević i predstavnici "Beo čiste energije". Kako je najavio Vesić, narednih godina uspostaviće se sistem sortiranja otpada koji postoji u razvijenim zemljama Evrope.

- Počinje reorganizacija "Gradska čistoće", a zahvaljujući reciklažnim dvorištima počeće sortiranje otpada - rekao je Vesić.

- Građani će u kese sortirati otpad i uspostaviće se čitav sistem nagrađivanja za one koji sortiraju. To je posledica konačnog rešavanja sanitarne deponije u Vinči. Narednih godina u Beogradu uspostavićemo sistem koji postoji u svim zemljama razvijene Evrope, a to znači sortiranje otpada i primarnu selekciju, tako da na deponiju neće biti dovožen sav otpad.

Izgradnja toplodalekovoda Obrenovac-Beograd, koji će omogućiti da se smanji kupovina gasa i to za jednu trećinu, trebalo bi, takođe, uskoro da počne.

NIJEDNA KAP OTPADNE VODE VIŠE U DUNAV

RAD na postrojenjima za preradu otpadnih voda trebalo bi da uskoro bude ozvaničen.

- Ubuduće nijedna kap vode neprerađena više neće otići u Dunav ili u zemlju već u čistom obliku u prirodu - rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri