DOMAĆICE RADE U JOŠ TRI OPŠTINE: Pomoć čeka 700 starijih sugrađana koji žive sami u stanu ili kući

M. STANOJKOVIĆ

28. 09. 2021. u 07:52

I SURČINSKI penzioneri od narednog meseca mogu da očekuju pomoć u kući.

ДОМАЋИЦЕ РАДЕ У ЈОШ ТРИ ОПШТИНЕ: Помоћ чека 700 старијих суграђана који живе сами у стану или кући

PROCEDURA Obuka gerontodomaćica ima i teoretski i praktičan deo, Foto Arhiva

Grad Beograd planira da, osim 14 opština u kojima su seniorima na raspolaganju gerontodomaćice, uskoro proširi spisak na svih 17. Na listi čekanja da im pripomognu oko dnevnih obaveza, ali i da ih "razgovore", trenutno je 700 najstarijih prestoničkih sugrađana.

Prema podacima Sekretarijata za socijalnu zaštitu, trenutno se radi na tome da briga o seniorima bude dostupna i u Barajevu, Surčinu i Grockoj. Zbog toga je nedavno u radni odnos primljeno 75 radnica, pa su na taj način sada 732 gerontodomaćice angažovane na teritoriji Grada.

- Sekretarijat je pokrenuo sve potrebne procedure kako bi počela sa realizacijom usluga pomoć u kući tokom sledećeg meseca - navode za "Novosti" u nadležnom sekretarijatu.

- U planu je povećanje broja zaposlenih na uslugama pomoć u kući kako bi što veći broj korisnika imao uslugu. Trenutno naše zaposlene obilaze 2.235 korisnika.

Voždovčani mogu da budu najzadovoljniji budući da se najviše podmiruju potrebe korisnika sa ove opštine, dok su najpotrebnije sugrađanima sa Novog Beograda.

- Gerontodomaćice najstarije sugrađane obilaze tri ili pet puta nedeljno - kažu u gradskoj upravi.

- U domovima seniora zadržavaju se prema njihovim potrebama, a najduže do dva sata.

Najveći broj korisnika usluge pomoći u kući je starosnog doba od 80 do 91 godinu, a u najvećem broju slučajeva, žive sami.

Da bi mogle da se bave ovim poslom, neophodno je da zainteresovane prođu akreditovanu obuku za obavljanje ovog posla.

- Obuka se sastoji od teorijskog i praktičnog dela i traje četiri dana - objašnjavaju u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

- Cilj programa je upoznavanje i edukacija budućih radnika sa osnovnim karakteristikama starenja, sa jedne, i detaljnim opisom posla gerontodomaćice, sa druge strane.

BIĆE ZATRAŽENE VIŠE ZARADE

KAKO je najaaljeno, prilikom nedavne dodele ugovora novozaposlenim gerontodomaćicama, umesto dosadašnje plate od 32.000 dinara, Grad planira da od nadležnog ministarstva zatraži uvećanje koeficijenta kako bi njihova zarada bila barem 50.000 dinara.

- Novac koji dobijaju nije onaj kojim može da se plati njihov rad, a sa povećanjem minimalca koji je najavila Vlada, on će iznositi oko 37.000 dinara. I to je nedovoljno, jer želimo da im isplaćujemo najmanje 50.000 dinara. Imamo u budžetu novac za to i mislimo da je to minimum da se žene posvete ovom poslu i da ne moraju da rade sa strane - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara