RADE PREKO TRAKE, PODNETA KRIVIČNA: Gradski građevinski inspektori izlazili na teren u Topolskoj ulici 19

Š. Marović

25. 09. 2021. u 06:47

I PORED zabrane gradske građevinske inspekcije radovi u Topolskoj 19, tvrde predstavnici nekoliko vračarskih udruženja, nastavljeni su i prethodnih dana.

РАДЕ ПРЕКО ТРАКЕ, ПОДНЕТА КРИВИЧНА: Градски грађевински инспектори излазили на терен у Тополској улици 19

Foto: I. Marinković

Kako je saznaju "Novosti", juče je naređena hitna obustava daljih radova, a protiv investitora je podneta odgovarajuća krivična prijava.

Kako su za naš list potvrdili iz gradske inspekcije, juče su ponovo izlazili na teren po prijavi građana ovog dela prestonice.

- Građevinski inspektor je 20. septembra doneo rešenje kojim se investitoru nalaže vraćanje objekta u prvobitno stanje, pošto je odstupio do dozvole za adaptaciju - kažu iz ove ustanove.

- S obzirom na to da je inspekcija Grada vršila kontinuirani nadzor, 24. septembra je utvrđeno da je da su izvedeni armirano-betonski serklaži umesto drvenih greda na koje treba osloniti krovnu konstrukciju. Zbog toga je naložena hitna obustava radova do pribavljanja odgovarajuće dozvole za rekonstrukciju objekta. Takođe, podneta je odgovarajuća krivična prijava.

Zbog nastavka gradnje i pored zatvaranja gradilišta, stanari ovog dela prestonice odlučili su da danas u 14 sati održe građanski protest i tako skrenu pažnju na narušavanje objekta koji je pod zaštitom Zavoda u sklopu celine Krunski venac.

- Ovaj vandalizam koji se dešava u istorijskom jezgru Vračara mora da se zaustavi, a krajnja mera je da uđemo na gradilište - kažu za "Novosti", predstavnici tri vračarska udruženja za zaštitu ovog dela Beograda.

- Iako je objekat dobio dozvolu za adaptaciju, pokušava se nadogradnja još jednog sprata, kako bi se dodatno dobilo na prostoru. Sadašnji vlasnik kuću je kupio pre nekoliko godina i prvobitna zamisao je bila da se gradi stambena zgrada. Zbog malog placa, ali i naknadnog ulaska ovog dela pod kapu Zavoda, od te ideje se odustalo.

Nadogradnja zid svedoči o nastavku radova, Foto Arhiva

Služba Zavoda je 17. septembra izvršila uvid u stanje radova koji se izvode u sklopu adaptacije i konstatovala znatna odstupanja. U delu gde se nalazio svetlarnik dograđeno je liftovsko okno, čime se izlazi iz gabarita objekta. Takođe, u nivou nekadašnjeg tavana izvedeni su fasadni i neki unutrašnji zidovi do pune spratne visine, u delu objekta orijentisanog ka dvorištu.

- Od dokumentacije je odstupljeno i po pitanju garaže, pošto se u dvorištu objekta kopa podzemna etaža za parkiranje dva automobila - kažu oni.

- Po odobrenju koje je dobio, vlasnik je mogao da napravi po jedan stan u suterenu, prizemlju i prvom spratu.

Plan je da se od talasnog prostora dobiju novi kvadrati, dok bi se prema frontu sve vratilo u prvobitno stanje.

SAGRAĐENA 1927. GODINE

JEDNOSPRATNA vila sagrađena je u akademskom stilu 1927. godine prema projektu građevinskog inženjera Aleksandra Acovića. Ona je deo kulturno-istorijske celine Krunski venac. Kako ističu u Zavodu, ova kuća predstavlja značajnu česticu kulturno-istorijskih, arhitektonsko-urbanističkih i ambijentalnih vrednosti opštine Vračar. Kategorisana je kao objekat posebnih vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna