SAVSKI TRG BIĆE GLAVNO ČVORIŠTE: PDR šinskog sistema na uvidu, razrađuju se metro trase, BG voz i tramvajska mreža

M. STANOJKOVIĆ

25. 08. 2021. u 07:52

PRVOM linijom metroa, prema procenama, 2033. će se prevoziti oko 40.700 Beograđana za jedan sat! Najprometnija stanica na prve dve linije biće Savski trg sa procenjenih oko 14.000 putnika.

САВСКИ ТРГ БИЋЕ ГЛАВНО ЧВОРИШТЕ: ПДР шинског система на увиду, разрађују се метро трасе, БГ воз и трамвајска мрежа

Foto Promo

Ovo su projekcije očekivanog broja korisnika budućeg dela sistema javnog prevoza, koje su sastavni deo Plana generalne regulacije šinskog sistema koji je od juče na javnom uvidu.

Usvajanje ovog dokumenta kojim su planirane linije metroa i BG voza, razrađuje se i širenje tramvajske mreže u dužini od 42 kilometra, a ukupno je novih trasa šinskog sistema u dužini od 125 kilometara. Prvi radovi u Makiškom polju očekuju se krajem novembra, a završetak prve linije metroa 2028.

Planom su predviđene tri linije metroa. Prva na potezu Makiš - Mirijevo u dužini od 21,1 kilometar sa 21 stanicom, linije 2 na potezu Depo Bežanija - Mirijevo u dužini od 19,2 kilometra sa ukupno 22 stanice i delom trase od oko 0,8 kilometara ka železničkoj metro stanici "Zemun" i treće linije na potezu Banjica - Blok 61 - Bežanija, u dužini od 22,7 kilometara sa 23 stanice.

- Prva metro linija, je u zoni Makiškog polja planirana po terenu u dužini od oko 2,1 kilometar, da bi nakon stanice "Makiš" bila vođena podzemno do Mirijeva - stoji u PGR.

- Druga metro linija, celom svojom dužinom od Železničke stanice Zemun do Mirijeva vodi se podzemno, sem na delu od stanice Kvantaška pijaca gde se zbog ulaska u planirani depo vodi površinski.

 

 

 

 

Foto V. N.

 

Treća metro linija od Banjice do Bežanije ide podzemno, osim na delu od stanice Bežanijsko groblje, gde se zbog ulaska u planirani depo trasa vodi površinski. I na delu od KCS do železničke stanice Prokop, gde je trasa planirana na objektu. Predložene linije 1 i 2 ukrštaju se na poziciji Savskog trga i u Mirijevu, linije 2 i 3 kod parka "Manjež" kod Beogradske arene i kod Bežanijskog groblja, a linije 1 i 3 na Trgu Republike.

Planom je predviđeno uvođenje novih linija BG voza. Tramvajska pruga gradiće se od okretnice na Banovom brdu prema Petlovom, od Bloka 42 pa Bulevarom Milutina Milankovića ka Bežaniji i Bežanijskoj kosi i od Bogoslovije preko Dunava na banatsku stranu. Dokument će biti na oku javnosti do 12. oktobra.

JAVNA PARKIRALIŠTA

U ZONI pojedinih stanica metroa planirani su javni parkinzi tipa "park and ride". Na stanici "Železnik" biće 550 parking mesta, "Karabruma" 450, na Sajmu 600, na stanici "Mirijevo" 550, "Železnička stanica Zemun" 400, "Ustanička" 250, "Paunov breg" 400, "Autokomanda"250 i isto toliko na stanici "Bežanija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna