MANJE DŽEPARENJA, ALI VIŠE POŽARA: Obezbeđenje u kalemegdanskom parku ovoga leta nije imalo mnogo posla

S. Vidačković

23. 08. 2021. u 13:26

POŽAR koji je nedavno buknuo na prostoru između Donjeg i Gornjeg grada na Kalemegdanu, najverovatnije je izazvala cigareta. Prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da je opušak, koji je neki posetilac Beogradske tvrđave bacio sa zidića, planuo u suvoj travi. Vatrogasci su brzo stigli, a buktinja u niskom rastinju je lokalizovana. Navodno, bilo je još nekoliko sitnijih požara.

МАЊЕ ЏЕПАРЕЊА, АЛИ ВИШЕ ПОЖАРА: Обезбеђење у калемегданском парку овога лета није имало много посла

Foto: Tanjug/D.K.

Iako su pojedini u prvi mah sumnjali da su požar izazvali migranti, koji su doskoro na prostoru Donjeg grada živeli, spavali i palili vatru na otvorenom kako bi spremili hranu, ispostavilo se da to nije tačno. Prema rečima pripadnika privatnog obezbeđenja, koje je 24 časa prisutno na Kalemegdanu, migranata više nema ovde. Takođe, rekli su nam da nije bilo incidenata na prostoru Tvrđave.

- Ova sezona je veoma mirna - kažu, za "Novosti", kalemegdanski čuvari.

- Svakodnevno imamo mnogo posetilaca, kako domaćih, tako i stranih, ali ovog leta nije bilo neprijatnih situacija. Nije bilo prijavljivanja napada, krađa, džeparenja, uznemiravanja, a migranti koji su bili u donjem delu tvrđave su otišli.

Radnici obezbeđenja koji su zaduženi za red i mir na prostoru Beogradske tvrđave, jedne od najatraktivnijih i najposećenijih turističkih lokacija u prestonici, stalno patroliraju Kalemegdanom. Upozoravaju posetioce koji sede na zidiću i klupama da paze na svoje torbe, kese i lične stvari i da pokupe smeće za sobom.

Takođe, skreću im pažnju da budu oprezni prilikom šetnji po zidinama i da se kreću obeleženom stazom. Oni vode računa da neko od posetilaca ne ošteti neko od mnogobrojnih kulturnih dobara. Čuvari su goloruki, ne nose oružje, ali imaju ovlašćenja da kradljivca ili onog ko uznemirava druge zadrže do dolaska policije.

USKORO POSTAVLjAJU KAMERE

KAKO je početkom godine najavio gradonačelnik Zoran Radojičić, na Kalemegdanu trebalo bi uskoro da budu postavljene sigurnosne kamere i omogućen bežični internet. Video-nadzor bi mnogo pomogao čuvarima, kojih je sada pedesetak, te bi tako imali bolji pregled na celoj teritoriji Beogradske tvrđave odnosno bržu reakciju u slučaju incidenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)