ŽIVOT U VINČI PRAVI PAKAO: Reporteri "Novosti" proveli dan sa žiteljima prigradskog naselja u blizini deponije koja je gorela

M. STANOJKOVIĆ

12. 08. 2021. u 08:51

ŽITELjI Vinče od trenutka izbijanja požara na deponiji preživljavaju pravu dramu!

ЖИВОТ  У ВИНЧИ  ПРАВИ  ПАКАО: Репортери Новости провели дан са житељима приградског насеља у близини депоније која је горела

Foto P. Milošević

Strah za zdravlje uvukao se među ljude, a zatvoreni prozori nedovoljna su barijera da se sačuvaju od dima koji štipa za oči i nos! Iako im plamen sa najneuslovnijeg smetlišta nije nepoznanica jer su u komšiluku, kako kažu, ovakav požar ne pamte.

Od trenutka izbijanja vatre, nesnosni miris i dim širi se s vremena na vreme prestonicom, ali, već godinama unazad zagušava život najviše onima koji su joj najbliži - meštanima Vinče. Iako se i juče oblak pomerao ka drugim delovima grada, bilo je i momenata da se predahne. Ipak, za žitelje Vinče predaha nema. Strahuju za zdravlje jer o zagađenju donose sud na osnovu ličnog osećaja, a podatke o zagađujućih materija iz pravca deponije izostaju.

PRAŠINA Gorica Nikolić, Foto P. Milošević

Čim se zakorači u Vinču, oseti se neprijatan miris u nosu. Kako se približavate deponiji, smrad je još intenzivniji, a dim koji se nadvija nad deponijom se vidi kao na dlanu.

NOVE MAŠINE

Privatni partner grada demantuje navode da nemaju neophodnu opremu za preradu smeća sa deponije.

- "Beo čista energija" primenjuje sve tehničko-tehnološke mere za ispravno odlaganje otpada. To uključuje i korišćenje specijalne nove mehanizacije koja je kupljena za ove potrebe, pa tako i za sabijanje otpada.

Kako su se reporteri "Novosti" uverili, a posvedočili im meštani, iako im ova situacija nije nova, ali je najalarmantnija. Zaposleni u metalostrugarskoj radionici u Ulici Rite Ine navikli su da u prašini rade jer im je "prljav" posao, ali sada ni na pauzi ne mogu da predahnu.

- Kada smo došli na posao ujutru, od oblaka nije moglo da se prođe ka Grockoj sa strane plantaža - kaže Gorica Nikolić. - Vetar je valjda prethodnih dana duvao na drugu stranu.

SEĆANjA Žika Živanović, Foto P. Milošević

Kolege su otišle na teren u grad kako bi barem malo izbegli zagađenje, ali neko mora da ostane da radi i ovde. Bojimo se za zdravlje. Srećom, ne stanujem u ovom delu, već samo ovde radim, ali sam svakako veći deo dana u Vinči.

U kući pored ove radionice, Slavica Nojnes došla je iz Austrije u posetu ćerki i unucima. Kaže, cele noći nisu mogli zaspe jer je vazduh bio nepodnošljiv.

- Svaki put kad ovde dođem, ja se razbolim - kaže Slavica. - Zatvorili smo sve prozore, ali ni klimu nismo mogli da pustimo jer prerađuje taj isti vazduh. Kao da miris paljevine ulazi kroz zidove u kuću.

TONE VODE

IAKO je požar na deponiji Vinča stavljen u utorak pod kontrolu, u noći između utorka i srede u toku dogašavanja sipano je oko 100 tona vode. Istraga koja će pokazati da li su visoke temperature jedini uzrok je u toku, a kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zaposleni "Gradske čistoće" i privatnog partnera "Beočiste energije" pozvani su na razgovor u policiji.

Vesić je istakao da će se još pet, šest dana osećati dim:

- Male su šanse da se ovakav incident ponovi jer nam predstoji jesen, jer se takve stvari ređe dešavaju, a do kraja godine će problem biti rešen.

Vinčanac Žika Živanović, koji u kamionu pored puta prodaje voće i povrće, kaže da je disao punim plućima dok nije izgrađena deponija u Vinči, pre više od četiri decenije.

Ovih dana sa mušterijama deli iste muke i strahove:

- Isto je svake godine, jer deponija tinja gotovo konstantno. To ne može da se sredi dok je ne zatvore. Zagađenje je veliko. Vrućine su nepodnošljive, a mi niti smemo da otvorimo prozore, niti da izađemo na vazduh.

PRAZNO Ulica u Vinči koja vodi ka deponili, Foto P. Milošević

I jedna sugrađanka dok pazari breskve komentariše kako se nedavno iz Zemuna preselila u Vinču.

- Vinča je lepa, ali se nadam se da će požar uskoro biti saniran i da će se vazduh koliko-toliko pročistiti.

Kod ulazne rampe na deponiji Vinča juče su se smenjivali kamioni sa smećem, ali i zemljom koja se doprema za zatrpavanje. Kako radnici komentarišu, situacija se stišava.

- "Beo čista energija" je dovezla dosta mehanizacije, mnogo više nego one s kojom smo ranije gasili požare. To je sada njihova briga i biće sređeno - kaže jedan od radnika na rampi.

* * * * * * * *

DIREKTOR "BEOČISTE" VLADIMIR MILOVANOVIĆ O NAVODNO ZAKASNELOJ AKCIJI GAŠENjA

NIJE SE ODMAH ZNALO DA JE POŽAR TAKVIH RAZMERA

OD trenutka izbijanja požara, prijave incidenta i dolaska vatrogasaca i gašenja navodno

je prošlo izvesno vreme. Taj period je bio izgubljen za intervenciju nadležnih službi. Kako objašnjava direktor "Beočiste energije" Vladimir Milovanović invenciju je u subotu onemogućila nepritupačnost i slaba vidljivost. Ipak, kako ističe, obezbeđenje je postupilo po protokolu koji važi za ovakve situacije.

- Nije prihvatljiva optužba da se čekalo predugo sa pozivom vatrogascima - kaže Milovanović za "Novosti".

Foto Instastory@moj beograd/Printskrin

- Prethodno je bilo potrebno utvrditi da li je reč o redovnoj pojavi dima ili o požaru koji zahteva angažovanje vatrogasaca. U svakom slučaju, čim je identifikovan otvoreni plamen, počelo je i gašenje nasipanjem zemlje u našoj organizaciji dok se čekao dolazak vatrogasaca. Problem je što su ekstremni vremenski uslovi pogodovali brzom širenju požara pa je do dolaska vatrogasaca već velika površina deponije bila zahvaćena vatrom.

Kako objašnjava Milovanović, nadležni sektor Policijske Uprave Beograda sprovodi istragu uzroka nastanka požara i na tužilaštvu će biti odluka da utvrdi da li postoji nečija krivica ili je reč o akcidentnoj situaciji usled vremenskih uslova i uslova koji vladaju na deponiji.

Iako je "Beočista energija" preuzela novu deponiju od 2. avgusta, kako je istakao Milovanović, u narednim danima počeće zatvaranje i sanacije postojeće, za šta će biti potrebno više od tri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!