VAŽNA VEST ZA SVE BEOGRAĐANE: Grad dodeljuje subvencije za kupovinu 2.000 bicikala

Tanjug

31. 07. 2021. u 14:26

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je ispred Starog dvora razgovarao s članovima Biciklističkog saveza Beograda i najavio da će Grad izdvojiti 10 miliona dinara za subvencije za kupovinu 2.000 bicikala.

ВАЖНА ВЕСТ ЗА СВЕ  БЕОГРАЂАНЕ: Град додељује субвенције за куповину 2.000 бицикала

Foto: Z. G.

Vesić je rekao da će Sekretarijat za zaštitu životne sredine u ponedeljak raspisati konkurs i izabrati nevladinu organizaciju koja će u ime Grada dati subvencije u iznosu od po 5.000 dinara za 2.000 građana.

Građani Beograda moći će da se prijave na konkurs koji će raspisati ta nevladina orgranizacija početkom septembra, a jedini uslov konkursa je da bicikl bude proizveden u Srbiji.

- Odluka o dodeli subvencija za kupovinu bicikala je u skladu sa planom poboljšanja kvaliteta vazduha, potrebno je da smanjimo broj vozila na ulici i da povećamo broj ekoloških vozila i da omogućimo ljudima da više koriste bicikl - rekao je Vesić.

On je precizirao da će se tokom jeseni završiti izgradnja 150 mesta u gradu za iznajmljivanje javnih bicikala

 - Već smo definisali lokacije, sproveli infrastrukturu i na svakoj od tih lokacija biće deset javnih bicikala, što znači da ćemo omogućiti građanima da imaju 1.500 bicikala na raspologanju- rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naveo da će tražiti da se uvede pojam biciklističko-pešačke ulice kako bi se manji broj ulica u gradu pretvorio u ulice koje bi koristili i automobili, ali bi prednost imali pešači i biciklisti.

Rekao je da su u toku pregovori sa Biciklističkim savezom Beograda, da se izgradi objekat za trening za bicikliste koji zbog nedostatka prostora treniraju na ulicama.

- Ukoliko želimo da imamo bicikliste u najvećim trkama, ako želimo da budu uspesni na svetskim takmičenjima, moraju da imaju uslove za trening - objasnio je Vesić.

Trener Biciklističkog saveza Beograda Nebojša Jovanović izrazio je zahvalnost što Grad Beograd učestvuje u promociji biciklizma, a kao najbolju rutu za vožnju bicikla navodi Adu Ciganliju.

- Kad se završi biciklistička staza oko Beograda na vodi, ispod Gazele, pa kad se krene od Nebojšine kule pa do Ade, to je će biti odlična ruta za rekreaciju, a može i da posluži i za trening- objašnjava Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni