PETORO SE SUMNJIČI ZA URUŠAVANJE: Krivična prijava posle nesreće u Vidovdanskoj 2A, zamenik tužioca šalje pozive za saslušanje

S. B. MILOŠEVIĆ - M. STANOJKOVIĆ

23. 07. 2021. u 08:51

KRIVIČNA prijava protiv petoro odgovornih osoba osumnjičenih za urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru u četvrtak je konačno stigla u Prvo osnovno javno tužilaštvo. I dok se u javnosti dalje spekuliše o tome ko su krivci i "pozadinski" investitor, ova saznanja trebalo bi da budu obelodanjena za 15 dana kada osumnjičeni sa svojim izjavama izađu pred tužioca.

ПЕТОРО СЕ СУМЊИЧИ ЗА УРУШАВАЊЕ: Кривична пријава после несреће у Видовданској 2А, заменик тужиоца шаље позиве за саслушање

Foto Z. Jovanović

Prijava je, kako, za "Novosti", kažu u Tužilaštvu, podneta protiv B. S. kao investitora radova, izvođača radova i osumnjičenog R. M., te protiv preduzetnika G. M., osumnjičenih R. D. i P. T. kao odgovornih lica zaduženih za građevinski nadzor.

- Osumnjičeni da su učinili teško delo protiv opšte sigurnosti su investitor radova, izvođač i nadzorni organ koji su učinili navedeno krivično delo prilikom rukovođenja, a ostala lica prilikom izvođenja građevinskih radova. Postupajući zamenik tužioca danas će poslati pozive za saslušanje - rekli su u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Kako za naš list, pojašnjava, advokat Aleksandar Cvejić, istraga o ovom slučaju neće biti kratka, a koliko će biti duboka i šta će se otkriti zavisi od tužilaštva.

- Ovde su u problemu građevinska firma koja je izvodila radove, odnosno kopala temeljnu jamu i nadzorni organ koji je trebalo da kontroliše da li se sve radi u skladu sa projektom. - Taj koji je kopao, morao je da zna ko ga je angažovao, šta mu je kazao da treba da radi. Sve to će se utvrditi veštačenjem - kaže Cvejić.

Investitor u ovom slučaju, kako pojašnjava Cvejić, može da bude običan čovek, koji se ne razume u građevinu i koji samo angažuje firmu za gradnju.

- Direktno su odgovorni izvođač i nadzor, naravno ako su sve dozvole investitora u redu. Ujedno, vlasnici parcele i fiktivni investitori, sa pravim investitorom sigurno imaju sklopljen ugovor o zajedničkoj gradnji ili o poslovno-tehničkoj saradnji. Njih oštećeni mogu da gone kasnije u parničnom postupku, ali u principu šteta bi trebalo da se naplati od onih koji budu proglašeni krivim, a to su najverovatnije izvođač i nadzor - navodi Cvejić.

Osumnjičeni B. S. je Slobodan Božić, koji se zajedno sa Verom i Borisavom Božićem vodi kao vlasnik parcele, koji su u međuvremenu, pre početka radova, osnovali firmu "Femili invest plus". Podsećamo, na tabli se kao izvođač radova pominje samo Milica Mišić i drugi (ti drugi su zapravo Božići). U pomenutoj firmi "Novostima" su spustili slušalicu.

Osumnjičeni R. M. je Milovan Radojević, vlasnik firme "Ropeber studio d. o. o." koja je na tabli bila navedena kao investitor radova. Ipak, kako je za naš list juče, kao i u petak, rekao Radojević, koji se od prvog dana pominje kao izvođač, njegovi radnici nisu kročili na gradilište. Na pitanje ko je famozni "Bora" koga svi u razgovoru pominju kao glavnog investitora i onog ko je rukovodio radovima, Radojević navodi da je reč o gorepomenutom Borisavu Božiću. Kao i da je on za njega jedini investitor, dok ne zna da iza njega stoji neko drugi.

- Ponavljam, raskinuo sam ugovor sa firmom "Femili invest plus" početkom jula, pre nego što su radovi i počeli - objašnjava Radojević. - Nismo se usaglasili oko tempa radova, jer mi nismo mogli brže, što je bio glavni zahtev. Sve vreme komunicirao sam sa Borom usmeno, a na papiru se dogovorio sa "Femili invest plus".

GRAD ZIDA ZA STANARE

ZBOG propusta u radovima prilikom kopanja temeljne jame, 16. jula obrušila se zgrada na susednoj parceli u Vidovdanskoj 2A. Samo pukom srećom, stanari su uspeli da izađu pre nego što se deo srušio. Iako je obećano se jama zatrpati i obezebediti objekat od daljeg propadanja, drugo obrušavanje dogodilo se u utorak 20. jula. U sredu su stanari postigli dogovor sa Gradom da im Direkcija za građevinsko zemljište izgradi zgradu u kojoj bi dobili stanove, a ostatak jedinica bi bio za tržište. Za to vreme, smeštaj godinu dana bi plaćao Grad, koji bi se naplatio u ime stanara od investitora.

NAMERNO POTKOPAO TEMELjE?

PREMA rečima advokata Cvejića, ne isključuje se mogućnost da je neko s namerom potkopao temelje zgrade koja ima samo sedam stanova, kako bi na tom mestu niklo 20 i više novih stambenih jedinica. Navodi i da bi to bilo ekstremno opasan plan u svakom pogledu, pošto je u ovom slučaju moglo da bude mrtvih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati