JEDRIMA OKO ADE MEĐICE: Na Savi održana tradicionalna regata, posle godinu dana pauze

B. Borisavljević

26. 06. 2021. u 21:25

POSLE godinu dana pauze, zbog epidemije virusa korona, na Savi danas je održana beogradska jedriličarska regata u organizaciji JK "Ada".

ЈЕДРИМА ОКО АДЕ МЕЂИЦЕ: На Сави одржана традиционална регата, после годину дана паузе

Foto Z. Jovanović

Dvadeset plovila startovalo je, na četvrtom kilometru rečnog toka Save, ispod mosta na Adi. Već po tradiciji, regatna "trasa", vodila je oko Ade Međice.

Prema rečima Miloša Dobrosavljevića, vlasnika kluba "Ada", svaka posada ima od dva do četiri člana, a uobičajena "ruta" je duga oko osam kilometara.

Trenutna epidemiološka situacija uticala je da, ove godine, među učesnicima nema takmičara iz inostranstva. Većina ih je bila iz prestonice. Pobednik je onaj ko prvi prođe ciljnu liniju, a vreme i nije tako bitno.

- Svi smo nestrpljivo čekali da najgori dani ostanu iza nas i da uplovimo u nove pobede - kaže Dobrosavljević. - Jedrilice, vetar, sunce, reka, mostovi, panorama grada, rivalitet, prijateljstvo, gostoprimstvo, druženje, navijači, posmatrači, mediji, adrenalin, uspesi, pehovi i naravno prestižni trofej - sve to je Belgrade Cruiser Cup, regata koja krasi našu metropolu već šest godina.

Foto Z. Jovanović

Beograđani su imali priliku da posmatraju regatu iz klupskog objekta i duž čitave obale reke Save.

Takmičile su se najbolje posade u jedrilicama klase cruiser i micro cruiser. Ideja za pokretanje ove godišnje beogradske regate na reci Savi, nastala je radi popularizacije sportskog jedrenja u našoj prestonici, kao i ekološki odgovornog života na vodi.

POPULARAN SPORT

Jedrenje pripada grupi najstarijih olimpijskih sportova i predstavlja jednu od najprestižnijih sportskih veština, a poslednjih nekolko godina privlači i sve veću pažnju naših sugrađana.

Beograd je jedna od retkih evropskih prestonica, koju krasi predivan akvatorijum u samom centru grada i ruža vetrova, kakva je neophodna za kvalitetno jedrenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna