HILANDARSKI KUTAK I KAMERNA SCENA: Zemunska gimnazija dobija prostor za kulturna dešavanja

B.B.

21. 06. 2021. u 11:59

ZEMUNSKA gimnazija će, posle rekonstrukcije, dobiti "Hilandarski kutak", spomen sobu i kamernu scenu. Ova poznata obrazovna ustanova će postati prva škola, koja će početi saradnju sa srpskom svetinjom. Početkom jula će, sa igumanom manastira biti potpisan protokol o saradnji.

ХИЛАНДАРСКИ КУТАК И КАМЕРНА СЦЕНА: Земунска гимназија добија простор за културна дешавања

Foto: N. Skenderija

Prema rečima Miloša Bjelanovića, direktora Zemunske gimnazije, potkrovlje, koje je ranije nije služilo ničemu, biće pretvoreno u kulturno izložbeni prostor u kome će biti stalna izložbena postavka iz Hilandara. Osim za đake i profesore, biće otvorena i za građane.

- Prediviđeno je da dolaze monasi sa Hilandara i drže predavanja, imaju susrete sa učenicima - navodi Bjelanović. - Takođe, gosti će biti naučnici i predstvanici društvenog života Zemuna, Beograda i Srbije. Oni će imati razne tematske razgovore sa đacima i Zemuncima.

Bjelanović navodi da će u drugom potkrovlju biti otvorena spomen soba povodom 163 godine postojanja gimnazije koja će, takođe, biti otvorena za posetioce.

- Kada uradimo binu, u svečanoj sali ćemo napraviti kamernu scenu, koju Zemun nema - otkriva Bjelanović. - Gimnazija je uvek bila svetionik Zemuncima. Sve je polazilo odavd i sve se dešavalo ovde. Hoćemo da to vratimo ponovo i da rekonstrukcija ne bude samo za đake i profesore nego za ceo Zemun.

Novu školsku godinu gimnazijalci bi trebalo da počnu u kompletno sređenoj zgradi, koja će biti najopremljenija u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!