KAZNE ZA KAFEDŽIJE I MILION DINARA: Novi zakon zaštite od buke treba da uvede znatno strože sankcije ukoliko ugostitelji ponove prekršaj

M. STANOJKOVIĆ

07. 06. 2021. u 08:51

UGOSTITELjIMA koji emituju buku iznad graničnih vrednosti biće izrečena novčana kazna u iznosu od 250.000 do pola miliona dinara.

КАЗНЕ ЗА КАФЕЏИЈЕ И МИЛИОН ДИНАРА: Нови закон заштите од буке треба да уведе знатно строже санкције уколико угоститељи понове прекршај

Foto P. Mitić

Međutim, ukoliko ponove prekršaj u periodu od godinu dana, ta cifra će se popeti na milion dinara! Ovakva kaznena politika predviđena je Nacrtom novog zakona zaštite od buke koji je na javnoj raspravi. Takođe, komunalni milicionar osim prekršajnog naloga, moći će i da privremeno oduzme emitera buke, ali i da podnese inicijativu inspekciji da se zabrani upotreba zvučnika ili obavaljanje delatnosti.

Prema propisima o buci, za održavanje skupova bez mera zvučne izolacije, buke u akustičnim zonama, ili iznad dozvoljenih granica, za privredno društvo i preduzeća sledi udar po džepu.

- Odgovorno lice u pravnom licu kazniće se iznosom od 25.000 do 50.000 dinara - navodi se u nacrtu zakona u delu kaznenih odredbi. - Međutim, ukoliko ugostitelj i posle usmenog naređenja komunalnog milicionara ne prestane da pravi nedozvoljenu buku zaprećena je kazna od 200.000 dinara.

Sada, po novom zakonu, svaki komunalni milicionar imaće kod sebe mobilni aparat za merenje buke i moći će da reaguje odmah - prvo, da upozori one koji emituju muziku da nivo zvuka prilagode propisima, a onda i da zabrani dalje emitovanje muzike.

- Bićemo beskompromisni kada je u pitanju zaštita građana od maltretiranja - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Zato je donošenje zakona i poziv ugostiteljima da ulože novac u zaštitu od buke i tako sebi omoguće da normalno rade, a da ne maltretiraju svoje komšije.

Građani će primedbe i sugestije na nacrt moći da daju do 23. u juna, a tokom naredne nedelje biće organizovan sastanak nadležnih sa upravnicima stambenih zgrada koji su imali najviše zamerki po pitanju buke.

MERENjA

UKOLIKO građani prijave buku po sadašnjem zakonu, na teren izlazi inspekcija koja konstatuje buku i poziva ovlašćenu kompaniju za merenje buke da zakaže izlazak i utvrdi nivo buke.

- Jasno je zbog čega nikada niko nije bio kažnjen - rekao je Goran Vesić. - Naime, svaki ugostitelj u zakazano vreme za merenje prilagodi jačinu zvuka propisima. Nakon toga će uslediti zabrana rada ugostiteljskog objekta ili privremeno oduzimanje sredstva sa koga se emituje muzika.

CETINjSKA

STANARI Cetinjske i Zetske ulice dobili su pre nekoliko dana spor sa Gradom, koji su tužili zbog buke. Kako navode u udruženju stanara, Prvi osnovni sud presudio je u njihovu korist. U presudi se navodi da Grad nije nije iskoristio sve postojeće pravne mogućnosti da stane na put bahatim ugostiteljima i dužan je da podnosiocima tužbe isplati nadoknadu na ime nematerijalne štete.

Sugrađani u centru grada nekoliko godina unazad u više navrata protestovali su zbog buke zbog koje nemaju miran san.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!