PILIĆ ZA HRVATSKE MEDIJE O ĐOKOVIĆU: "Novaku jedna stvar nije bila potrebna, ali zašto niko ne pominje Nadala?"

Novosti online 10. 01. 2022. u 16:23

NOVAK ĐOKOVIĆ je osvojio "prvi set" u Australiji, onaj pravni deo bitke za odbranu trofeja u Melburn parku. Od sledećeg ponedeljka kreće ono pravo - juriš na desetu titulu šampiona AO i 21. rekordni gren slem.

Foto: N.Paraušić

Odluku suda da ukine zabranu ulaska Novaku, pozdravio je i njegov "teniski otac", legendarni stručnjak Nikola Pilić.

Pilić, koji sada živi u Opatiji, u razgovoru za hrvatske Sportske novosti ne skriva da voli i podržava Đokovića, ali, kaže, nastoji i da bude bjektivan.

- Sud je rekao svoje, pravosuđe je pokazalo da je nezavisna grana australijske vlasti. Novak je sad dobio tu parnicu, ali šta će dalje biti teško je prognozirati. U svakom slučaju Australijji nije trebala ova blamaža, prvog tenisera sveta su devet sati držali u pritvoru, posle ga danima držali u emigrantskom hotelu bez mogućnosti da normalno trenira na terenu. Doktori su potvrdili da su njegova dokumenta u redu, ali onda su političari osetili mogućnost da na njegovom slučaju skupljaju poene - kaže Pilić za Sportske novosti.

Na pitanje kako gleda na to da se Đoković, navodno zaražen, družio s decom u Beogradu, primao je nagrade, radio editorijal za Ekip... zalazio je među ljude i to sve bez maske Pilić odgovara da naš teniser nije mogao da zna da je zaražen, jer nije imao nikakve simptome.

- To mu nije trebalo, ali ja verujem da on tada nije ni znao da je zaražen, jer nije imao nikakve simptome. Nije ni on bezgrešan, ali ovo kako su pristrasni mediji digli hajku na njega, to jezaista strašno. Ne želim da umanjujem veličinu jednog Rodžera Federera ili Rafaela Nadala, ali ako je u meču između Federera i Đokovića 80 odsto ljudi na Rodžerovoj strani, onda ne možemo da govorino o objektivnosti. Novak je diskvalifikovan na US Openu kao da je onu sudiju upucao iz mitraljeza a ne nenamerno pogodio lopticom - napomenuo je Pilić i dodao:

- Pokušavam da budem objektivan, pa sam i srpskim novinarima  2018. i 2019. govorio da Đoković još nije najbolji, ali nakon što je lane osvojio Vimbldon, nikakvih sumnji više nema da je najbolji. I sad oni takvog jednog velikana, koji je devet puta osvajao Australijan Open, koji je ljubio australijsku zemlju, tj. beton, tretiraju kao poslednjeg kriminalca i organizuju neviđenu hajku na njega. To Australijancima nije smelo da se dogodi - zaključio je Pilić.

Novaku to nije trebalo, ali što je s Nadalom?

Pilić je govorio i za Indeks.hr, koji ga je podsetio događaja iz leta 2020. kada je Đoković bio i glavni akter turnira u Zadru, a par dana ranije bio je na košarkaškoj utakmici. Kasnije se ispostavilo da je bio pozitivan.

- Verujte mi, tada nije znao da je pozitivan. Priznao mi je to. To je sve Dimitrov lagao.

Međutim, pustimo za trenutak Đokovića. Šta je s Nadalom? On je 20. decembra bio zaražen, a već 31. je stigao u Australiju iako je morao da bude u izolaciji najmanje 14 dana. Zašto se o tome ne priča - pita se Pilić u razgovoru za Indeks.

Pogledajte više