HRVATSKA U SUZAMA: Lionel Mesi i Argentina nokautirali "vatrene" i ušli u finale Svetskog prvenstva!

A. I. 13. 12. 2022. u 21:54 >> 21:55

FUDBALERI Argentine su u polufinalu Svetskog prvenstva igrali protiv vicešampiona Hrvatske. Fantastičan duel dobila je Argentina 3:0 (2:0), te će Hrvatska da igra u meču za treće mesto.

FOTO: Tanjug/AP

Od starta su Hrvati bili motivisani, i pokušavali da vrše presing na poslednju liniju Argentine, imali su kontrolu lopte u meču, ali je prvi šut na gol imala ekipa u plavo-belim dresovima, a nakon toga su se "gaučosi" za sve na terenu pitali.

Prvi šut ka golu rivala imala je Argentina u 25. minutu. Snažno je sa dvadesetak metara šutirao Enco Fernandez, a njegov pokušaj u korner je poslao Dominik Livaković.

Ipak, devet minuta kasnije Dominil Livaković napravio je penal, fauliravši Hulijana Alvareza. Dobio je tom prilikom i žuti karton, a Lionel Mesi priliku da uđe u istoriju.

Pogodio je snažnim udarcem Lionel Mesi, a to je ujedno bio njegov 11. gol u reprezentaciji Argentine na Svetskim prvenstvima. Prestigao je na taj način Gabrijela Batistutu koji je na koti 10.

FOTO: Tanjug/AP

Nakon gola na terenu je postojao samo jedan tim, te je u 39. minutu Argentina uvećala prednost. Nakon sjajne kontre, Hulijano Alvarez je sa centra dotrčao do peterca Livakovića, nespretno je odbrana reagovala, te je odbijena lopta pala ponovo na nogu igrača Mančester Sitija, pao je na leđa Borna Sosa, a na kolena nemoćni Dominik Livaković - 2:0.

Poletni Argentinci su u 42. minutu preko Aleksisa Makalistera mogli do novog gola nakon kornera Lionela mesija, ali je sada Livaković dobro reagovao.

Tek u 45. minutu Emilijano Martinez se našao na iskušenju. Josip Juranović je šutirao iskosa, a golman Argentine nije imao mnogo problema.

Na samom startu drugog poluvremena kontrolu lopte više imala je Hrvatska, ali nisu uspevali da ozbiljnije ugroze gol Livakovića. Tako je bilo sve do 58. minuta kada je Lionel Mesi izašao pred golmana Hrvatske, a čuvar mreže Dinama je izašao kao pobednik iz tog duela.

Igrao se 69. minut kada je Mesi gotovo zaplesao tango, čuvao ga je Joško Gvardiol, a Mesi sa nekoliko sjajnih poteza uspeo je da ga prevari i od centra dođe do šesnaesterca, zalomio je unutra i pronašao Alvareza koji je drugim golom povisio prednost svog tima na 3:0, što je ujedno bio i konačni rezultat meča.

Hrvatska u meču za treće mesto čeka poraženog u duelu Francuska Maroko koji se igra sutra od 20.00 časova.

Kako je tekao meč pročitajte u nastavku:

ARGENTINA - HRVATSKA 3:0 (2:0) (Mesi 34'p, Alvarez 39', 69')

90' Pet minuta nadoknade igraće se na Lusailu.

89' Jedan od retkih pokušaja Hrvata, Majer je šutirao, a bez muka golman Argentine hvata loptu.

87' Makalister je ustupio mesto Hojtu, a Molina Korei.

82' Brzo su Argentinci izveli prekid,  Makalister je volejem raspalio po lopti, koja odlazi kraj gola Livakovića.

FOTO: Tanjug/AP

80' Luka Modrić je Lovri Majeru ustupio svoje mesto. Jasno je sada i Daliću da je bolje da najboljeg igrača sačuva za borbu u meču za treće mesto.

73' Rodrido de Pol i Hulijan Alvarez napustili su teren, a u igru su ušli Paolo Dibala i Ezekijel Palasios. Marko Livaja  ušao je u igru umesto Andreja Kramarića.

PROČITAJTE JOŠ: OBJASNIO IM KO NIJE "NOVI VIDIĆ": Lionel Mesi i majstorije za mnogo podizanja tri prsta tokom polufinala Argentina - Hrvatska (VIDEO)

69' Lionel mesi je odradio veliki posao, čuvao ga je Joška Gvardiol, on je sa centra uspeo iskosa da se ušeta u šesnaesterac i proigra Alvareza. Veliki posao je odradio Mesi kod ovog gola.

69'GOL ARGENTINA!

66' Juranović je izgubio loptu, Argentina ima kontru, odlučili su ipak da uspore, a Mesi nije uspeo glavom da završi akciju.

64' Zanimljivo je da Hrvatska do sada još nema šut u okvir gola, dok Argentina ima šest. Zaista retko za videti u ovoj fazi Svetskog prvenstva, posebno kada je u pitanju vicešampion sveta.

FOTO: Tanjug/AP

62' Velika prilika za Hrvatsku nakon prekida, ipak Martinez prvi stiže do lopte u svom petercu.

PROČITAJTE JOŠ: HRVATSKA U OVOM SNIMKU NEĆE UŽIVATI: Kad hiljade Srba skandira "Argentina, Argentina!" (VIDEO)

58' Lionel Mesi izašao pred golmana Hrvatske, a čuvar mreže Dinama je izašao kao pobednik iz tog duela.

55' Martinez je bio blizu prilike da šutira iz srca šesnaesterca, ipak, odlično reaguje u presudnom trenutku Joško Gvardiol.

54' Spao je u ovim trenucima ritam, Hrvatska kontroliše posed, ali sa njime ne uspeva ništa da uradi.

50' Marcelo Brozović izašao je iz igre, a Dalić će u nastavku meča poverenje ukazati Brunu Petkoviću.

49' Paredes je sa preko trideset metara šutirao, hvata to sigurno Livaković. Usled udarca u glavu Makalister je završio na travi - prekid.

47' Oboren je pred šesnaestercem Argentine, iskosa Vlašić Modrić je izveo prekid. Hvata to sigurno Martinez.

46' Nastavljen je meč u Lusailu, na istoimenom stadionu. Oršić je na terenu zamenio Sosu. Dok je Vlašić zamenio Pašalića.

FOTO: Tanjug/AP

* Neverovatno prvo poluvreme gledali smo. Hrvatska je imala 298 uspešnih dodavanja, Argentina 182, "vatreni" imali su pritom i 14 ubacivanja u šesnaesterac, polovinu manjee imala je Argentina. Dok je šuteva u okvir gola imala četiri Argentina, a nijedan Hrvatska. U kornerima je nerešeno 2:2.

PROČITAJTE JOŠ: HRVATSKA NOĆNA MORA - KONTRA ARGENTINE IZ SNOVA: Gol u stilu Maradone u polufinalu Svetskog prvenstva! (VIDEO)

45+3' Perišić je pokušao iskosa da ubaci loptu, nije to uspeo.

45' Produženo je prvo poluvreme četiri minuta. A zanimljivo je da Argentina napada iako ima dva gola prednosti, vrše presing na igrače protivničke selekcije i konstantno napadaju.

45' Emilijano Martinez je imao dosta posla nakon pokušaja Juranovića, a potom je na odbitak natrčao Pašalić koji je bio u ofsajdu.

PROČITAJTE JOŠ: UTIŠAO HRVATSKU, UŠAO U ISTORIJU: Ovako je Lionel Mesi dao gol na utakmici Argentina - Hrvatska u polufinalu Svetskog prvenstva

FOTO: Tanjug/AP

43' Ponovo je  Livaković bio na ispitu, odlična reakcija nakon novog kornera Mesija.

42' Pokušao je Aleksis Makalister, korner za Argentinu. Odlično je intervenisao Dominik Livaković.

39' Nestvaran gol Hulijana Alvareza. Pretrčao je sa svoje polovine, imao je Alvarez dva igrača na leđima, Sosa je loše reagovao, a Alvarez je potom imao lak deo posla, poslao ju je iza leđa Livakovića!

39' GOL ARGENTINA (2:0)

37' Mario Mandžukić dobio je crveni karton zbog protesta nakon penala, i to na klupi "kockastih".

FOTO: Tanjug/AP

34' Izvođač je bio Linel Mesi, siguran je bio. Šutirao je po desnoj strani. Prestigao je ovim golom rekord Gabriela Batistute, sada je strelac 11 pogodaka.

34' GOL ARGENTINA (1:0)

32' Dominik Livaković je napravio penal, dobio je žuti karton nakon što je oborio Hulijana Alvareza, a zbog negodovanja je i Mateo Kovačić dobio crveni

31' PENAL ARGENTINA!

30' Hrvatska ima više odigranih pasova (166), naspram 105 Argentine, a ujedno i osam centaršuteva u odnosu na jedan uspešno izveden "gaučosa", ipak, jedini šut u ovkri gola uputila je za sada Argentina

27' Požrtvovani Luka Modrić stigao je nakon kontre da ukloni opasnost pred svojim golom, uovom meču igra zaista fantastično vremešni fudbaler Real Madrida stiže na obe strane terena da ostavi svoj uticaj.

26' Prečesto se Lionel Mesi hvata za levu nogu, zabrinuti su Argentinci, postavlja se pitanje hoće li moći da završi meč.

FOTO: Tanjug/AP

25' Snažno je šutirao Enco Fernandez, Dominik Livaković brani.

24' Trenutno totalanu kontrolu poseda ima Hrvatska, svega 36 posto imaju loptu u nogama Argentinci.

22' Mesi je u naletu pokušao da proigra Hulijana Alvareza, dobra i budna reakcija odbrane. Kada fudbaler PSŽ ima loptu Hrvati rade odličnu markaciju sa trojicom čuvara na omalenom Argentincu i za sada im to daje rezultata, bez posla je Dominik Livaković.

20' Iako trenutno nema golova, igra se zaista totalni fudbal, sa bespoštednom igrom na svim delovima terena.

16' Taljafiko uspeva da izblokira pokušaj Hrvata samo korner. Nakon njega Lovern je u skoku poslao dvojicu Argentinaca na travu nakon oštrog duela. "naterao" je Otamendija i Romera da se sudare glavom.

15' Oboren je Lionel Mesi pred šesnaestercem Hrvatske, a Danijele Orsato odmahuje rukom na proteste plavo-belih.

13' Sada je posed u potpunosti na strani Hrvata, 53 posto vremena.

FOTO: Tanjug/AP

12' Perišić pokušava po levoj strani da zapreti, Kristijan Romero dobro je reagovao i otklonio opasnost - aut. Šutirao je potom Luka Modrić, bio je blokiran.

10' Ima problema Argentina da iznese loptu sa svoje polovine. Rival igra presing po celom terenu i dosta otežava "gaučosima" izlazak sa svoje polovine.

9' Argentina za sada ima veći posed lopte (47, naspram 41 posto vremena), ali bez većih uzbuđenja.

6' Tvrda igra na startu meča. Tagljafiko je oboren, a nešto pre i jedan od fudbalera Hrvatske ispred klupe "kockastih". Nije bilo faula za Hrvatsku, za Argentinu jeste, te su sa klupe Hrvata negodovali.

4' Pred početak utakmice, sin Lionela Mesija (a i supruga slavnog Argentinca) privukli su najveću pažnju na stadionu. Pogledajte u foto-galeriji zašto:

1' meč je počeo na stadionu Lusail.

19.55 - Argentina će u polufinalnom meču protiv Hrvatske imati veliku podršku navijača sa tribina.

19.54 - Hrvati su na šaljiv način pokazali da žele novo finale.

19.40  - A NAJPOZNATIJI SRPSKI ZET - NAVIJA ZA HRVATSKU: Kakva scena pred utakmicu "vatrenih" i Argentine na Svetskom prvenstvu

18.53 - "POLA SVETA" ODJEDNOM NAVIJA ZA "VATRENE": Hrvatska navijačica je ovo obećala pred meč sa Argentinom

18.38 - Postale su poznate i startne postave:
Argentina: (4-4-2) Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Taljafiko - De Paul, Fernandez, Parades, Mak Alister - Mesi, Alvarez

Hrvatska: (4-1-2-3) Livaković - Juranović, Lovren, Gardiol, Sosa -  Brozović - Modrić, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Perišić

18.25 - Navijači Argentine već uživaju. Ovako je više od sat i po pred početak utakmice,  ispred stadiona "Lusail":

18.05 - HRVATSKA GLEDA I NE VERUJE: Jedna cela država danas navija za Argentinu, a udaljena je od Argentine 17.000 kilometara!

UOČI MEČA

Argentina je na startu svoje mundijalske odiseje šokirala planetu, poraženi su 1:2 od Saudijske Arabije, ali su u nastavku savladali Meksiko i Poljsku, oba meča završena su rezultatom 2:0 čime su prošli u nokaut fazu.

U Osmini finala bez većih problema savladali su Australiju 2:1, a nakon toga je usledio meč protiv Holandije. Duel u kome su vodili 2:0, a potom nakon produžetaka i penala stigli su do polufinala. Nakon tog meča viđena je bura na terenu, fizički sukobi, a neki su se nadali da će Lionel Mesi biti kažnjen neigranjem protiv Hrvata zbog rasprave sa protivničkim igračima u tunelu.

Hrvatska je posle grupne faze takmičenja imala samo jednu pobedu, protiv Kanade 4:1, sa Marokom i Belgijom "vatreni" su odigrali dva remija bez golova. U osmini finala pao je Japan (1:1) posle penala, a onda su u četvrtfinalu napravili veliku senzaciju. Nakon 1:1 u produžecima,sa Brazilom isto posle izvođenja jedanaesteraca eliminisali su prvog favorita za osvajanje Mundijala.

MEĐUSOBNI DUELI

Hrvatska i Argentina sastale su se do sada dva puta. U francuskoj 1998. godine, pobedila je Hrvatska 1:0, a tada su već obe selekcije obezbedile prolazak u nokaut fazu.

Pre četiri godine u Rusiji  Hrvatska je slavila 3:0, a strelci su bili za "kockaste" Ante Rebić, Luka Modrić i Ivan Rakitić.

Hrvatska je oba puta kada je bila u grupnoj fazi sa Argentinom igrala najmanje polufinale Mundijala. Sada će u direknom okršaju sa "gaučosima" pokušati kao i pre četiri godine da drugi put uzastopmno uđu u borbi za trofej najbolje selekcije sveta.

Ove dve selekcije u istoriji su odigrali i tri prijateljske utakmice, a i u njima je skor izjednačen. prvi duel 1994. godine završen je bez golova, zatim je Hrvatska pobediula 3:2 2006. godine, dok je Argentina slavila 2014. godine 2:1.

Pogledajte više