AUTORSKI TEKST ZA "NOVOSTI" AMBASADORKE ĐIANG JU: Kina i Srbija uživaju dugogodišnje prijateljstvo

Điang Ju

08. 11. 2022. u 19:28

AMBASADORKA Điang Ju, specijalna predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope napisala je autorski tekst za "Novosti" o ,,čeličnom prijateljstvu" Srbije i Kine:

Foto: Novosti

Veliko mi je zadovoljstvo što sam posetila prijateljsku zemlju Srbiju ove zlatne jesenje sezone kao specijalna predstavnica kineskog Ministarstva spoljnih poslova za saradnju Kina-CIE. Srbija je prva stanica moje druge posete zemljama Centralne i Istočne Evrope od kada sam preuzela novu funkciju. Po dolasku sam odmah osetila toplinu srpskog prema kineskom narodu, kao i snagu naše bilateralne saradnje.

Kina i Srbija uživaju dugogodišnje prijateljstvo. Podržavali smo jedni druge u borbi za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, ostvarivali saradnju na obostranu korist i u svrhu razvoja i podmlađivanja i pomagali jedni drugima u borbi protiv pandemije, stvarajući neraskidivo „čelično prijateljstvo“. Poslednjih godina, pod rukovodstvom naša dva predsednika, kinesko-srpski odnosi su ostvarili skokovit razvoj, pri čemu je saradnja u različitim oblastima dala izvanredne rezultate.

Mehanizam saradnje Kina-CIE, pokrenut 2012. godine, pružio je nove mogućnosti za saradnju između Kine i Srbije. Deset godina kasnije, učesnice pomenutog mehanizma ostale su privržene prvobitnoj težnji za konkretnom saradnjom, po principu dogovora, zajedničkog doprinosa, otvorenosti i inkluzivnosti. Platforme za saradnju u oblastima kao što su trgovina i investicije, turizam, prevencija i kontrola pandemije, poljoprivreda, kultura i obrazovanje su uspostavljene i dale su plodonosne rezultate, snažno podstičući razvoj ukupnih odnosa između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a donele su opipljive koristi svim učesnicima uključujući i Srbiju.

Tokom protekle decenije, trgovina između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope porasla je za 140%, dostigavši nivo od 136,2 milijarde dolara u 2021. godini, što je za 31,6% više na godišnjem nivou, i što je mnogo više od stope rasta trgovinskih odnosa Kine i Evropske Unije. Poljoprivredni izvoz zemalja regiona CIE u Kinu povećao se 1,5 puta. Kao najvažniji trgovinski partner zemalja regiona CIE van Evropske Unije, Kina je dozvolila uvoz skoro 200 kategorija hrane, životinja i poljoprivrednih proizvoda iz zemalja regiona CIE na kinesko tržište. U 2019. godini, broj kineskih turista koji su posetili zemlje Centralne i Istočne Evrope je četiri puta veći u odnosu na period kada je tek uspostavljena Saradnja i dostigao je nivo od 2,16 miliona. Takođe, dogovorili smo saradnju između 105 parova sestrinskih provincija i gradova, što je skoro jednako broju parova napravljenih za 30 godina pre uspostavljanja mehanizma saradnje. Na Samitu lidera Kine i zemalja regiona CIE koji je održan prošlog februara, predsednik Si Đinping je svečano najavio da će Kina u narednih pet godina da uveze više od 170 milijardi dolara robe iz regiona CIE, udvostručiti izvoz poljoprivrednih proizvoda iz CIE u Kinu i povećati dvosmernu poljoprivrednu saradnju za 50% u narednih pet godina.

Srbija je uspešno organizovala Treći Samit Kine - CIE i dala je veliki doprinos toj saradnji. Udruženje Kina - CIE za saobraćajnu i infrastrukturnu saradnju osnovano u Srbiji igra konstruktivnu ulogu i veliki projekti kao što su brza pruga Budimpešta-Beograd i autoput E763 napreduju svojim tokom i postali su „lična karta” saradnje između Kine i Srbije, Inicijative “Pojas i put”, kao i saradnje između Kine i zemalja regiona CIE.

Nedavno su pokrenuti i direktni letovi između Pekinga i Beograda. Radujemo se što će Er Srbija (Air Serbia) uskoro pokrenuti liniju Beograd-Tjenđin kako bismo zajednički ubrzali razmenu između Kine i Srbije i podstakli saradnju u različitim oblastima. Jasno je da je saradnja Kine i zemalja regiona CIE postala još jedan važan motor koji dodatno produbljuje kinesko-srpsko prijateljstvo pored bilateralne saradnje i donosi opipljive koristi za naše narode.

Prošlog meseca uspešno je održan 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine (KPK). Nacionalni kongres je jasno stavio do znanja da će centralni zadatak KPK na dugi rok biti izgradnja Kine u veliku modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu i podmlađivanje kineske nacije na svim frontovima kroz put ka modernizaciji u kineskom stilu.

Kina će nastojati da očuva svetski mir i razvoj u skladu sa sopstvenim razvojem i daće veći doprinos svetskom razvoju kroz sopstveni. Kina će uvek težiti visokokvalitetnom razvoju zasnovanom na sopstvenoj snazi, strategiji saradnje na principima visokih standarda i obostranih koristi, liberalizaciji i olakšavanju trgovine i investicija i bilateralnoj, regionalnoj i multilateralnoj ekonomskoj saradnji. Kina nastoji da stvori nove mogućnosti za svet sopstvenim razvojem i da doprinese svojim udelom u izgradnji otvorene globalne ekonomije koja donosi veće koristi svim narodima.

Ove godine obeležava se 10. godišnjica saradnje Kine i CIE. Za nas je ovo važan trenutak da sagledamo dosadašnje uspehe i težimo novim. Moramo da radimo zajedno u sledećim oblastima:

Prvo, treba da ostanemo dosledni opštem pravcu saradnje. Suočeni sa složenom i turbulentnom međunarodnom situacijom i pandemijom kakva nije bila viđena u proteklom veku, potrebno je da radimo zajedno sa većim samopouzdanjem kako bismo bolje ispunili očekivanja svih strana, efikasno iskoristili mehanizam saradnje u integraciji i unapređenju bilateralnih odnosa, povećali dodatnu vrednost saradnje, i dali novi podsticaj održivom i temeljnom razvoju te saradnje.

Drugo, treba da budemo više orijentisani na rezultate. Naš cilj je da rezultat saradnje između Kine i zemalja regiona CIE bude veći za sve strane. Potrebno je istražiti nove mogućnosti za saradnju u novim okolnostima, iskoristiti snagu inkluzivne saradnje, ubrzati implementaciju ishoda Pekinškog Samita lidera, iskoristiti potencijal konkretne saradnje, ojačati saradnju u poljoprivredi, finansijama, zelenoj industriji i novim oblicima energije kako bi se postigli konkretniji rezultati.

Treće, treba da se pridržavamo principa dogovora, zajedničkog doprinosa, otvorenosti i inkluzivnosti. Moramo dalje produbljivati uzajamno poštovanje, učenje i nadopunjavanje, detaljno razmotriti realne razloge za zabrinutosti jedni kod drugih i ohrabriti sve učesnike da zauzmu određeno mesto u kontekstu saradnje u skladu sa svojim mogućnostima i oblastima koje zagovaraju, i na taj način ostvare komplementarne prednosti i poboljšaju percepciju o dobitima i pronađu način da se bolje uklape u specifičnosti saradnje i iskorišćavanja potencijala mehanizma.

Četvrto, treba da podstičemo međuljudsku razmenu. Prijateljstvo među ljudima je ključ za zdrave odnose među državama. Uz efikasnu prevenciju pandemije i zdravstvene mere zaštite i kontrole, treba da nastavimo međuljudsku razmenu između naših naroda. U tu svrhu otvoriće se ponovo ili po prvi put više direktnih, kao i čarter letova. Trebalo bi dobro da iskoristimo platforme saradnje kao što su dijalog Kina-CIE o obrazovnoj politici i Konzorcijum visokoškolskih instituta Kina-CIE da bismo poboljšali razmenu i međusobno učenje. Podstičemo trustove mozgova i naučnike iz Kine i zemalja CIE da ojačaju međusobnu razmenu i sprovedu zajednička istraživanja, kroz koja će pružiti intelektualnu podršku daljem produbljenju i značajnijem razvoju saradnje. I Kina i zemlje regiona CIE bi mogle dalje da iskoriste prednosti i potencijale na sub-nacionalnom nivou, uključujući one koji se odnose na sestrinske provincije i gradove, kako bi se konsolidovala podrška društva i šire javnosti prijateljstvu između Kine i zemalja CIE.

Nedavno je formirana nova Vlada Srbije. Ta Vlada će voditi srpski narod ka nacionalnom razvoju i revitalizaciji. Spremna sam da zajedno sa srpskim prijateljima iz svih sfera života radim na tome kako bismo iz našeg „čeličnog prijateljstva“ iscrpili maksimalne rezultate i stvorili još svetliju budućnost za odnose Kine i Srbije, kao i saradnju između Kine i zemalja regiona CIE.

Pogledajte više