"ŠIBATI" DODIKA, A NATO TRUPE DA PREPLAVE BOSNU! U britanskom parlamentu debata o situaciji u BiH, glavni ton dali lobisti Bošnjaka

D. MILINKOVIĆ

20. 01. 2022. u 11:42

U SVE očiglednijoj nameri da "vežu ruke" Miloradu Dodiku, u korenu saseku težnje Republike Srpske da se izbori za dejtonska i ustavna prava, pokidaju veze Beograda i Banjaluke i, usput, da se isteraju Rusija i Kina iz Bosne i Hercegovine i regiona - zvanični London ponovo aktivira i dobro poznate lobiste za "bošnjačko pitanje" i oživljava matricu da su Srbi isključivi krivci za sve.

Foto: Free Images Pixabay

Tako su učesnici rasprave o situaciji u BiH, koja je u sredu održana u Komitetu za spoljne poslove Britanskog parlamenta, gotovo papagajski ponavljali: srpskog člana Predsedništva BiH i rukovodstvo Srpske treba "šibati" sankcijama, a NATO mora da preplavi Bosnu kako bi se "odvratili secesionisti". Udarano je i na Moskvu i Peking i njihov "maligni uticaj" u regionu, ali i na sve ostale koji ne slede slepo politiku rušenja Srpske.

Da je ova debata unapred dobro režirana bez sumnje ukazuje i izbor svedoka na raspravi, sva tri iz redova samo jednog konstitutivnog naroda u BiH, bošnjačkog, čiji je dosadašnji angažman i te kako poznat Srbima sa obe strane Drine.

Tako je svoje viđenje situacije u BiH dala baronesa Arminka Helić, članica Doma lordova, glavni bošnjački lobista u Belikoj Britaniji, kojoj se pripisuje i skandalozna rezolucija o genocidu u Srebrenici, na svu sreću, stopirana u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija od strane Rusije. Ona je poznata i po jakim vezama sa bivšim britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom. Sa njim i glumicom Anđelinom Džoli, autorkom kontroverznog filma o ratu u BiH "U zemlji krvi i meda", zajedno je 2014. obilazila BiH, uključujući i Srebrenicu, dosoljavajući monstruozne narative o masovnim seksualnim zločinima koje su Srbi navodno počinili tokom devedesetih.

Baronesa se poslednjih meseci, a posebno od nametanja Inckovog zakona o negiranju genocida, ponovo politički aktivirala, ne krijući da joj je Dodik "trn u oku". Na raspravi je tražila još jače sankcije za "korumpiranog Dodika" i napala Rusiju i Kinu, ali i Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku jer otvoreno podržavaju ruske interese na Balkanu.

Ništa manje oštar nije bio ni drugi svedok, poslanik u Parlamentu BiH Damir Arnaut, inače sin bivšeg ambasadora u Beogradu Boriše Arnauta, koji se smatra odgovornim za davanje bosanskog državljanstva hiljadama mudžahedina tokom rata. Tako je mlađi Arnaut, kojeg su u sarajevskim krugovima nazivali "privatnim diplomatom" Harisa Silajdžića (kome je bio savetnik za ustavnopravna pitanja) takođe tražio da se sve zemlje pridruže sankcijama Dodiku i optužio Rusiju da ima "najzloćudniji" uticaj u regionu.

Članovima Komiteta u britanskom parlamentu obratila se i Majda Ruge, viša saradnica Evropskog komiteta za spoljne poslove u Berlinu, koja je poručila da nestabilnost u BiH izazivaju politički lideri, posebno optužujući Dodika da želi da očuva svoju autokratsku vladavinu. Ruge je tražila da se pojača prisustvo NATO i EUFOR snaga, uz argument da je "nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun imao na raspolaganju 32.000 vojnika i da je to bio period najbolje saradnje".

Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost ne iznenađuje lista svedoka koji su dobili pozivnicu da učestvuju u debati o BiH u britanskom parlamentu:

- Obnavlja se stara matrica da su Srbi "dežurni krivci", a kako bi se lakše ostvarili njihovi planovi unitarizacije BiH. Posle napuštanja EU, London će na Balkanu biti na liniji spoljne politike Vašingtona. Ova debata u britanskom parlamentu je nastavak te politike snažnih pritisaka na Srbe, RS i Srbiju. Ova godina zaista može biti godina istorijskih odluka - kazao je Graovac za "Novosti".

UDARILI NA VUČIĆA I ERDOGANA

ZA Damira Arnauta krivci za situaciju u BiH nisu samo Srbi u ovoj državi i njihovo rukovodstvo. Tako se Arnaut u danu svedočenja u britanskom parlamentu ustremio i na predsednike Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana. Paradoksalno, optužio ih je da se upliću u unutrašnje stvari BiH, i to dok je sam u stranoj zemlji, Velikoj Britaniji, tražio njenu intervenciju.

Arnaut je na svom tviter-nalogu objavio fotografiju Vučića i Erdogana sa sastanka u Ankari, uz komentar da je u Parlamentu Velike Britanije upravo "svedočio o malignom uticaju na BiH od strane zemalja regiona - Srbije, Hrvatske, Mađarske i Turske":

- Govorio sam upravo o ambicijama ove dvojice (Vučić i Erdogan, prim. aut.) plus Milanović i Orban. Skinite šape sa BiH. Ovo je zapadna teritorija. Pravog Zapada.

ZALAGANjE ANKARE ZA POŠTOVANjE DEJTONA

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je razgovor predsednika Vučića i Erdogana o situaciji u BiH i njihovo zalaganje za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

- Zahvalan sam im na tome i podržavam nastojanje da se dijalogom dođe do rešenja u BiH, što su i inicirali predsednici Vučić i Erdogan. RS se sve vreme jasno zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH. Bilo čije drugo mešanje u dešavanja u BiH neće doneti ništa dobro. Sudbina BiH je u dijalogu domaćih političara u konstelaciji Erdogan, Vučić i Milanović. A Srpska ni u jednom momentu nije ugrozila mir i stabilnost u BiH, niti nam je to bila namera, već insistiramo na poštovanju Ustava i onoga što je potpisano u Dejtonu.

Pogledajte više