NA KUĆNU ADRESU KAZNE I "SLIKE": Od 1. avgusta vozačima u Nišu stizaće nalozi za plaćanje globe

D. MILjKOVIĆ

27. 07. 2022. u 06:40

NIŠKI sistem "Oko sokolovo" svakodnevno registruje oko 1.000 prekršaja, ali se vozači ne sankcionišu jer još traje period "uhodavanja".

Foto D. Miljković

Dva specijalna vozila su na ulicama od 1. jula, a od 1. avgusta će svima koji su snimljeni u prekršaju na kućne adrese stizati kazneni nalozi od 5.000, odnosno 2.500 dinara - ukoliko globu plate u roku od osam dana. Uz kaznu, kako je najavljeno, vozači će dobijati i fotografije prekršaja.

Koordinator Komunalne milicije u Nišu Dejan Kovačević kaže da su najčešća parkiranja vozila na trotoarima i ometanja saobraćaja zaustavljanjem u kolovoznoj traci, a ne zaostaju mnogo ni ostavljanje automobila na zelenim površinama, ili na stazama predviđenim za kretanje biciklista i osoba sa invaliditetom...

Detalj sa niških ulica, Foto D. Miljković

U gradu na Nišavi, inače, ima oko 3.600 parking mesta, a njihov broj je prethodnih godina uvećan za oko 15 odsto. Statistika, nadalje, otkriva da je samo lane JKP "Parking servis" - po nalogu Saobraćajne policije - uklonio 7.000 nepropisno parkiranih automobila.

- Sugrađanima unapred poručujem da neće biti "gledanja kroz prste", jer sistem automatski registruje nepropisno parkirano vozilo, te snima tri fotografije koje se šalju u naš sistem, a zatim se nalog za plaćanje kazne prosleđuje vlasniku automobila. Ako se vozač izjasni da je neko drugi upravljao njegovim vozilom, dužan je da o tome dostavi validne podatke i tada će prekršajni nalog biti izdat onome ko je bio za upravljačem. Ako ništa od toga nije slučaj, a vlasnik vozila ne plati kaznu, predmet se šalje na dalju obradu i prosleđuje Prekršajnom sudu - objašnjava Kovačević i ističe da svrha ovog sistema nije kažnjavanje, već povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Dejan Kovačević, Foto Privatna arhiva

POSKUPLjENjE OD 14 ODSTO

GRADSKO veće je prihvatilo odluku Nadzornog odbora JKP "Parking servis", pa će ova usluga u Nišu, u proseku, poskupeti za 14 odsto. Tako će prvi sat parkiranja u prvoj zoni koštati 60 dinara, a drugi 180 dinara. Vozači trenutno ovo plaćaju 50, odnosno 150 dinara. Parkiranje u drugoj zoni, umesto dosadašnjih 37, naplaćivaće se 45 dinara po satu, dok to isto u ekstrazoni, sa 80, poskupljuje na 90 dinara.

Pogledajte više