SKROMAN RAST NAKON ZDRAVSTVENE KRIZE: Bazna inflacija u Japanu porasla prvi put za 15 meseci

Tanjug 18. 06. 2021. u 08:25

BAZNA inflacija u Japanu, iz koje su izuzete volatilne cene sveže hrane, u maju je porasla za 0,1 posto u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju današnji vladini podaci, koji se poklapaju sa medijan prognozom tržišnih analitičara.

Foto: AP

Ovo je prvi porast osnovnih potrošačkih cena u trećoj najjačoj ekonomiji sveta od marta 2020. godine, i u velikoj meri je odraz skoka cena električne energije i benzina nakon prošlogodišnjeg pada izazvanog pandemijom, izjavio je jedan vladin zvaničnik, prenosi CNBC.

Podaci su objavljeni uoči današnje sednice centralne banke na kojoj će biti razmatrana monetarna politika. Očekuje se da će Banka Japana zadržati kamatne stope na nepromenjenom nivou i možda produžiti rok svog programa pomoći kompanijama za vreme pandemije.

Ukupna potrošnja stanovništva je ostala prigušena, zbog čega su cene sveže hrane opale u odnosu na isti mesec 2020, kada su zabeležile snažan rast jer su potrošači pohrlili da se snabdeju životnim namirnicama u uslovima vanredne krizne situacije izazvane kovidom-19.

Opšta inflacija je nastavila da posrće i u maju, jer su mere ograničenje zbog pandemije i kašnjenje kampanje vakcinacije primorale ljude da se uzdrže od uobičajenih slobodnih aktivnosti i obedovanja van kuće.

Japanska ekonomija je u prvom tromesečju ove godine zabeležila pad od 3,9 odsto na godišnjem nivou, a procenjuje se da će u tekućem kvartalu verovatno ostvariti skroman rast jer zdravstvena kriza vrši pritisak na potrošnju, dodaje se u informaciji.

Pogledajte više