DOK SAM ŽIV TRAŽIĆU PRAVDU: Pre 19 godina, Bogdan Bukumirić preživeo masakr nad srpskom decom na reci Bistrici u Goraždevcu kod Peći

D. ZEČEVIĆ

13. 08. 2022. u 10:40

UOČI svake godišnjice osećam se užasno. Devetnaest godina je prošlo, a zlikovci nisu privedeni pravdi. Nije to 19 dana, već devetnaest godina. I što je još gore, navodno usled nedostatka dokaza, istraga je obustavljena 2011. godine.

Foto A. Sahanić

Ovako, za "Novosti", govori Bogdan Bukumirić (34) iz Goraždevca kod Peći, koji je, na današnji dan pre 19 godina, preživeo masakr srpske dece u Goraždevcu kod Peći. Tada su još uvek nepoznata lica pucala na njega i njegove drugare dok su se kupali na Bistrici.

Hici zločinaca usmrtili su Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12), a osim Bogdana teške povrede zadobili su Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (12). Bogdan je preživeo zahvaljujući nadljudskim naporima lekara VMA u Beogradu.

Foto Privatna arhiva

- Dok sam živ tražiću pravdu. Mi koji smo tada ranjeni, ali i nastradali Ivan i Panto i naše porodice, dokaz smo da je zločin počinjen. Živim za dan kada će me konačno neko obavestiti da je monstrum koji je pucao na nas nedužnu decu, ili zlikovci ako ih je bilo više, priveden licu pravde. Da se nađe iza rešetaka. Iako Ivana i Pantu niko ne može da nam vrati, za naše porodice i nas koji smo ranjeni to bi bila barem mala uteha - dodaje ovaj mladić, koji je tog 13. jula 2003, od rafalne paljbe iz žbunja zadobio sedam prostrelnih rana dok ga je osmi metak okrznuo.

Foto: Privatna arhiva

I dok se pita kakva je bila pamet i kakva je duša, onog ko je sasuo rafale na decu, Bogdan, vidno potresen, priča da su ga dva metka pogodila iznad grudnog koša, tri ispod sa leve strane, a po jedan u glavu i stomak...

- Zapravo jedan metak mi je prošao kroz slezinu koju su mi operisali u južnom delu Mitrovice u bolnici Kfora, dok sam četiri, dve operacije glave i dve stomaka, imao na VMA - priča nam.

Priča nam i da je njegov transport sa Kosmeta na VMA trajao jedanaest sati jer Kfor nije dozvolio prelet helikoptera preko administrativne linije. Zločin se desio oko 13.20, a on je na VMA dopremljen bez svesti, 14. avgusta, 20 minuta posle ponoći.

Foto Tanjug

- Kada se taj strašni zločin dogodio, bio sam i te kako svestan. Prvo su me pogodila dva metka. Kada sam se okrenuo da vidim odakle dolazi pucnjava, "dobio" sam još pet rana. Čuo sam vrisku iako sam uveliko osećao neopisvi bol - dodaje Bogdan, koji se posle nedelju dana probudio iz kome, a iz kreveta na svoje noge ustao je posle četiri meseca.

Na kraju razgovora dodaje:

- Prošle su gotovo dve decenije, ali nema dana ni noći da se ne setim zločina koji mi je obeležio život.

Foto Privatna arhiva

Drugi napad

NEDUGO posle ranjavanja pao sam u komu, ali komšije i brat su mi pričali da smo tog dana još jedan napad Albanaca, posle pucnjave, imali i u Peći. Komšije Milovan Pavlović i Rajko Jandžiković pokušali su da me prevezu do Bolnice u Peći gde su već bili primljeni ostali ranjeni. Tada su nam Albanci demolirali auto, a mene onako ranjenog udarali - priča Bogdan i dalje u neverici.

Zahvalan predsedniku Vučiću

IAKO sada, kako kaže, živi novi život, ima porodicu, suprugu i dve kćerkice, užasni zločin na Bistrici mu je obeležio detinjstvo i sve buduće godine.

- Danas sam posebno zahvalan predsedniku Aleksandru Vučiću, koji me je primio prošle godine. Razgovarali smo, saslušao me i rešio nam stambeno pitanje. Ipak, nema dana ni noći da se ne setim zločina koji mi je obeležio život - kaže Bogdan Bukumirić.

Pogledajte više