OVCE DOBILE LIČNE KARTE: Dovitljivi učenici preduzetnici predstavili svoje proizvode na nacionalnom takmičenju u Beogradu

B. Borisavljević

24. 05. 2022. u 10:13

KODOVI za ovce, proizvodnja endemičnih vrsta biljaka, melem protiv opekotina, patike za slepe sa senzorima, samo su neki od proizvoda koje su osmislili đaci iz srednjih škola u Srbiji, okupljeni u učeničkim kompanijama. Mladi preduzetnici su juče, na nacionalnom takmičenju u Beogradu, žiriju i posetiocima pokazali svoj "brend".

Foto M. Anđela

Kompanija Sheepchip učenika Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" iz Pančeva, izazvala je veliko interesovanje posetilaca. Bave se pravljenjem tagova, odnosno markica sa QR kodovima, koje se ovcama stavljaju na uši.

- Spajamo IT tehnologiju sa poljoprivredom - objašnjava nam Aleksa Radojković. - Skeniranjem koda otvara se link na kome se nalaze sve informacije o datoj ovci. Pre je to sve bilo na papirima, pa su farmeri gubili mnogo vremena tražeći podatke. Za vakcinaciju sto ovaca im je, recimo, trebalo tri-četiri dana. Sa našim proizvodom, cepljenje stada traje najduže sat i po. Već imamo saradnju sa dve farme.

Proizvodnjom ugroženih vrsta biljaka "in vitro", bavi se Kompanija Reseed Ekonomske škole iz Niša. Iz prirode uzimaju vrstu koja je endemska i gaje u laboratorijima Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

- Bazirali smo se na žalfiju i rtanjski čaj, za koji mnogi misle da je više biljaka - kaže Andrea Antić. - Od biljke razdvojimo grančice, stavljamo je na specijalnu podlogu sa vitaminima i mineralima, bez sulfata, koji imaju negativna dejstva. Ona zamenjuje zemlju, a ne isušuje biljku. Naše "sadnice" su u biograzgradivim čašicama, a cena je 120 dinara.

Đaci iz Tehničke škole u Pirotu osnovali su Kompaniju Eyescape. Kako nam je objasnila Jana Kostić, prave senzore koji se stavljaju u patike i šalju zvučne signale slepim osobama kada nailaze na neku prepreku.

Mlade "domaćice" iz Poljopoprivredne škole u Baču, izvukle su stare bakine recepte i počele da prave kolače. Prema rečima Aleksandre Ganji, u Kompaniji Cookies, posebno su ponosne na svoj integralni cvetni keks sa laticama maslačka, kadife i kandiranim cvetovima ljubičice.

Devojke iz Tehničke škole u Paraćinu su predstavile Chagasun, melem protiv opekotina od gljive čaga, koja parazitira na brezinoj kori i poznata je pod nazivom "Božiji dar".

- Melem ima antikancerogeno, protivupalno dejstvo, regeniriše kožu, a može se koristiti i za suvu kožu. Dobra je prevencija i odlična je prevencija melanoma. Počeli smo i prodaju i zadovoljne smo - kažu mlade preduzetnice.

Njihove vršnjake iz Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada su napravile Choco Cream - kreme u čvrstom obliku.

Učenička kompanija All4Miss iz Ekonomsko-trgovinske škole u Prijepolju, poručuje da njihov sok od kiselog krastavca doprinosi zdravlju i lepšem izgledu. Kako se boriti protiv stresa kod mladih, "otkrili" su đaci Pete ekonomske škole iz Beograda, kroz svoj program Stress.co. Akcenat je na smanjenju anksioznosti i učenju tehnika samopomoći.

NAJBOLjI IDU U ESTONIJU

NA nacionalnom takmičenju učestvuje 20 đačkih kompanija, koje su regionalni pobednici iz Bača, Beograda, Čačka, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Pančeva, Paraćina, Pirota, Požege, Prijepolja, Sremske Mitrovice, Titela, Trstenika, Užica i Zaječara. Najbolji tim predstavljaće našu zemlju na evropskom takmičenju, koje se održava u julu u Talinu u Estoniji.

Timovi će danas žiriju u četvrtominutnom izglaganju predstaviti svoje radove. Kompanije moraju imati sve kao i prava firma, od biznis plana do proizvoda, kao i zaposlene.

Za takmičenje učeničkih kompanija zaslužna je organizacija "Dostignući mladih Srbije", koja je deo globalne mreže osnovane 1919. godine. U programu je 121 zemlja, a godišnje učestvuje više od 10 miliona đaka.

Pogledajte više