SRBIMA BEZ KFORA PRETI NOVI POGROM: Vojni analitičari strepe za mir na KiM, ako bi se povukle međunarodne trupe

S. S. R. - D. R. Đ.

15. 05. 2021. u 09:00

POVLAČENjE snaga Kfora sa Kosova i Metohije bilo bi kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a naš narod bi bio u opasnosti od novog egzodusa, ocenjuju sagovornici "Novosti" posle vesti da naše bezbednosne službe imaju informacije da će jedna velika sila tražiti odlazak međunarodnih trupa iz južne srpske pokrajine.

Foto Tanjug

Prema aneksu 2 Rezolucije 1244, na KiM mora da bude obezbeđeno "međunarodno bezbednosno prisustvo, uz suštinsko učešće NATO pod jedinstvenom komandom i kontrolom, ovlašćeno da uspostavi bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu, kao i da olakša bezbedan povratak svih raseljenih lica i izbeglica njihovim domovima".

Profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević kaže, za "Novosti", da Rezolucija 1244 obavezuje države članice NATO, i samu Alijansu, što znači da bi sa pravne tačke gledišta samovoljno povlačenje Kfora bilo kršenje ove rezolucije, jer on nije vlastan da sam ukida svoj mandat:

- I pored toga, NATO bi de fakto mogao da ode sa KiM, ali to ne znači da bi prošao mandat bezbednosnog prisustva koji Rezolucija nalaže. To znači da bi SB mogao da na KiM pošalje svoje bezbednosne kontingente koji bi imali određene sektore i koji bi bili pod nadzorom UN.

Ipak, i o slanju snaga UN, odluku bi morao da donese SB, a s obzirom na to da tamo sede države sa pravom veta, koje bi tome mogle da se usprotive, poput SAD, pitanje je da li bi takva odluka mogla da prođe.

Milisavljević, međutim, smatra da je informacija o zahtevu da se Kfor povuče plasirana više kao vid pritiska na Srbiju u susret novim non-pejperima, jer bi takav potez bio suviše radikalan i, čak, ne bi išao ni u prilog samoj Alijansi.

Bivši oficir Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan kaže, za "Novosti", da sve liči na smišljenu akciju u kojoj će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora, a po internom dogovoru, to će prihvatiti i ostali:

- U toku je sistematsko naoružavanje paravojske tzv. Kosova, u tome se baš žuri, iako nema objektivne potrebe. Tu je i vojni kamp na brdu Crnuša, pa priče o osnivanju hrvatskog kampa... Moguće je da Srbija bude stavljena pred svršen čin, da NATO koji rukovodi Kforom povuče jedinice, a onda, dok se svet organizuje da uvede neke druge trupe, na šta, na primer, SAD mogu da ulože veto, Srbi mogu da ostanu u opasnosti i da budu proterani. Njih tzv. vojska Kosova direktno ugrožava.

Portparolka MSP Rusije Marija Zaharova rekla je da su misije na Kosmetu "obavezne da preduzimaju mere za osiguranje bezbednosti verskih objekata i vernika i da Rusija uporno poziva na to". Osudila je nasilje "radikalnih Albanaca, koje godinama traje nad Srbima".

POTREBAN PRISTANAK SVIH ČLANICA

NEIMENOVANI oficir NATO izjavio je za portal "Kosovo-onlajn" da je njihova misija Kfora uspostavljena na osnovu Rezolucije 1244 SB:

- Sve odluke u NATO, uključujući i ostanak Kfora, donose se konsenzusom svih 30 saveznika. NATO godinama doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana i ostaje posvećen regionu.

CRNA RUPA

ZAHAROVA je u petak, posle novih napada na srpske crkve na KiM, rekla da su radikalni Albanci pretvorili Kosovo u "kriminalnu crnu rupu Evrope":

- To najbolje pokazuje neodrživost kosovske kvazidržavnosti i dokazuje da je ovaj region pretvoren u kriminalnu crnu rupu na karti Evrope.

Pogledajte više