PETORKA LAŽNO "BRINE": Žele da zarade jeftine političke poene na najskupljoj temi - Kosovu i Metohiji

Novosti onlajn

27. 02. 2023. u 13:18

POSLEDNjIH dana na Tviteru je postao opet viralan snimak kada su desničari na čelu sa Pavlom Bihalijem, predvodnikom "Levijatana", krenuli na Kosovo i Metohiju gde su zaustavljeni jer nisu imali PCR test i vraćeni u Srbiju. Ovo je samo jedan od primera koji pokazuje kako razni "tviter junaci" i "patriote" zamišljaju borbu za očuvanje južne srpske pokrajine.

Foto: Tanjug

On bi ostao samo slikovita epizoda desničarske ezoterije, da je svojim izjavama ne pojačavaju i oni koji su sa ovog političkog pola, ali i iz takozvane građanske opcije, dospeli u Skupštinu. 

Uz svoj bremeniti bagaž za Brisel, krcat ucenama i očekivanjima zapadne "petorke", predsednik Srbije Aleksandar Vučić morao je da ponese i kalkulantske i šićardžijske stavove svojih političkih protivnika koji žele da zarade jeftine političke poene na najskupljoj temi - Kosovu i Metohiji. 

Da podsetimo, kako su Zdravko Ponoš, lider Pokreta Srbija centar, Boško Obradović iz Dveri, Miloš Jovanović, predsednik Nova DSS, Milica Đurđević Stamenković iz Zavetnika, kao i Vuk Jeremić, prvi čovek Narodne stranke, koga u Prištini veličaju što im je svojim pitanjem pred Međunarodnim sudom u Hagu o legalnosti proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova praktično pečatirao "državnost".

Danima pomenuta petorka, tobože zabrinuta i skrušena, "upozorava" Srbiju kako će danas Vučić pred Lajčakom i Kurtijem "izdati Kosovo". 

Tako, recimo, u autorskom tekstu za "Novu S", Vuk Jeremić "prognozira" da će Vučić izdati Kosovo, ali ide i korak dalje te optužuje da će dati i Republiku Srpsku. 

Takođe, uoči teških pregovora koji se danas održavaju u Briselu između Beograda i Prištine, Miloš Jovanović je za govornicom u Nišu izjavio da za njega nije važno da li će Kosovo ući u UN. 

- Pominje dve crvene linije - rekao sam šta neću, neću Kosovo u Ujedinjenim nacijama, i neću da priznam, on kaže nezavisnost, secesiju Kosova. Znate gde je tu zamka? Ujedinjene nacije jesu važna stvar, ali nisu odlučujuća. Švajcarska je država nekoliko vekova, Ujedinjene nacije postoje od 1945, postoje i dan-danas. Švajcarska je ušla u UN tek 2002. Šta hoću da kažem? Možete komotno da budete država, a da ne budete članica Ujedinjenih nacija - rekao je Jovanović na tribini.

Jovanović, za koga se nedavno pojavila informacija da ima francuski pasoš, na Instagramu najavljuje da će Vučić potpisati kapitulaciju KiM, likujući uz te optužbe.

Foto: Tviter Printscreen

Dok se naš narod na Kosovu i Metoihiji na barikadama borio za svoj opstanak, Ponoš je u javnost izašao sa kritikom da Srbima barikade neće pomoći, te optužio građane da zbog toga "dobijamo packe iz Brisela".

Boško Obradović u borbu za KiM krenuo je sa protesta održanih na Sretenje ispred Predsedništva. Ispostavilo se da ti protesti nisu borba za Srbe na KiM, već da im je jedini cilj ubistvo predsednika Vučića i nasilno svrgavanje vlasti. 

Zavetnica Milica Đurđević Stamenkovski upozorava "da Vučić nema mandat da preda Kosovo i Metohiju". Kao da nije bila na sednici Skupštine kada se raspravljalo na temu južne srpske pokrajine i kada je predsednik nedvosmisleno rekao: nema priznanja nezavisnosti Kosova, niti našeg pristanka da ono uđe u UN.  

Podsetimo, u Briselu će danas biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj će, kako se očekuje, tema biti francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa. Predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje teška diplomatska borba koja je jedini pravi način da se izbori za građane na KiM. 

Koju god varijantu ponu­da da predstavnici "dva­desetsedmorke" ispostave, šef naše države za sto seda sa jasnim "crvenim linijama": Srbija neće priznati nezavisnost la­žne države niti prihvati­ti njeno članstvo u Ujedi­njenim nacijama. Vučić će istovremeno insistirati da ZSO mora da bude for­mirana pre nego što se uđe u detalje evropskog plana.

Da očekuje veoma težak sastanak, Vučić je juče u telefonskom razgovoru rekao specijalnom savet­niku u Stejt departmentu Dereku Šoleu. Predsed­nik Srbije istakao je i da je naša zemlja privržena miru i stabilnosti u re­gionu, te da je u tom kon­tekstu "spremna da radi na konceptu i primeni ponu­đenog plana uz jasno odre­đena ograničenja". Šole je, s druge strane, kazao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normaliza­ciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz, kako je naveo, primetan napre­dak ka dogovoru. Savetnik Stejt departmenta naveo je i da očekuje da budu pri­menjeni ranije potpisani sporazumi u procesu di­jaloga, što podrazumeva i uspostavljanje ZSO.

- Pozdravio sam kon­tinuiranu posvećenost Srbije konstruktivnom angažovanju na predlogu EU za obezbeđivanje mira i stabilnosti u regionu - napisao je Šole posle razgovora sa Vučićem na "Tviteru".

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je juče da u Briselu neće biti nimalo lak dan za pred­sednika Vučića i državu Srbiju i da očekuje pot­pis na formiranje ZSO.

- Verujem da će sve oči biti uprte u predsednika i da moramo svi bi­ti jedinstveni - rekla je Brnabićeva.

Pogledajte više