TEPIĆ I NOVAKOVIĆ: Ograđujemo se od Deklaracije, naknadno je pridodata rečenica podrške tzv. Kosovu za članstvo u EU

Novosti online 09. 12. 2022. u 18:14

POVODOM informacije da su juče u Beču na samitu socijaldemokrata Evrope potpisali podršku kandidaturi Kosova za članstvo u Evropsku uniju, Marinika Tepić - SSPi Nenad Novaković - DS, održali su konferenciju za štampu i obavestili javnost da su se zvaničnim dopisom organizatorima ogradili od teksta te Deklaracije u koji je naknadno pridodata rečenica podrške tzv. Kosovu za članstvo u EU.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Marinika Tepić je prezentovala prvobitnu verziju deklaracije sa kojom se saglasila i u kojoj se Kosovo pominje samo kroz zahtev za viznu liberalizaciju i apsolutno ni reč više od toga.

Međutim, na samom potpisivanju postavljen je drastično izmenjeni tekst kojem smo pristupili i potpisali ga, uvereni da nisu izvršene nikakve promene, a kamoli ovako drastične, dodala je Tepićeva i pokazala obe verzije teksta.

- S obzirom da smo se i zvanično ogradili od tog dela Deklaracije i da ne možemo stajati uz bilo kakvu podršku Prištini za njihov prijem u članstvo EU, podvlačim da je naša politika nepromenjena po pitanju statusa Kosova i Metohije, da se Stranka slobode i pravde protivi nezavisnosti KiM i da, kao što smo nebrojeno puta rekli, priznanje Kosova i njegovo članstvo u UN ne može biti tema nikakvih pregovora - rekla je Tepićeva.

Pogledajte više