SINHRONIZOVANA KAMPANJA ZAGREBA I SARAJEVA: Poslužili se Putinom da naštete Srbiji i Vučiću

Novosti online 27. 04. 2022. u 00:21

"PUTIN ponizio Vučića" - ovako glasi laž koju su večeras na centralnim pozicijama plasirali hrvatski i bosanski mediji, zloupotrebljavajući izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, a sve kako bi napali predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbiju.

Foto: Printskrin

Regionalni mediji pokazali su patološku opsednutost Srbijom i njenim predsednikom Aleksandrom Vučićem, u tekstovima koji se odnose na stav koji je izneo lider Ruske Federacije Vladimir Putin, u kojem on pojašnjava zašto Moskva ima pravo da prizna Donjecku i Lugansku Republiku, koristeći se presedanom koji je ustanovio Međunarodni sud pravde po pitanju Kosova.

U pomenutoj izjavi ruski lider se samo poslužio licemerjem Zapada, koje je po pitanju statusa naše južne pokrajine aktuelno i dan-danas, koristeći se nedoslednošću evroatlantske zajednice kako bi opravdao poseban status Donbasa.

Iako se zna da je tadašnji šef diplomatije, a sadašnji lider opozicione Narodne stranke Vuk Jeremić postavio svoje čuveno pitanje pred MSP o proglašenju nezavisnosti Kosova, to portalima u Zagrebu i Sarajevu nije smetalo da u jedan glas "zaključe" kako je "Putin za čuvenim stolom ponizio Vučića", iako šef države danas nije bio u Kremlju, niti je 2010. učestvovao u pravnom autogolu naše strane pred sudijama Međunarodnog suda pravde.

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Šta je tačno Putin rekao?

- Lično sam pročitao sve dokumente Međunarodnog suda pravde UN o situaciji na Kosovu. Dobro se sećam odluke Međunarodnog suda koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje ova ili ona teritorija nije u obavezi da se obrati centralnim vlastima zemlje za dozvolu da proglasi svoj suverenitet. To je rečeno u vezi sa Kosovom, a to je odluka Međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali - rekao je Putin.

On je dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez apelovanja na centralne vlasti, jer je „presedan stvoren“.

- Ako se stvorio ovaj presedan, onda su to isto mogle da urade i republike Donbasa... Sa naše strane, dobili smo pravo da ih priznamo kao nezavisne države. Toliko država sveta, uključujući i naše protivnike na Zapadu, je to uradilo u vezi sa Kosovom. Kosovo priznaju mnoge države kao nezavisnu državu. Mi smo isto uradili i sa republikama Donbasa - rekao je Putin.

Predsednik Rusije objasnio je i da na Kosovu i Metohiji nije bio održan referendum, dok je na Krimu narod odlučio da se ta teritorija pripoji Rusiji.

Pogledajte više