REFERENDUM NIJE POLITIČKO IZJAŠNJAVANJE: Alumni klub Pravosudne akademije o promenama Ustava

V.C.S.

12. 01. 2022. u 17:08

ALUMNI klub Pravosudne akademije, strukovno udruženje sudija, tužilaca i polaznika Pravosudne akademije (AKPA) smatra da građani Srbije svoju odluku na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, 16. januara, ne bi trebalo da zasnivaju na političkim razlozima.

FOTO: Arhiva novosti

Kako navodi AKPA, referendum, kao demokratska institucija neposrednog izjašnjavanja građana o pitanjima od najvišeg značaja, ne sme se poistovetiti sa stranačkim izborima, koji će svakako biti održani kasnije ove godine.

- Pitanje na koje građani treba da se izjasne odnosi se samo na pravosuđe i građani na njemu neće izraziti nikakav politički stav. U javnosti postoje brojni pokušaji da se pitanje referenduma iskoristi u predizbornoj kampanji političkih snaga i takvi pokušaji mogu sudijama, tužiocima i pravosuđu u celini samo da nanesu štetu - kažu u AKPA, i objašnjavaju da je referendum završetak dugogodišnjeg procesa kome je prethodio društveni dijalog.

Tokom njega raspravljalo se o temeljima pravosuđa, načinu izbora sudija i tužilaca i garancijama njihove nezavisnosti, odnosno samostalnosti. Po oceni AKPA, koja već godinama učestvuje u tom procesu, predložene promene sadrže niz dobrih rešenja kojima se direktno poboljšava položaj sudija i tužilaca, posebno onih koji se nalaze na tzv. probnom mandatu, a on se, prema predloženim promenama, ukida.

- Dobrodošlo je i rešenje kojim se izmešta izbor sudija i predsednika sudova iz parlamenta, što je posebno značajno ako se ima u vidu da se u poslednje vreme povećao broj neobrazloženog odbijanja Narodne skupštine da izvrši određene izbore u pravosuđu. S druge strane, u Aktu o promeni Ustava, o kome će se građani na referendumu izjašnjavati, nisu sadržani uslovi za izbor sudija, a što je sugerisala Venecijanska komisija, niti je rešeno pitanje položaja Pravosudne akademije, te je izostavljeno pitanje finansijske samostalnosti sudstva. Izostavljanje ovih pitanja ne čini Akt o promeni Ustava neprihvatljivim, ali to znači da će u slučaju uspeha na referendumu neki od kljunih pitanja biti rešavana na zakonskom nivou - poručuju iz AKPA.

Pogledajte više