ŠEŠELJ PRED SEDNICU SAVETA BEZBEDNOSTI: Lider radikala se uzda u pomoć ove dve sile (VIDEO)

Novosti online 08. 06. 2021. u 20:00

PREDSEDNIK SRS Vojislav Šešelj najavio je oštru ofanzivu protiv Srbije nakon presude Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću.

Foto: EPA/Koča Sulejmanović

- Pokušaće da udare na Srbiju. Optužuju nas za genocid koji se nije dogodio. Koristiće i ovu presudu. Uzdam se u pomoć Rusije i Kine večeras na sednici Saveta bezbednosti UN - kaže Šešelj.

On navodi da se uzdao u sudiju Niambe, ali da je očekivao ovakvu presudu Ratku Mladiću.

- Jedan sudija je čak i ubijen, ali onda su doveli novog iz neke muslimanske zemlje. Sudija Niambe se usportivila i iznela svoje mišljenje. Jedva čekam da pročitam to. Ona je vrlo argumentovano obrazložila da nema genocida u Srebrenici i čak htela da oslobodi generala Tolimira. Ona je i danas izuzela svoje mišljenje od presude - kaže Šešelj.

Šešelj kaže da je Hag sud za Srbe i da se to se vidi prema broju optuženih Srba i po tome da su samo Srbi osuđivani.

- Mogućnost učinkovite odbrana kod Mladića nije postojala. Samo smo Milošević i ja imali tu mogućnost, ali on nije imao vremena da izuči anglosaksonsko pravo, već da pobeđuje laži svedoka. Ja sam imao vremena da naučim anglo-sasksonsko pravo i pobedio na proceduri. 

Hrvati platili da oslobode njihove generale

Šešelj je podelio svoja saznanja da su Hrvati plaćali Tribunalu da se njihovi generali ne osude.

- 30 miliona je plaćeno za Tihomira Blaškića, čak je i Vatikan to finansirao - istakao je Šešelj.

Foto: Tanjug/AP

Tadića čeka kazna

Vojislav Šešelj je izjavio da će bivši predsednik Srbije Boris Tadić biti kažnjen zbog izručenja Hagu Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića i ostalih koje je tadašnja vlast uhapsila i isporučila.

- Ljaga je skinuta sa Srbije tek kada je Tadić odleteo sa vlasti. Njega će stići kazna za to što je isručio naše ljude u Hag. Ja verujem u Boga. U univerzalnu pravdu. Bog je pravda. Njega mora nešto stići za to što je uradio - rekao je Šešelj.

Foto: Novosti arhiva

Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN

Šešelj kaže da očekuje da se predsednik Vučić dobro pripremio za nastup na sednici SB UN.

- Ima dovoljno dokaza da kaže da je taj sud bio pristrasan, da su presude samo za Srbe. Očekujem pomoć Kine i Rusije, a možda i još neke zemlje - kaže Šešelj.

Pogledajte više