ANDERLEHT OVO ČEKA 33 GODINE: Belgijski velikan na pragu polufinala, ali pitaju se i Holanđani

O. M. 20. 04. 2023. u 10:28

BELGIJSKI Anderleht putuje u susednu Holandiju na revanš četvrtfinala Lige konferencija sa kapitalom od 2:0 iz prve utakmice protiv AZ Alkmara.

Foto: Profimedia

Panamac Mihael Muriljo i Ganac Madžid Ašimeru doneli su pobedu ekipi Brajana Rimera, iako je Alkmar u većem delu utakmice bio bolji rival na terenu.

Anderlehtovu seriju od šest utakmica bez poraza, na kojima nije primio ni gol, prekinuo je proteklog vikenda lider Župiler pro lige Genk ubedljivom pobedom od 5:2. Uprkos većem posedu i 13 šuteva, od kojih je šest bilo u metu, Anderleht nije uspeo da se izbori sa napadačkom snagom Genka, dok su golovi Islama Slimanija i Andersa Drajera malo pomogli gostima.

Sada, kolo pre kraja regularnog dela prvenstva, "ljubičasti" nisu sigurni ni za plasman u utešnu B grupu "plej-ofa" pošto im je potrebna pobeda nad Mehelenom, a da pri tom Šarloroa i Serkl Briž ne pobede svoje protivnike.

S druge strane, Alkmar je posle četiri utakmice bez trijumfa konačno uspeo da pobedi prošlog vikenda i to na gostovanju Fortuni u Sitardu, bilo je 3:0, golovima Jensa Odgarda, Miloša Kerkeza i Vangelisa Pavlidisa. AZ je četvrti na tabeli u holandskoj Erediviziji, na mestu koje vodi direktno u Ligu konferencija. Ima pet bodova manje od trećeplasiranog PSV koji sa te pozicije gleda ka Ligi Evrope i pet više od petoplasirane Sparte iz Roterdama, koja predvodi četiri ekipe koje će igrati plej-of za drugo mesto u Ligi konferencija.

Uključujući kvalifikacije, AZ Alkmar je pobedio u 12 od svojih 15 evropskih utakmica ove sezone, a u deset od tih 12 trijumfa postigli su najmanje po dva gola, tako da izabranici Paskala Jansena znaju recept kako da igraju ako žele da anuliraju zaostatak iz Brisela.
Alkmar i Anderleht igrali su u šesnaestini finala Lige Evrope 2012. godine kada su Holanđani prošli dalje pobedama od 1:0 u obe utakmice.

Belgijski velikan nada se svom prvom evropskom polufinalu još od 1990. godine, kada je stigao i do finala Kupa pobednika kupova u kome je poražen od Sampdorije. U vitrinama ovog kluba stoje inače dva pehara Kupa pobednika kupova, jedan Kupa UEFA i dva Superkupa Evrope.

Alkmar na plasman u polufinale čeka od 2005, kada ga je eliminisao Sporting iz UEFA kupa. Najveći evropski uspeh holandske ekipe je finale Kupa UEFA 1981, u kome su poraženi od Ipsviča, a na putu do same završnice eliminisali su Radnički u jednom od tri slavna učešća niškog kluba u ovom takmičenju.
 

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj

novoj aplikaciji.

NAŠ PREDLOG: 1X&2+ (kvota 1,53)

Pogledajte više