"TIP" O LIGAMA KOJE POČINJU OVOG VIKENDA: Ispod Alpa pršte goleade

Ž. U.

22. 07. 2022. u 12:02

STARTUJU šampionati u Austriji, Belgiji, kao i treći rang u Nemačkoj.

Foto: EPA

Još dve nedelje su preostale do početka najjačih prvenstava na Starom kontinentu (Engleska, Španija, Nemačka, Italija, Francuska), ali to ne znači da golova i fikseva neće manjakti, jer su aktuelni šampionati prepoznatljivi po goleadama, otvorenom fudbalu za gol više. Lopta je počela da se kotrlja u većini evropskih liga do sada, ovog vikenda startovaće šampionati u Austriji, Belgiji, kao i treći rang u Nemačkoj.

SALCBURG NENADMAŠAN

U poslednjih 11 izadanja austrijske Bundeslige u čak deset navrata šampion je bio Salcburg. Teško da će i ove sezone biti drugačije, jer da bi se desilo čudo, potrebno je da vladar podbaci baš žestoko. Kao i svake godine, tim iz Mocartovog grada promeni „pola ekipe“, ponekad i trenera ,ali titule ne gubi. Ostao je Salcburg bez najboljeg strelca Karima Ajedemija (prešao u Dortmund), a dvojac Brenden Aronson i Rasmus Kristensen otisnuo se u Lids. Ipak, dovedene su zamene u vidu Lukasa Gurne (Sent Etjen), Fernanda (Šahtjora), ali i našeg reprezentativca Strahinje Pavlovića (Monako), koji bi trebalo da nadomeste odlaske.

Foto: Profimedia

Za što bolje pozicije i izlazak u evropske kupove boriće se Šturm, LASK i Bečki velikani Austrija i Rapid. Ekipa iz Graca najmanje je promenila tim, pa se od prošlogodišnjih vicešampiona očekuje da ponovo bude u vrhu. Rapid bi ove sezone ozbiljno mogao da pripreti, makar malo da začini prvenstvenu trku. „Zeleni“ su izgubili najboljeg igrača Roberta Ljubičića koji je prešao u zagrebački Dinamo za 2,5 miliona evra.Čini se da su pare pametno investirali kaparisanjem veterana sa iskustvom iz prvog ranga Nemačke Gvida Burgštalera, kao i Fredija Druifa iz AZ Alkmara i Nikolasa Kuna iz Bajerna 2. LASK nije puno ulagao, besplatno su dovedeni Filip Stojković, Robert Žulj, a na pozajmicu je angažovan Marin Ljubičić iz splitskog Hajduka. Najmanje šanse u borbi za vrh ima Austrija iz Beča, jer startuje iz minusa. Zbog loše finansijske situacije „plavi“ su kažnjeni od saveza oduzimanjem tri boda.

EFIKASNA DRUGA LIGA AUSTRIJE

U drugom rangu austrijske lige, uvek pršti od golova. Prošle sezone u čitavoj sezoni palo je 732 gola na 240 mečeva, prosek je bio 3,05 po utakmici. U čak 56 odsto mečeva, oba tima su davala bar po pogodak. Admira je ispala iz društva najboljih, ali je prvi favorit da se ponovo vrati u elitu. U stopu će ih vrlo verovatno pratiti Linc. Iako je po vrednosti Lifering najvredniji tim, on ne može da uđe Bundesligu čak iako bude zauzeo čelnu poziciju. Naime, oni Salcburgova filijala, a ovo pravilo se odnosi i na drugi tim Rapida iz Beča.

BRIŽ FAVORIT DA ODBRANI KRUNU U BELGIJI

Prošle sezone je Sent Žiloa dugo držao prvo mesto, ali je pao u samom finišu, Klub Briž ga je pretekao. Sistem u Belgiji je takav da se posle 34 kola timovi sele u plej-of, a bodovi se dele zbog toga su prvenstvene trke poslednjih godina neizvesne. Sent Žiloa ima male šanse da ponovi čudo iz prethodne. Dve udarne igle, napadač Deniz Undav i ofanzivac Kaoru Mitoma otišli su nazad u Brajton, Brižu je prodat Kasper Nilsen za 5,5 miliona evra. Takođe, ostali su i bez trenera Feličea Mazua koji je prihvatio poziv Anderlehta. Veza sa Brajtonom, preko vlasnika Tonija Bluma, obezbedila je dovođenje nekoliko igrača iz redova „galebova“.

Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Briž je prodao Luisa Opendu u Lans, a sastav su pojačali Brornoj Mejer iz Groningena i Feran Jutgla iz Barselone B. Anderleht je prema bukmejkerima drugi favorit, ali bi potajno iznenađenje mogao da bude Antverpen. Od kako je u klub stigao novi vlasnik 2017. uspon tima je evidentan, a sa sada su kao pojačanja dovedeni Vinsent Jansen nekadašnji igrač Az Alkmara, kao i reprezentativac Belgije Tobi Alderveled.

VELIKANI U TREĆEM RANGU

Nekada su bili bitni faktori u fudbalu Istočne Nemačke, danas su u trećeligaši. Dinamo Drezden je u prošlom veku često igrao u Evropi, sada je jo-jo klub između druge i treće divizije. Kao tim sa bogatom istorijom sigurno će želeti da se ekspresno vrate u „Cvajtu“. To će isto pokušati da učini i Ingolštat koji je od 2016. do 2018. igrao u Bundesligi, ali od tada traje njihov pad, nikako ne uspevaju da se oporave, pa dele istu sudbinu kao i Dinamo. Glavni favorit za osvajanje Treće lige je Minhen 1860. „Lavovima“ je promocija izmakla za dlaku u prethodne dve sezone. Zato ove godine, klub koji je zbog finansijskih problema bio prinuđen da igra u četvrtom rangu u sezoni 2017/2018, ima dobru priliku da napravi iskorak.

Pogledajte više