OVDE SU POČAST SRBINU ODAVALI I RUSI: U "selu kosmonauta" kod Velike Plane obeležili 60 godina od Gagarinovog leta u svemir (FOTO)

J. ILIĆ

14. 04. 2021. u 18:27

POLAGANjEM venaca i cveća na grob Radomira Markovića Profe, prvog jugoslovenskog magistra kosmičke geografije koji je u ovdašnjoj osmoletki proveo čitav radni vek, Lozovik kod Velike Plane je obeležio 60 godina od leta u svemir Jurija Gagarina i tako opravdao naziv "selo kosmonauta".

Foto: I. Matković

- Počast Markoviću su odali i predstavnici Ruskog doma u Srbiji, kao što su decenijama ranije činili ruski kosmonauti, a ispred škole "Radica Ranković" je posađeno drvo prijateljstva između Rusa i Srba - kaže prvi čovek Velike Plane Igor Matković.

Podsetimo, profesor geografije i osnivač naučnog projekta o kosmičkoj geografiji Radomir Marković je u Lozovik došao iz Beograda, u potrazi za poslom, pa je osnovao Planetarijum i školski astronautički klub, te ostao čitav život. Profa je, pritom, bio nosilac i Diplome Jurija Gagarina koju je Međunarodna fondacija sa sedištem u Parizu dodelila samo petorici znamenitih ličnosti u oblasti astronautike. Preminuo je 2003, a sahranjen na seoskom crkvenom groblju.

Inače, zahvaljujući upravo profesoru Radomiru Markoviću, ispred škole u Lozoviku i danas stoji jugoslovenski ratni avion, a opštinske vlasti - uz restauraciju ove letelice - najavljuju i postavljanje biste sa likom seoskog nastavnika.

Foto: I. Matković

Pogledajte više