AJVAR SAMO NA KAŠIČICU: Zbog čega je cena čuvene leskovačke paprike skočila na pijacama

I. MITIĆ

21. 09. 2020. u 11:00

PONUDA na Kvantaškoj pijaci u Leskovcu je značajno manja od prošlogodišnje, pa se očekuje da cena paprike u predstojećoj sezoni spremanja ajvara bude i veća.

Foto I. Mitić

Jer, trenutno za kilogram prve klase kurtovke, paprike od koje se sprema ajvar, treba izdvojiti između 70 i 80, dok je druga klasa za 30 dinara jeftinija. Na ovakvo stanje su, saznajemo, uticali nepovoljni uslovi za proizvodnju i bolesti koje proizvođači, zbog lošeg vremena, nisu uspeli da blagovremeno suzbiju...

U međuvremnu, nakupci u leskovačkom kraju već sada "ajvarku" prodaju po 100 dinara, a kupci u šali kažu da se takozvani srpski kavijar i cenovno približava onom pravom. Međutim, proizvođačima nije do smeha, jer su ove godine ostali bez polovine očekivanih prinosa, a na pojednim parcelama oni su i - desetkovani.

- Ove godine gotovo da nećemo imati šta da beremo. Roba je loša i sa nešto više od hektara, što je lane donelo oko 50 tona paprike, sada neće biti ni deset odsto očekivanog prinosa. Prvi i drugi rod su toliko podbacili, da su neki proizvođači već zaorali svoje zasade - kaže direktor vinaračke zadruge "Zelena zvezda" Đorđe Micić.

NEPROMENjENA CENA

GOTOV ajvar verovatno neće poskupeti. Naime, proizvođači kažu da bi mogli da traže i hiljadu dinara, ali to nema ko da plati, pa su primorani da se uklapaju u platežnu moć kupaca. Zato će, kažu, cena ostati kao i lane - do 600 dinara po tegli, a mušterijama savetuju oprez, jer će ove godine na tržištu vladati "lov u mutnom". Pravi leskovački ajvar je onaj sa zaštićenim geografskim poreklom, a takvih proizvođača je u ovom kraju tek nekolicina.

Zbog lošeg vremena, desetak dana je kasnio i sam početak berbe, a kišni jun je biljkama doneo "stres" i loše oprašivanje, od čega se nisu oporavile ni kada je stiglo tek malo lepše vreme.

- U startu smo imali bakterozu, a krajem jula i početkom avgusta nam je velike probleme pravio kukuruzov plamenac. Na sve to, dani su bili kišni, pa nismo mogli da prskamo useve i tako smo ostali bez značajnog dela prinosa - objašnjava Jovica Stojković iz Navalina.

Njegova porodica je sa tri hektara na otvorenom očekivala oko 150 tona kurtovke, ali će im rod biti prepolovljen. Stojkovići su tek počeli berbu i veruju da će, uprkos svemu, leskovački povrtari zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta. Tome će doprineti i relativno bolji rod koji imaju proizvođači "ajvaruše" pod plastenicima. Međutim, njihova ponuda ni izbliza nije dovoljna da podmiri sve potrebe kupaca...

- Kišna godina je dobra za kukuruz, ali to znači da paprike neće biti. Ona traži sunčane dane, mada voli i vodu, ali dozirano, iz navodnjavanja. Nažalost, vreme je pogodovalo i pojavi većeg broja bolesti i štetočina - objašnjava Jelena Stojiljković koja je savetodavac za povrtarstvo i ratarstvo u Poljoprivrednoj i savetodavnoj stručnoj službi iz Leskovca, gde se paprika za ajvar proizvodi na oko 500 hektara, od čega tek petina u zaštićenim uslovima.

Pogledajte više