STARA JE 150 GODINA, BILA JE ŠKOLA, BOLNICA I KASARNA: Zdanje u Trsteniku sada je otvoreno za umetnike, a prednost imaju - deca (FOTO)

S.BABOVIĆ

26. 04. 2023. u 18:03

PRVA školska zgrada u varoši Trstenik izgrađena je davne 1873. godine, a poznata je i po tome što je u njoj bila smeštena Vojna bolnica u kojoj je 2. novembra 1915. godine preminuo slavni vojvoda Vojislav Voja Tankosić (1880-1915) .

Foto:OU Trstenik

Od ove nedelje, autentično zdanje dobilo je i letnju pozornicu i to u sklopu Dečijeg odeljenja biblioteke „Jefimija“. Amfiteatar sa 180 sedišta adaptiran je za različite pozorišne, muzičke, kulturne, i književne programe. Biće otvorena za sve umetničke događaje, a prednost će, naravno, imati najmlađi talenti Trstenika.

Sređivanje scene sa svim proprantim sadržajima koštalo je oko dva miliona dinara.

Pored Dečijeg odeljenja biblioteke,u ovoj zgradi nalazi i odeljenje Istorijskog arhiva Kruševac, sedište više organizacija, kao i Legat Boška Nikolića, poznatog pčelara i zaljubljenika u književnost i nauku.

Prema poznatim istorijskim podacima, zgradu koju i danas na lokalu nazivaju „Komitet“ projektovao je austrijski inženjer Franc Vinter.

Pogledajte više