DA DECA RASTU KRAJ RODITELJA: Trstenik se od 1. februara priključuje programu podrške čiji je cilj jačanje socijalno ugroženih porodica

S. Babović

24. 01. 2022. u 06:40

PROGRAM podrške jačanju socijalno ugroženih porodica, koje su u riziku od izdvajanja dece, u Trsteniku počinje da se realizuje od 1. februara.

Foto S. Babović

A, po podacima ovdašnjeg Centra za socijalni rad, trenutno je troje dece smešteno u tri hraniteljske porodice na teritoriji ove opštine, dok su 22 mališana iz Trstenika zbrinuta u 13 hraniteljskih porodica po Kruševcu, Kragujevcu, Aleksandrovcu, Ćićevcu, Aranđelovcu i Bojniku.

Shodno protokolu, koji je nedavno potpisan sa fondacijom SOS Dečja sela iz Kraljeva, biološke porodice - kao najbolje mesto za odrastanje deteta - dobijaće podršku da ojačaju svoje kapacitete i sa njima će, kao savetnici, raditi psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, edukatori za decu... Posebno će se raditi sa porodicama koje se pripremaju za povratak deteta, posle razdvojenosti, srodničkim hraniteljima.

- Cilj je da se u narednih godinu i po porodice ojačaju nezavisno od socijalnih davanja.

Imamo dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad, a naš zadatak je da obezbedimo prostorije u kojima ćemo, i po završetku projekta, nastaviti pružanje ove usluge - kaže predsednica Opštine u Trsteniku Milena Turk.

Centar za podršku porodici, od 2021, radi pri SOS Dečjem selu u Kraljevu, a direktorka ove organizacije Biljana Zorić Dimić ističe da se ovaj program već godinama realizuje u Beogradu i Nišu, dok je Trstenik sada prepoznao značaj podrške biološkim porodicama koje mogu uputiti stručnjaci Centra za socijalni rad, zdravstveni radnici, škole...

Posle prve procene potreba i okolnosti u porodičnom domu, sačinjava se plan razvoja za koji su zadužene sve nadležne institucije.

Nova osmoletka u gradu na Ibru, Foto OU

Po tom protokolu, porodični savetnik jednom sedmično posećuje porodicu, a redovni su susreti i sa decom, s tim što se mališanima poteškoćama u učenju pruža se dodatna obrazovna podrška, koju pružaju logoped, defektolog, psihoterapeut...

Jednom mesečno se održavaju radionice za decu i roditelje, a podrška podrazumeva i zastupanje, odnosno upućivanje na druge institucije i organizacije u zajednici, da bi se ostvarila prava na zdravstvenu, socijalnu i zaštitu svake druge vrste. Najugroženijim porodicama sa decom se obezbeđuje i materijalna podrška za urgentne potrebe - pri nabavci hrane, sredstava za higijenu, lekova, pomagala, školskog pribora, odeće i obuće.

STANDARD

FONDACIJA SOS Dečja sela Srbije je nacionalna, humanitarna i neprofitna organizacija - jedna je od 135 članica istoimene međunarodne federacije, a svi programi u okviru mreže, uključujući i ovaj u Trsteniku, realizuju se po jedinstvenim standardima.

JEDNOKRATNA DAVANjA

PODACI Centra za socijalni rad u Trsteniku pokazuju da je u decembru 2021. na teritoriji Opštine bilo 252 korisnika novčane pomoći, u čijim su porodicama ukupno živela 503 člana.

- Lane je jednokratnu pomoć dobila 481 osoba, ali su neke od njih i više od dva puta bile korisnici, pa ukupan broj davanja premašuje hiljadu - objašnjava drirektor trsteničkog Centra za socijani rad Dragojlo Minić.

Pogledajte više