VREMEPLOV NA MREŽI: Fejsbuk - stranica TO Vrnjačka Banja čuvar uspomena

G. ĆIROVIĆ

08. 01. 2022. u 08:38

KAKO bi mladim generacijama na najsavremeniji način i u skladu sa svetskim trendovima predstavila bogatu i veoma zanimljivu istoriju prestonice srpskog kontinentalnog turizma, Turistička organizacija Vrnjačke Banje otvorila je fejsbuk-stranicu isključivo posvećenu banjskoj istoriji pod simboličnim nazivom - "Vremeplovko Banjić".

Foto TO Vrnjačka Banja, priv. arhiva

Tako su se na jednom mestu našle brojne fotografije, prave kolekcije i foto-albumi poznatih ličnosti koje su posećivale Vrnjačku Banju, znamenitih meštana i objekata, zabeleške o interesantnim događajima, svedočanstva prošlih vremena i uspomene na ovo nekada mondensko mesto i lečilište.

- Društvene mreže su, pored ostalog, za mlade generacije danas glavni, možda i jedini izvor informacija, a za one starije i mesto gde istražuju stvari koje ih zanimaju. Naša ideja je da na profil kojem smo dali ime i prezime "Vremeplovko Banjić" postavljamo stare fotografije i razglednice, pokazujući posetiocima kako je Banja nekada izgledala - kaže Goran Karavesović iz ovdašnje Turističke organizacije.

Prema njegovim rečima, do materijala za stranicu autori dolaze zahvaljujući ovdašnjim institucijama i ustanovama i njihovim bogatim arhivama u kojima se nalazi dosta fotografija, starih dokumenata i knjiga čiji su autori, poput Milana Sotirovića, Marije Petković, Jelene Borović Dimić, Ognjena Topalovića i drugih, sačuvali svedočanstava o banjskoj prošlosti.

- Od samog početka ova stranica je naišla na veoma lep prijem kod korisnika društvenih mreža. Mnogi od njih doprinose sadržaju fotografijama iz porodične arhive ili isečcima iz novina - dodaje Karavesović.

Andrić u Banji, Foto TO Vrnjačka Banja, priv. arhiva

Na do sada objavljenim starim, izbledelim, ali i retuširanim crno-belim fotografijama posetioci ovog svojevrsnog internet vremeplova mogu da vide kako je nekada izgledao centralni vrnjački park, čuveni rimski izvor mineralne vode, banjska promenada, znamenite vile, hoteli i druga zdanja... Tu su fotografije Josipa Broza Tita u šetnji banjskim parkom, nobelovca Ive Andrića, kralja Aleksandra Karađorćevića prilikom posete Vrnjačkoj Banji, poznatih književnika, muzičara, glumaca, umetnika i sportista sa prostora čitave bivše Jugoslavije, kao i znamenitih Vrnjčana.

Foto TO Vrnjačka Banja, priv. arhiva

U brojnim isečcima iz novina posetioci mogu da saznaju i koliki je bio opštinski budžet 1934. godine, kakve su bile cene na banjskoj pijaci 1969. ili da pročitaju izveštaj sa nekada tradicionalnog takmičenja veštih banjskih konobara. Nisu izostavljeni ni uspesi ovdašnjih sportista, đaka, radnika, beleške sa dočeka Novih godina, štafete mladosti, detalji tokom izgradnje Olimpijskog bazena na kojem su održane svojevremeno popularne "Igre bez granica" i drugih događaja.

Kralj Aleksandar Karađorđević u Vrnjačkoj Banji 1921., Foto TO Vrnjačka Banja, priv. arhiva

VEK I PO LEČENjA I TURIZMA

NA vrnjačkim lekovitim izvorima, kako je to nepobitno utvrđeno, krepili su se i lečili još rimski legionari. Prve zvanične analize lekovite vode, međutim, urađene su 1835. godine i to po nalogu srpskog knjaza Miloša Obrenovića. Era organizovanog banjskog lečenja i turizma započinje 1868. Te godine Vrnjačka Banja beleži svoj prvi, zvanični posetilački promet - 583 gostiju sa čak 16.140 noćenja. Potom, početkom dvadesetog veka - 1912. godine, na primer, u Banji je boravilo 10.933, a uoči Drugog svetskog rata, 1939. godine čak 32.336 gostiju.

Pogledajte više