SPORT (NI)JE ZAKINUT: Posle žučne rasprave, odbornici u Nišu usvojili budžet za 2022, "težak" 11,8 milijardi dinara

D. ALIHODžIĆ

18. 12. 2021. u 06:21

ODBORNICI Skupštine grada su, posle gotovo celodnevne rasprave, usvojili projekciju budžeta za 2022. na 11,8 milijardi dinara, a najviše polemika je bilo oko izdvajanja za sport, jer su predstavnici ove oblasti očekivali da će - posle lanjskog "kresanja" za 50 odsto - davanja dogodine biti povećana.

Detalj sa skupštinskog zasedanja, Foto D. Alihodžić

Ali, gradonačelnica Dragana Sotirovski je objasnila da nema osnova za veću sumu, te da je 200 miliona dinara direktnih davanja maksimum lokalne samouprave. Upravo zbog ove stavke, protiv budžeta je glasao i trener odbojkaškog kluba Niš, inače odbornik SNS Dragan Svetozarević.

- Ako imamo savesti, glasaćemo za našu decu. Čuvanjem sporta čuvaju se i kultura, i umetnost, i sve ono što se zove gradskim životom - poručio je Svetozarević.

Podsetimo, sportisti su nezadovoljstvo izrazili i tokom minulog vikenda, kada su protestovali ispred Gradske kuće i apelovali na predsednika Srbije, koji je tada bio u poseti ovom delu zemlje, da im pomogne...

Dragana Sotirovski, Foto D. Alihodžić

Ipak, gradonačelnica smatra da sportski klubovi u Nišu dobijaju dovoljno novca, i to ne samo od lokalne samouprave, već i od države, ali i od roditelja koji ne baš jeftinim članarinama finansiraju aktivnosti svoje dece.

- Čemu nezadovoljstvo, kad će dobiti 200 miliona direktinih davanja, uz još 50 miliona dinara za sportsku infrastrukturu. Država je dodatno, sa bezmalo 50 miliona, podržala 13 niških klubova - kaže Dragana Sotirovski, uverena da je ovo pitanje ispolitizovano.

Dragan Svetozarević, Foto D. Alihodžić

Kaže, klubovi gradu ne plaćaju ni dinar za objekte koje koriste, a Niš ne može da finansira plate ljudi koji vode te klubove i članove, jer to nije po Zakonu o sportu. Ali, spremni su da pomognu u kontaktima sa privrednicima koji su voljni da budu sponzori. Uz napomenu da rezultati baš i ne opravdavaju ulaganja i zahteve, gradonačelnica je istakla primer Vaterpolo kluba koji bi zakup bazena trebalo da plaća 24 miliona dinara, što oni ne računaju kao pomoć.

CENE

OD ukupno 158 niških klubova, ove godine je novac kroz razne programe dobilo njih 139, a u Nišu ne postoji nijedna besplatna sportska aktivnost za decu. Roditelji malih odbojkaša plaćaju 1.800, oni čiji mališani treniraju plivanje ili košarku i do 2.500, a najskuplji su časovi plesa - čak 3.500 dinara mesečno. Sve to bez nabavke opreme i odlaska na takmičenja...

Pogledajte više