KAMENE KULISE U RAJCU I ROGLJEVU: Autentični gradovi vina i rakije sve češće dočekuju filmske i televizijske ekipe

S. M. JOVANOVIĆ

10. 11. 2021. u 07:26

AUTENTIČNE građevine koje su stari majstori gradili iznad sela, bliže vinogradima, sa ukopanim podrumima u kojima je idealna temperatura za čuvanje božjeg nektara, sve češće su i scenografija domaćih filmova i serija.

Foto S. M. Jovanović

Na Rajačkim i Rogljevačkim pivnicama, u poslednje vreme, snimljene su neke od najlepših scena kultnih ostvarenja - od "Čarlstona za Ognjenku", "Enklave", "Senki nad Balkanom", "Hotela Beograd"...

A, nedavno su pivnice u Rajcu sa uspehom "odglumile" stari Beograd, Savamalu i Čukur-česmu, koje će gledaoci narednog proleća moći da pogledaju u filmu i TV seriji "Što se bore misli moje", reditelja Milorada Milinkovića.

- Taj deo istorije, koji se tiče Mihaila, iz neobjašnjivih razloga "nepokriven" i neobrađen, a on je bio vrlo moderan državnik i imao je široku viziju zbog koje je, nažalost, i tragično završio. Sa jedne strane je jačao vojsku i počeo da je naoružava, a sa druge zidao Narodno pozorište, čiji kraj radova nije dočekao - kaže producent Predrag Bajčetić.

Milinković sa ekipom, Foto S. M. Jovanović

Saga o srpskom knezu Mihailu Obrenoviću, koji je dvaput bio na srpskom tronu, a čija je vladavina okončana atentatom u Košutnjaku 1868. privukla je pažnju filmadžija zato što, veli reditelj Milinković, ta priča, zapravo, nije ispričana.

Film i TV serija nose radni naslov "Što se bore misli moje", po pesmi za koju se veruje da ju je knez Mihailo posvetio Kleopatri Karađorđević, udatoj Petronijević...

- Ovde mi je sjajno, kao da sam se vratio 200 godina unazad. Nisam znao da ovo postoji...

Igram Đorđa Čogurića koji nije istorijski lik, iako je u ovom kontekstu prisutan kao jedan od onih koji bi trebalo da poveže priču - kaže glumac Miloš Timotijević.

Timotijević (u sredini) na snimanju, Foto S. M. Jovanović

Inače, ekipa je upravo u pivnicama snimila i poznati sukob kod Čukur-česme, koji je pokrenuo čitav niz događaja i doveo do oslobođenja Beograda, Smedereva, Kladova, Soko grada, Užica i Šapca, čije je ključeve 1867. primio knez Mihailo Obrenović.

- Rajačke pivnice su se potpuno uklopile u taj deo starog Beograda, malo je doduše brdovitije nego što je Savamala, ali odlično za dočaravanje događaja koji čak ni kod Vuka Karadžića nije ispričan - zaključuje Dragoljub Stojković koji je, uz reditelja Milinkovića, jedan od scenarista ovog projekta.

Nebojša Dugalić, Foto S. M. Jovanović

PODELA

GLAVNE uloge u ovom filmu igraće Dragan Mićanović, Nataša Ninković, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, Olga Odanović, Aleksandar Srećković... a na Rajačkim pivnicama su scene snimali i Nebojša Dugalić, Miloš Timotijević, Nenad Okanović...

ZADOVOLjNI I STATISTI

U RAJAČKIM pivnicama se okupilo i 50 statista iz Negotina, okoline, pa čak i iz Knjaževca - da, rame uz rame sa glumačkom ekipom, pred kamerama "ožive" scene srpskog i turskog sukoba, pogibiju kalfe Save Petrovića, te odmazdu nad Turcima i, potom, tursku nad Srbima.

- Ovo je veliko iskustvo, biti na ovom mestu i osetiti atmosferu jedne epohe srpskog naroda, kada su se oslobađali od Turaka - kaže jedan od statista Ivan Karalić, jednako fasciniran i filmskim ambijentom.

Pogledajte više