SEĆANJE NA „KRVAVI MARŠ“: Obeležena 80. godišnjica od najtragičnijih događaja u Šapcu (FOTO)

V.Mitrić

24. 09. 2021. u 23:41

NIZOM prigodnih dešavanja pod pokroviteljstvom grada Šapca, obeleženo je sećanje na 80. godišnjicu ,,Krvavog marša“ (1941- 2021).

Foto: V.Mitrić

Krvavi marš je događaj koji predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda Drugog svetskog rata u Šapcu. Tokom odmazde nemačke vojske u septembru 1941. godine, Šapčani su bili privremeno iseljeni iz grada u improvizovani logor u mestu Jarak. Tokom tih dana (24-30. septembar 1941), zarobljenici su preživeli različite oblike torture, a mnogi se nisu vratili živi. Preko 5000 muškaraca je odvedeno, a bilo je oko 120 žrtava.

Jedini koji je i dalje živ, a učestvovao je u Krvavom maršu je Mile Vujić. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da treba negovati kulturu sećanja i da je ovo veliki dan za Šabac i jedan od najpotresnijih datuma u istoriji ovog grada.

Foto: V.Mitrić

 

- Današnjim programom upriličenim povodom 80. godišnjice ,,Krvavog marša“, Šabac i Šapčani sećaju se jedne od najtragičnijih epizoda Drugog svetskog rata u našem gradu -rekao je dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca. - Ustanak koji je otpočeo u Srbiji 1941. godine, ubrzo je doveo do nemačkog odgovora. Šabac su 24. septembra bili prinuđeni da napuste svi muškarci starosti između 14 i 70 godina i krenu preko Save, na put ka krajnjem odredištu, logoru u sremskom mestu Jarak. Deonicu dugu 23 kilometra, na koju su Šapčani povedeni 26. septembra, prešli su gotovo u trku, za manje od 4 sata, uz pretnje, zastrašivanja i ubistva. U sećanju i literaturi ovaj događaj je postao poznat kao Krvavi marš. Centralni događaj današnjeg obeležavanja je izložba ,,Krvavi marš 1941-2021” autora Stevana Marinkovića. Iako živih svedoka ovih događaja gotovo da više i nema, naša je dužnost kao zajednice da negujemo sećanje na prošlost i događaje koji su ostali zapamćeni u kolektivnoj svesti našeg naroda.

 Put u bolju budućnost, naglasio je Pajić, „ nije zamisliv bez sećanja i istorijskog iskustava iz kojeg svako od nas, pojedinačno i kolektivno treba da izvuče ispravne pouke“.

Foto: V.Mitrić

 

 Ovom prilikom pozivam sugrađane da pogledaju izložbu postavljenu na Trgu šabačkih žrtava  rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i dodao da treba da izvučemo pouku iz svega onoga što je bilo u prošlosti kako bismo mogli da izgradimo lepšu i svetliju budućnost kako za grad Šabac tako i za Srbiju.

 Stevan Marinković, autor izložbe ,,Krvavi Marš 1941 – 2021” i dokumentarnog filma ,,Krvavi marš” kazao je da mu je ponuda da uradi ovu izložbu bila izuzetno zanimljiva jer se istraživanjem Krvavog marša i stradanja Jevreja u Šapcu bavi 15 godina.

 -Na šabačkom trgu imamo dve postavke. Jedna izložba je ,,Krvavi marš 1941- 2021” koja govori o stradanju Šapčana koje je počelo 24. septembra kada ih je nemačka kaznena ekspedicija pokupila i proterala iz grada u neizvesnost. Druga izložba govori o događaju koji se desio 12. i 13. oktobra, a to je streljanje šabačkih muškaraca Jevreja, izbeglica iz transporta Kladovo – Šabac. Dokumentarni film sam uradio pre dve godine i zove se ,,Krvavi marš” i ova izložba je dopuna te priče”, istakao je Marinković. V.Mitrić

Tokom obeležavanja 80. godišnjice ,,Krvavog marša“ organizovan je javni čas za učenike osnovnih i srednjih škola u sali Kulturnog centra, pomen žrtvama Krvavog marša u Sabornoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Šapcu, izložba ,,Krvavi marš 1941-2021“ na Trgu šabačkih žrtava, stručni skup ,,Koliko poznajemo lokalnu istoriju” za profesore istorije, a večeras u 19.00 časova biće premijera dokumentarnog filma ,,Krvavi marš“.

Pogledajte više