BLAGO ČAMI U KOROVU: U Milivi kod Despotovca počinju arheološka istraživanja temelja crkve Maruše

Z. GLIGORIJEVIĆ

23. 08. 2021. u 13:24

TEMELjI srednjovekovne crkve Maruše - u Milivskoj Grapčini, na pola puta od manastira Manasije ka Milivskoj klisuri - decenijama su čamili obrasli korovom.

Foto Z. Gligorijević

Srećom, Milivci veoma cene istorijsko nasleđe, pa su odlučili da i ovu svetinju otrgnu od zaborava, konzerviraju je, a kasnije i restauriraju. Zato je Crkveni odbor sa sveštenikom Milošem i Savetom MZ nedavno otkupio privatnu parcelu od 2,14 hektara, koja je sada vlasništvo Braničevske eparhije.

- Zahvaljujući verujućem narodu i umetnicima koji su donirali sav prihod od prodaje slika sa likovne kolonije "Miliva 2021", sakupili smo 3.000 evra i otkupili zemljište.

Foto Privatna arhiva

 

Najpre ćemo obaviti arheološka iskopavanja, kako bismo saznali da li je reč o crkvi ili manastiru, koji je, prema predanju, despot Stefan Lazarević posvetio svojoj sestri Mari. Jer, još pedesetih godina prošlog veka, čobani su ovde pronašli kandilo... - kaže predsednik Crkvenog odbora Slobodan Stojanović.

Dodaje i da su, takođe od dobrovoljnih priloga, u Milivskoj klisuri obnovili i crkvu posvećenu Ognjenoj Mariji, te da u centru sela postoji još jedna bogomolja, što ukazuje da se ovde nalazilo važno srednjovekovno duhovno središte.

Inače, Miliva se prvi put pominje 1389, Osmoj Lazarevoj povelji, a potom i 1457, u turskim tefterima...

- Čim se budu stekli uslovi, istražićemo i ovaj prostor, kako bismo saznali kakve su bile međusobne veze sa ostalim crkvama u selu i manastirom Manasija - zaključuje arheološkinja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Marija Kaličanin Krstić.

TRAG Hram u centru, Foto Privatna arhiva

Pogledajte više