TO SAD PEVAJU I PTICE U BULONJSKOJ ŠUMI: Novak Đoković je teniski GOAT, a evo i zbog čega (FOTO)

Novosti online 12. 06. 2021. u 16:49

POBEDOM nad Rafaelom Nadalom u petak veče, Novak Đoković se plasirao u 29. gren slem finale, ali i šesto u Parizu, čime je postao prvi igrač u istoriji sa najmanje šest finala na svakom od četiri mejdžorsa.

FOTO: AP

Iza sebe je ostavio Rodžera Federera koji ima šest ili više finala na preostala tri turnira, ali "samo" pet u Parizu.

Nadal je gotovo polovinu od svojih 28 finala igrao u Parizu (13), dok je na svim ostalim gren slemovima igrao po pet finala.

Koliko je Španac kralj šljake, toliko je prosjak na ostalim podlogama, bar kad je odnos pobeda i poraza protiv Noleta, pa i Federera u pitanju.

Poslednji gren slem trijumf nad našim asom, Rafa je zabeležio sada već davne 2013. godine u finalu Ju-es opena. Doduše, od tada su se sastajali samo dva puta na najvećim turnirima van Bulonjske šume, ali to je samo potvrda njegove slabije igre van šljake.

A sada, Španac više ne može da se pozove ni na uspehe na RG jer mu je Nole u petak veče izbio i tog aduta iz igre, naročito u onom epskom trećem setu.

Povrh svega, ukoliko Đoković u nedelju savlada Cicipasa i osvoji svoj drugi trofej Musketara, postaće prvi teniser u open eri i tek treći u istoriji, posle Roja Emersona i Roda Lejvera, sa dve ili više titula na svakom od turnira velike četvorke.

Pa nije ni čudo što je napokon i Mats Vilander priznao ko je istinski GOAT:

- Novak može da osvoji 19. Grend slem posle Pariza, a nakon Vimbldona možemo da imamo trojicu igrača sa 20 Grend slemova. Moramo da počnemo da razgovaramo o GOAT-u - poručio je Vilander.

Pogledajte više