Počinje Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja u Beogradu

Novosti online 05. 05. 2023. u 20:00

U prostorijama opštine Zvezdara, u organizaciji Šahovskog saveza Beograda, danas u 12 časova održani su žreb i konferencija za medije povodom predstojećeg Međunarodnog velemajstorskog turnira šahistkinja. Konferenciji i izvlačenju turnirskih brojeva prisustvovali su predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić, predsednik ŠSB Andrija Jorgić, predstavnik Gradskog sekreterijta za sport i omladinu Vukan Jovanović,kao i šahistkinja Irina Čoluškina.

Foto: Novosti

Nakon održanog minuta ćutanja, izražavanja saučešća i upućivanja poruka podrške svim porodicama ožalošćenim zbog tragedija koje su zadesile Srbiju, pristutnima se obratio predsednik Šahovskog saveza Beograda, Andrija Jorgić i najavio da će 54. Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja biti održan u periodu od 8. do 14. maja u Matematičkoj gimnaziji.

- Drago mi je što sam na čelu Šahovskog saveza Beograda i što mogu da se pohvalim 54. po redu šahovskim turnirom. Iako je zbog različitih dešavanja u okviru Saveza turnir odložen za maj mesec, najvažnije je da on ima kontinuitet i da je po svojoj dužini trajanja među tri najduža turnira u Evropi, i to je ono što moramo da negujemo- poručio je Jorgić, a potom dodao da će se još više posvetiti velikoj kampanji koju su započeli kako bi vratili šah u škole.

- Najvažnije je da deca izrastaju u prave ljude, a upravo je šah nešto što može da doprinese tome. Ne samo zbog afirmacije ili da bi se neko bavio šahom, već da zainteresujemo decu da se nadmeću umom i pameću, zbog čega ćemo u narednom periodu svi dati sve od sebe kako bismo to i ostvarili, jer nam je to sada potrebnije nego ikada, zaključio je predsednik Šahovskog saveza Beograda. Predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić, izrazio je veliku čast što je opština Zvezdara deo još jedne ne samo šahovske već i sportske priče.

- Jedan pozitivan talas koji je preplavio šah u Beogradu, zahvaljujući pre svega posvećenosti i energiji tima ljudi na čelu sa predsednikom Šahovskog saveza Beograda Andrijom Jorgićem, je nešto što će svakako doprineti da se šah vrlo brzo vrati na mesto koje mu apsolutno pripada, istakao je Jeremić. Ispred Sekretarijata za sport i omladinu, prisutnima se obratio i Vukan Milanović koji je istakao da mu je velika čast što održava Međunarodni turnir za žene već 54. put, i da podržava ovu manifestaciju koja će biti održana i naredne godine. Glavni sudija turnira, međunarodni sudija gospođa Branka Vujić Katanić koja je i sama pre 45 godina bila takmičarka na 9. Osmomartovskom turniru, izvršila je žreb takmičarki. Na turniru će nastupiti deset šahistkinja iz Srbije, Rumunije i Ukrajine, od kojih pet ima najvišu velemajstorsku titulu, i na turniru će se moći osvajati norme za međunarodne titule.

Nagradni fond: 1.300 evra u dinarskoj protivvrednosti ( 450, 350, 250, 150, 100 ). Parovi prvog kola su: Jonesku Irina- Pogorelski Sofija Manakova Marija- Erić Jovana Blagojević Tijana- Rahmangulova Anastasija Mehmed Elif- Dragomiresku Anđela Čoluškina Irina- Doluhanova Evgenija

Pogledajte više