ZVEZDA VIŠE NE LIČI NA SEBE: Posle poraza u večitom derbiju - novi neuspeh u Evroligi

Č. V. 31. 01. 2023. u 22:52

CRVENA zvezda odigrala je jednu od najlošijih utakmica u Evroligi. Virtus je razbio crveno-bele i pobedio je sa 84:72 (30:14, 18:21, 22:16, 14:21).

EuroleagueTV

Ovo je izabranicima Duška Ivanovića bio treći vezani poraz u elitnom takmičenju i jasno se vidi da je tim sa Malog Kalemegdana u krizi i što pre iz nje mora da izađe, ili će Top 8 brzo postati nedostižan.

Virtus je apsolutno nadigrao Zvezdu i zasluženo pobedio. Početak utakmice bio je sjajan za domaće koji su poveli sa 15:4. Crveno-beli su tokom cele utakmice igrali bez energije što je jedna od glavnih odličan tima, posebno od kada je crnogorski stručnjak seo na klupu.

Ni napad nije funkcionisao kako treba, osim Luke Vildoze i donekle Dalibora Ilića niko nije blistao na protivničkoj polovini. Virtus je igrao odlično na oba kraja terena i poentirao uglavnom sa niskog posta.

Pokušava je Zvezde da se vrati, drugo poluvreme je otvorila trojkom Dobrića, imala par napada da spusti razliku na jednocifrenu, ali ovo je bio veoma loš dan za ekipu sa Malog Kalemegdana.

Da stvar po goste bude još gora Virtus je slavio ubedljivije nego šampion Srbije u Beogradu (83:74), pa to da je prednost timu iz Bolonje kada je tabela u pitanju.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Toko Šengelija sa 15 poena, dok je Kajl Vims postigao 13. Na drugoj strani prednjačio je Luka Vildoza sa 20, pratio ga je Dalibor Ilić sa 10.

Obe ekipe posle ove utakmice imaju učinak 10-12.

Virtus - C. zvezda 84:72 (30:14, 18:21, 22:16, 14:21).

Dvorana: "Segarfedo Arena". Gledalaca: oko 8.000. Sudije: Irizuelo, Mogulkoč, Udjanski.

Virtus: Kordinije 11, Belineli 9, Pajola 6, Bako 9, Žaite 11, Lundberg, Šengelija 15, Heket 4, Miki, Kamara, Vims 13, Teodosić 6, Abas.

C. zvezda: Holand, Vildoza 20, Lazarević 9, Mitrović 2, Lazić 9, Dobrić 6, Ivanović 2, Ilić 10, Nedović 4, Marković, Petrušev 8, Bentil 2.

Četvrta četvrtina: Virtus - C. zvezda 84:72

40' - Kraj utakmice!

39' - Zvezda je ukrala loptu, a u kontri je zakucao Petrušev. Reagovao je minutom odmora Serđo Skariolo.

37' - Majstor košarke je Toko Šengelija. Ipak, na drugoj strani Lazarević koristi prostor u reketu rivala.

36' - Posle dužeg vremena poeni. Luka Vildoza je poentirao pod faulom, a potom je pogodio i dodatni penal.

34' - Dobra utakmica za Dalibora Ilića koji se ozbiljno nameće. Igra jako dobru utakmicu mladi krilni centar.

32' - Sjajan prodor Kordinijea. Virtus polako ali sigurno hita ka novoj pobedi, a Zvezda ka trećem vezanom porazu.

31' - Promašio je Petrušev čist zicer, ali je došao do ofanzivnog skoka i potom poentirao uz faul, ali dodatno bacanje nije realizovao.

Treća četvrtina: Virtus - C. zvezda 70:51

30' - Baš, baš loše izdanje Zvezde. Nijednog momenta nisu gosti uspeli da dođu na prostojan zaostatak i učine meč neizvesnim.

29' - Ukrali su gosti loptu i to je iskoristio Nemanja Nedović koji je pogodio iz prodora. Ni on nije u prepoznatljivom ritmu - 66:51.

28' - Sjajna kontra Virtusa i lepa akcija koju je lakim poenima završio Šengelija. Odmah je tajm-autom reagovao Duško Ivanović.

26' - Nesportski faul napravio je Vildoza, a Žaite je realizovao oba penala. Potom je sviran apsolutno nepostojeći faul Petruševu i poklonjena su dva bacanja Šengeliji. Gruzin je bio polovičan - 62:47.

24' - Nastavlja se loša igra Zvezde. Vims je pogodio trojku, ali istom merom je uzvratio Lazić. No, Vims se razgoropadio i već je ubacio treću trojku u ovom kvartalu. No, opet uzvraća Lazić.

23' - Vildoza je naterao Heketa da ga faulira na šutu za tri poena. Argentinac u redovima Zvezde je realizovao sva tri.

22' - Dobrić je imao odličnu priliku da smanji rezultatski zaostatak na jednocifren, a onda je usledila kazna i trojka Vimsa.

21' - Prvi napad Zvezde bio je veoma dobar. Dobrić je ostao sam na 45 stepeni i postigao prve poene.

Druga četvrtina: Virtus - C. zvezda 48:35

Statistika na poluvremenu: Virtus iz igre šutira neverovatnih 66,7% (14/23 za dva, 4/14 za tri). Zvezda je u tom segmentu na 54,2% (11/17 za dva, 2/12 za tri). Domaćin je bolji i u skoku - 13:10, kao i u asistencijama - 11:5.

Crveno-beli su izgubili pet lopta, a rival samo jednu. Što se ukradenih tiče i tu je tim iz Bolonje bolji - 4:1.

20' - Traljav napad Zvezde je završen nekako poenima. Filip Petrušev je uspeo da dođe do lopte koju mu je poslao Lazić i da postigne četvrti poen.

19' - Žaite opet pravi probleme, a onda se Šengelija domogao lopte i izborio se za dva slobodna bacanja koja je pogodio - 48:33. Tajm-aut je na malo više od minuta do kraja zatražio Duško Ivanović.

18' - Upisao se u strelce i Luka Mitrović i to nakon ofanzivnog skoka. Nastavljaju centri Virtusa da dominiraju.

17' - Opet je Lazarević poentirao. Podigla je Zvezda malo agresivnost, ali mora to još bolje ukoliko gosti žele da se vrate u meč.

15' - Jako lepo je napao Lazarević i poentirao iz prodora. Virtus skoro sve napada sa niskog posta i to donosi ekipi rezultat - 40:27.

14' - Pokušavaju "delije" kojih ima poprilično u Bolonji da podignu izabranike Duška Ivanovića. Vildoza je vezao četiri slobodna bacanja.

14' - Opet Bako. Ostao je sam u reketu centat domaćeg tima i lako je zakucao. Veoma loše izdanje Zvezde za sada u Bolonji - 38:21.

12' - Bako je poentirao uz faul. Belgijanac je realizovao i slobodno bacanje. On i Žaite prave dosta problema rivalu pod košem.

11' - Drugi kvartal je počeo trojkama na obe strane. Precizni su bili Belineli sa jedne, odnosno Vildoza sa druge strane. Potom poentirao i Dalibor Ilić koji igra veoma dobro.

Prva četvrtina: Virtus - C. zvezda 30:14

Utakmicu u "Segafredo Areni" prati i bivši fudbaler Crvene zvezde, a sada član Verone Darko Lazović.

10' - Koliko Zvezda loše izgleda najbolji je pokazatelj taj što je primila 30 poena, a to se retko dešava.

10' - Dobar posao Ilića najpre u odbrani, a onda i u napadu. Pokupio je promašaj Bentila i snažno zakucao.

9' - Razbijeni su crveno-beli u prvoj deonici. Ne zna se da li je lošiji napad ili odbrana. Sve to tim Serđa Skariolo znalački koristi.

8' - Pajola je vezao šest poena i Virtus sve više i više povećava prednost. Opet je Zvezda u velikim problemima - 23:9.

7' - Taman je Zvezda razliku spustila na pristojnu, ali Virtus vrlo brzo ide na dvocifrenu prednost. Koristi domaćin to što su gosti u bonusu.

6' - Izborio se Ivanović za šut sa poludistance i uspeo je da pogodi. Malo su se konsolidovali gosti.

5' - Pametan napad Zvezde, lopta je dobro kružila i to je trojkom krunisao Branko Lazić - 15:7.

4' - Ide Virtus prvi put na dvocifrenu prednost. Iskoristio je Kajl Vims to što ga je čuvao Nedović i poentirao je. Zvezda je gotovo sve poene primila na obruču i nema prepoznatljive agresivnosti u igri gostiju.

3' - Teodosić je postigao prvu trojku na meču, a konačno su i crveno-beli došli do poena. Iz prodora je pogodio Nedović.

2' - Sjajan početak ekipa iz Bolonje. U strelce se upisao i Šengelija. Zvezda ima velike probleme u napadu, ali i u odbrani - 6:0. Odmah Ivanović traži tajm-aut posle nepuna dva minuta košarke.

1' - Prvi napad je Virtus rešio poenima. Lepo se za poziciju izborio Žaite i lako je poentirao na asistenciju Teodosića. Opet isto i opet lako do poena dolazi centar domaćeg tima.

Duško Ivanović je odlučio da meč počne sa petorkom: Vildoza, Nedović, Lazarević, Petrušev, Mitrović. Domaćin duel kreće u sastavu: Heket, Teodosić, Vims, Šengelija, Žaite.

Uoči meča:

Crveno-beli u ovaj meč ulaze posle dva vezana poraza u elitnom takmičenju, s tim što je poslednji doživljen od večitog rivala i to u dvorani "Aleksandar Nikolić", a prethodni od Žalgirisa u Kaunasu.

Ovaj meč je dobra prilika da se izabranici Duška Ivanovića vrate na pobednički kolosek, posebno što su protiv tima Serđa Skariola trijumfovali u Beogradu (83:74).

Virtus će u odnosu na prvi meč ovih rivala biti jači za dva možda i najbolja igrača - Miloša Teodosića i Tornikea Šengeliju, a van tima će biti Semi Odželej, možda i Ife Lundberg.

Sa druge strane, poznato je da crveno-beli ne mogu da računaju do marta na Fakunda Kampaca. Van stroja je i centar Hasan Martin koji se još uvek nije oporavio od povrede.

Očekuje se da šampion Srbije i ABA lige ima veliku podršku navijača u Bolonji, pošto je sektor za gostujuće navijače rasprodat.

Crvena zvezda u ovaj meč ulazi sa učinkom 10-11, a tim iz Bolonja 9-12.

BONUS VIDEO: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

Pogledajte više