NEKA BUDE KAO 1992: Partizan dočekuje Huventud, ekipu protiv koje su Obradović i crno-beli osvojili KEŠ

G. KELIĆ

02. 11. 2021. u 09:00

BULEVAROM uspomena vozi se Željko Obradović.

foto: Evrokup

Trener košarkaša Partizana je prvo u subotu gostovao u rodnom Čačku i vodio svoje izabranike u takmičarskom meču protiv Borca, kluba gde se igrački rodio. Prebiranje po nekadašnjim vremenima nastavlja danas, kada sa crno-belima, u hali "Aleksandar Nikolić", u trećem kolu Evrokupa dočekuje Huventud (20.30), još jednu ekipu sa kojom ima značajnu zajedničku prošlost.

Veza između Obradovića i španskog kluba je sudbonosna. Šef struke "parnog valjka" je na početku trenerske karijere, 1992, u svom prvom mandatu na klupi tima iz Humske, u finalu Kupa evropskih šampiona u Istanbulu, doneo najznačajniji pehar u istoriji kluba, pobedom baš protiv katalonskog tima čudesnom trojkom Aleksandra Đorđevića (71:70).

Međutim, njihova zajednička nit se tu ne prekida, pošto je najtrofejniji evropski trener godinu dana kasnije seo upravo na klupu ekipe iz Badalone i ponovio isti uspeh 1994. Njihovi putevi su se posle toga razišli, svako je otišao na svoju stranu, Željko na put ka zvanju najvećeg evropskog trenera, a Huventud u prosečnost. Zato rođeni Čačanin ima kultni status i u Badaloni, kao i u Beogradu, pa će današnji duel biti osvrt na nekadašnja slavna vremena dva kluba, čiji je zajednički imenilac - Obradović.

Na tu stazu uspeha žele da se vrate oba tima, a kako su počeli aktuelnu sezonu, na dobrom su putu, pošto su i jedni i drugi ostvarili dve ubedljive pobede na startu grupne faze drugog po snazi evropskog takmičenja. To znači da će ovo biti najteži ispit za crno-belu četu u ovom delu sezone, a toga je svestan i strateg domaćeg tima.

- Huventud je sigurno tim koji zaslužuje respekt. Imaju igrače sa velikim iskustvom, koji igraju veoma dobru košarku, apsolutno kontrolisanu u svakom trenutku, sa dosta izmena, ritma i promene odbrane. To će, naravno, iziskivati našu maksimalnu koncentraciju i da od prvog minuta shvatimo na koji način moramo da igramo - poručuje Obradović.

FOTO: V. N.

Željko Obradović

Dueli dva tima iskru velikog rivaliteta su iznova "zapalili" prošle sezone, takođe u grupnoj fazi, u dva izuzetno tesna okršaja - Huventud u Španiji (85:82), a crno-beli u Hali sportova "Ranko Žeravica" (78:75). Akter tih duela bio je Rade Zagorac, kao što će biti i sada.

- Još jedan odličan ispit i provera protiv verovatno najkvalitetnije ekipe sa kojom smo se sastali od početka sezone. Već godinama imaju kontinuitet u načinu igre, a i rosteru koji se stalno pojačava. Španske ekipe igraju inteligentnu košarku koja nije laka za skautiranje, a Huventud je dobar primer toga. Neće biti dovoljno da ih samo fizički nadigramo kako bismo pobedili - istakao je kapiten crno-belih, koji sa svojim saborcima traži i devetu uzastopnu pobedu u sezoni.

DURAN: Obradović je svima nama reper

TRENER španskog tima Karles Duran u prvi plan ističe igru "jedan na jedan" kao i uticaj Željka Obradovića.
- U klub je došao trener sa najviše titula u evropskoj košarci, svojevrsni reper na koga se svi treneri ugledaju. Potrebno je da ograničimo ofanzivni talenat Partizana. Moramo da pokušamo da ih odbranimo "jedan na jedan" i da dobro šutiramo. Ne smemo toliko da razmišljamo o pobedi ili porazu, već o tome da budemo najbolji mogući Huventud protiv velikog tima - kazao je Duran.

Pogledajte više