NAJNEVEROVATNIJI TRENER PREUZEO ČELSI: Ako dosad niste voleli "plavce", pratićete ih zbog ovog čoveka

Novosti online 08. 09. 2022. u 17:43

ČELSI nije dugo bio bez glavnog trenera. Danas je dobio novog i to ne bilo koji. Doveden je "najneverovatniji strateg Engleske", kako to neki opisuju.

Youtube / umwatch

Podsetimo, dva dana nakon što su, kao posledicu šokantnog poraza od zagrebačkog Dinama u Ligi šampiona, novi čelnici londonskog kluba otpustili Tomasa Tuhela, sve su dogovorili sa Grejamom Poterom.

Pominjala su se i zvučnija imena poput Zinedina Zidana, Brendana Rodžersa i Maurisija Poketina, ali odmah je bilo jasno da je Poter najrealnija opcija.

Novi vlasnik plavaca Tod Boeli je, prema izvorima sa Ostrva, iskoristio klauzulu u Poterovom ugovoru sa Brajtonom o visini obeštećenja (17 iliona funti) posle čega su "galebovi" morali da mu dozvole da stupi u pregovore sa Čelsijem.

I, bivši menadžer Svonsija i Ostersundsa, zvanično je potpisao ugovor sa "plavcima" u četvrtak popodne.

- Izuzetno smo uzbuđeni što Grejam stiže u Čelsi. Ne samo da je ekstremno talentovan na samom terenu, već ima veštine i mogućnosti koje se proširuju izvan igrališta i koji će od Čelsija napraviti još uspešniji klub. Radujemo se što ćemo biti podrška njemu, njegovim saradnicima i ekipi, kako bi dotigli pun potencijal u mesecima i godinama koje dolaze - istakao je Boeli.

Ali, ko je taj 47-godišnjak i zašto je baš njega moćni Čelsi doveo na svoju klupu?

Grejam Poter - biografija, taktika, kvaliteti

Grejam Poter ima nekoliko velikih kvaliteta, koji su i doveli do toga da Brajton, iz kog dolazi, trenutno bude na takvoj poziciji na tabeli Premijer lige koja vodi u Ligu šampiona.

Najpre je tu rad na individualnom razvoju svakog pojedinca koji je u timu.

Primer za to je Nemac Paskal Gros, koji je 2017. bio Brajtonovo prvo premijerligaško pojačanje i to za skromna tri miliona funti. Iako je već u iskusnim fudbalskim godinama, ovaj 31-godišnjak nikada nije igrao bolje nego sada, u četvrtoj sezoni pod Poterovom palicom. O tome je za "Atletik" rekao sledeće, posle nedeljnog deklasiranja Lestera (5:2) koje je i održalo Brajton na senzacionalnom četvrtom mestu:

- Mi treniramo do krajnjih granica. Ne postoji nijedan deo treninga na kome se gubi vreme. Trener nam daje jasne zadatke šta radimo kada imamo loptu, a šta kada je nemamo. Tačno znate šta se od vas očekuje i kao pojedinca i kao ekipe. Ja, eto, znam precizno koji je moj posao na terenu. Kada imamo loptu, a i kada je nemamo, tačno znam gde mi je mesto, kako mogu da pomognem, gde mogu da budem opasan. Zato je naš trener tako dobar.

Grejam Poter, međutim, nije samo dobar u razvoju pojedinaca, već i kao inovator.

Primera radi, Gros je stigao u Brajton kao klasična "desetka", a trener ga je, u zavisnosti od potrebe određene utakmice, koristio i kao desnog beka, ili desno krilo. Još slikovitiji primer je Solija Marča, koji je počeo da igra u Brajtonu kao levo krilo, a kod Potera završio kao desni bek(!). Ili, Belgijanac Leandro Trosar koji je doveden kao krilo, a sada najčešće igra centralni napadač, a ako trener misli da je to za neki meč korisno - igra kao "defanzvini spoljni".

Taktika koju Grejam Poter (bar u dosadašnjem toku karijere) najčešće koristi je izuzetno fleksibilan pristup 3-4-3 formaciji.

Centralni defanzivci su, zapravo, veoma udaljeni jedan od drugog, spoljni bekovi igraju izuzetno "visoko", dva središnja vezna igrača imaju ispred sebe dvojicu kolega (te napadača), ali Poterove ekipe, zapravo, nikada nisu statične, niti lako predvidive.

Jer, novi trener Čelsija jako voli da rotira.

I to ne samo igrače.

Usred meča on primeti da nešto ne ide (kao protiv Mitrovićevog Fulama na startu sezone), pa u 15. minutu odjednom pređe na igru sa četiri defanzivca. Ali, i pre nego što Poter opet povede tim protiv Fulama (debitovaće na klupi Čelsija upravo protiv ekipe Aleksandra Mitrovića), još nešto treba istaći.

Grejam Poter voli kada cela ekipa s kojom radi - ide u istom pravcu. Nema tu mesta za iskakanja u stilu "E, ja ću na ovu stranu!" ili "Ja sam bitniji od drugih". Cena za takve stavove je rastanak. 

Nil Mopaj, koji je bio najbolji strelac u Poterovoj ekipi u prve tri sezone, prodat je Evertonu ovog avgusta ne samo zato što je dobar igrač, već zato što je voleo da bude u centru pažnje, na način da svi "moraju da budu podređeni njemu". Kod novog stratega Čelsija - svi moraju da budu podređeni timu. Zato i špic iz Rumunije, Florin Andone, nije više u ekipi. Na svoju ruku je, besan zbog nekih zamerki u svlačionici, dobio crveni karton u porazu od Sautemptona u avgustu 2019. godine i od tada, do ovog avgusta, pune tri godine, nije zaigrao ni na jednom takmičarskom meču za Brajton. Sada je pušten iz kluba, a lekcija koju je naučio bila je prilično bolna, te igra za španskog drugoligaša, Las Palamas. 

Zvuči brutalno, da... Ali, pravila su bila postavljena prilično jasno pre nego što bi sezona počela: individualnost je i te kako poželjna, u smislu korišćenja svojih talenta, ali nikako da bi se narušilo zajedništvo, koje mora da bude na prvo mestu. Ko se o to ogluši, na ovaj ili onaj način više neće biti deo ekipe.

Ta, i druga, pomenuta i ne pomenuta pravila, omogućila su Grejamu Poteru da pravi fantastične rezultate. Bilo da je radio u devetoligašu (a jeste), bilo kad ode u Švedsku, pa četvrtoligaša Ostersunda dovede do prve lige.

Sada je na najvećoj sceni. Gde se najviše i očekuje. 

Nije lako voditi posrnule velikane (Čelsi je šesti, sa skromnih deset bodova od 18 maksimalnih iz šest dosadašnjih nastupa), ali, ako je Grejam Poter nešto do sada dokazao, to je da i te kako ume da tamo gde mu se daju male šanse - ostvari baš velike uspehe.


Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pogledajte više