ŠERIF PROMENIO SKORO ČITAVU EKIPU: Podvig, pa kud koji mili moji

Z. Ć.

16. 07. 2022. u 22:07

BILI su najprijatnije iznenađenje evropskog klupskog fudbala prošle sezone, a onda - kud koji mili moji. U silnom jurišu srušili su Crvenu zvezdu, pa oduvali zagrebački Dinamo i kao autsajderi se prvi put u istoriji plasirali u Ligu šampiona.

FOTO: M. Vukadinović

Šerif je briljirao i kao anonimus u elitnom takmičenju: u prvom kolu savladao je Šahtjor, zatim su zadivili trijumfom protiv Reala usred Madrida (2:1). Posle toga je usledio pad i razilaženje na sve strane.

Prvak Moldavije je i ovog leta potencijalni rival srpskog najtrofejnijeg kluba, ali to je sada neki drugi, novi tim. Od ekipe koja je lane eliminisala Crvenu zvezdu u trećem kolu kvalifikacija za LŠ, nije ostalo skoro ništa. Skoro svi igrači iz te generacije napustili su klub.

Najveći transfer napravio je u poslednjem prelaznom roku brzonogi krilni napadač Adama Traore, prelaskom u Ferencvaroš za dva miliona evra. I odmah je, nedavno u revanšu prvog kola kvalifikacija za LŠ, protiv Pjunjika postigao dva gola u ubedljivom trijumfu od 5:1. Traore je bio zanimljiv i Zvezdi, ali su Mađari ispali odlučniji i izdašniji, mada je u Stankovićevom timu na toj poziciji neprikosnoven Aleksandar Katai, tako da nije bilo ni velikog interesovanja da se ulazi u ozbiljnu trku za reprezentativca Malija.

Šerif je skroz renovirao odbrambenu liniju pa su tako otišli brazilski bekovi. Desni Kris Silva se vratio kući u Fluminense, levi Fernando Konstanca prešao je u rusku Samaru. Peruanski defanzivac Gustavo Dulanto preselio se u Rigu. Još jedna Zvezdina želja, štoper iz Kolumbije Danilo Arboleda rešio je da se otisne u Al Ain iz Emirata. Arboleda je bio i fatalan po crveno-bele jer je postigao jedini gol na revanšu u Tiraspolju (1:0, u Beogradu je bilo 1:1).

Klub su napustili i vezni igrači, Luksemburžanin Tili, strelac spektakularnog pogotka protiv Reala, zatim i Grk Kolovos, napadači Kastenjeda, Enrike, u Legiju se sa pozajmice vratio Jakšiboev. Iz prve prošlogodišnje postave ostao je samo zadnji vezni Edmund Ado iz Gane.

Naravno, promenjen je i trener, umesto Ukrajinca Jurija Venrniduba, ekipu vodi Hrvat Stjepan Tomas. Šerif je ovog leta inkasirao tri miliona evra od prodaje Traorea (dva) i Dulanta (milion), sa druge strane, samo je platio turskom Kodžaeliju 68.000 evra za napadača Akonbija. Za preostalu četvoricu novajlija nije dao ni cent, jer su bili slobodni igrači. Koliko će ovakva politika da se isplati klubu, ostaje da se vidi.

U prvom kolu kvalifikacija za LŠ, Moldavci su se mučili sa Zrinjskim (0:0, 1:0) i sigurno je da u Zvezdi ne bi imali ništa protiv da joj se uskoro ponovo ukrste putei sa Šerifom.

Pogledajte više