DECA IZ SRBIJE PLIVAJU KA SVETSKOM VRHU: Dušan Veličković u Leskovcu brusi dva velika talenta

Slobodan Krstović

20. 01. 2022. u 10:00

NAŠU zlatnu prošlost u plivanju ispisali su Milorad Čavić i Nađa Higl, sadašnjost pišu Velimir Stjepanović, Andrej Barna, Anja Crevar, a budućnost je u rukama generacije koju predvode Nina Stanisavljević, Tanja Popović, Uroš Živanović...

Foto: PSS/David Damnjanović

Devojčice i dečaci rođeni 2004, 2005. i mlađi najavljuju berićetne dane za srpsko plivanje.

- Stvarno su istorijska generacija, što su i pokazali obaranjem dva evropska rekorda u juniorskoj konkurenciji u muško-ženskoj i ženskoj štafeti. To je generacija koja je jako kvalitetna, složna, koja se ističe i po timskom duhu. Nina Stanisavljević je vođa među damama, Uroš Živanović lider među momcima. Ali, stvarno ima toliko perspektivnih momaka i devojaka da je to nešto neverovatno - ističe predsednik Stručnog saveta PSS i čovek koji je napravio bum sa leskovačkom Dubočicom Dušan Veličković.

Foto: PSS/David Damnjanović

Mladi stručnjak naglašava da u generaciji 2004. osim Nine i Tanje odskaču i Ana Marković, Sara Svorcan, Tea Ćulibrk, Martina Bukvić, koja je iako dve godina mlađa, plivala polufinale na juniorskom EP u Rimu. Iz generacije 2005. izdvaja Uroša Živanovića, dvostrukog polufinalistu u konkurenciji dve godine starijih juniora na EP u Rimu. Uroš je osvajač tri zlata na Centralnoevropskom prvenstvu, zlata na KOMEN kupu. Njemu uz rame su Ognjen Kovačević, Petar Popović, Mateja Rađenović, Ognjen Filipović...

- Ne bih voleo da se ogrešim o nekog plivača koga nisam spomenuo, ali imamo generaciju koja mnogo obećava u budućnosti - podvlači Veličković.

Foto: PSS/David Damnjanović

Veličković u Leskovcu radi sa Ninom Stanisavljević, Anom Marković, Urošem Živanovićem, a godinu dana je pod njegovom komandom bila i Tanja Popović.

- Tanja se vratila u Beograd, jer joj je teško palo što je odvojena od roditelja. Sa njom sam imao izvanrednu saradnju. A najvažnije je da su Nina i Tanja plivale u finalu na 100 m slobodno na juniorskom EP u Rimu, što je istorijski uspeh, jer nikada nismo imali dve devojke u finalu. Uz to, one su kao juniorke isplivale B olimpijsku normu - priča Veličković.

Dušan priznaje i da bi za napredak srpskog plivanja mnogo značilo kada bi imali nacionalni trenažni centar.

- To bi garantovalo vrhunske rezultate. Sve zemlje koje su u ekspanziji su nekoliko godina ranije oformile nacionalni centar, u kojem mogu da okupe najkvalitetnije plivače na jednom mestu. Uz to, deci su obezbeđeni školovanje, finansije i uslovi za rad. Iz takvih uslove ne može a da se ne stvore šampioni.

STRATEGIJA Dušan Veličković/Foto: PSS/David Damnjanović

Obično je prelazak iz juniorske u seniorsku konkurenciju veoma bolan. Kako obezbediti talentovanoj deci da budu uspešni i među najboljima u Evropi i svetu...

- Verujem da moraju da se postave adekvatni ciljevi. Na primer, Nina je juniorsku karijeru krunisala srebrnom medaljom na EP u Rimu. Ako pomisli da će joj to poći za rukom u prvoj seniorskoj godini, razočaraće se. Najvažnije je strpljenje, ako smo četiri godine radili da kao juniorka dođe do krova Evrope, treba je spremiti psihički da će sledeće tri, četiri seniorske godine biti slične juniorskim danima. Ono što me posebno hrabri je da smo dobri u štafetama, a u njima mladi plivači mogu da grade samopouzdanje dok se individaulno ne uzdignu do nivoa da budu konkurentni za medalju među seniorima - smatra Veličković.

Dušan smatra da je za sportistu najbolje da se razvija u svojoj zemlji, da je Amerika u retkim slučajevima odskočna daska za sam svetski vrh. Po njemu, ne treba se upoređivati sa Čavićem, koji je izašao iz američkog sistema.

- Uvek kažem da je američki koledž sistem dobar za one sportiste kojima nemaju visoke ambicije u seniorskoj konkurenciji, već bi da sebi priušte diplomu koja je priznata u svetu. Smatram da naši sportisti ukoliko žele da postignu vrhunske rezultate moraju da ostanu u Srbiji. Tačno je da je Barna eksplodirao u SAD, ali on je izuzetak koji ne potvrđuje pravilo. Amerika jeste dobra, ali ja nikad ne bih po svaku cenu gurao naše sportiste tamo.

Veličković je ponosan što radi sa mlađim plivačima, a jedan od onih koje izdavaja je Uroš Živanović (16) koji je oborio i rekord Čabe Silađija na 100 m prsno do 17 godina čak za sekundu i po.

- Nikada ga nisam pohvalio na treningu. Gledam da pohvale zadržim za sebe, jer zadovoljan sportista ne radi toliko puno, dok je delimično zadovoljan onaj koji je daleko motivisaniji. Uroš je veliki talenat i radnik. Stvarno je uživanje gledati njegov talenat i njegov rad svakog dana na delu.

Nina Stanisavljević se na svakom prvenstvu ili mitingu takmiči u pet, šest disciplina.

- Za razvoj mladog sportiste važno je da ima veći izbor disciplina. Nina je uspevala da ispravi sve tehničke nedostatke i ona je jednako dobra u svim stilovima. Uostalom, plivač koji je usmeren na jednu disciplinu je pod velikim pritiskom i tu je moguće zasićenje, dok više stilova donosi zadovoljstvo. U suštini, to je nama donelo rezultat, sigurno je da ćemo da se usmerimo na discipline u kojima smo najkonkurentiji, ali trenažno još ćemo vežbati sve stilove, sa ciljem da na kraju sklopimo i kraljicu svih disciplina, 200 mešovito.

Veličković veruje i da će se mladi plivači brzo snaći u seniorskoj selekciji.

- S obzirom na to da su seniori dobri lideri, uzori, mnogo će lakše na pripremama mlađima dočarati šta ih čeka u jačoj konkurenciji, ohrabriće ih bolje nego bilo ko drugi. Mali problem je što su rasuti po svetu, tako da mogu zajedno da budu samo na pripremama - ističe Veličković.

SRBIJA NA PRVOM MESTU

OSIM uslova za ostanak plivača, bitno je sačuvati i trenere...

- Više volim našu zemlju i naš sistem i smatram da je najlakše okrenuti se boljem, bogatijem sistemu, ali to u principu nama kao zemlji ne donosi rezultat. Zato sam ostao dugo u Leskovcu, iako sam imao prilike da odem u inostranstvo ili negde drugde u Srbiji. Ostao sam u Leskovcu, gde sam prepoznao sportiste i potencijal u njima. Da sam otišao, Leskovac, koji je mali grad i nema tradiciju, ne bi imao adekvatan trenerski kadar koji bi ispratio te mlade plivače. A moja odgovornost prema sportistima bila je da ostanem.

NINA: UŽIVAM U SVIM STILOVIMA

NINA Stanisavljević pokazuje da veliki talenat može da se brusi i u manjoj sredini, kao što je Leskovac. Uspešna je u svim stilovima, na mitinzima osvaja dosta medalja, a juniorsku karijeru krunisala je srebrom na 50 m leđno na EP u Rimu. Već se takmiči i u seniorskoj konkurenciji, nedavno je učestvovala na SP u malim bazenima u Abu Dabiju, gde je oborila državni rekord na 50 m leđno.

- Mislim da sam udarila dobre temelje za seniorsku konkurenciju, jer sam juniorsku krunisala evropskom medaljom. Planiram da ostanem u Leskovcu do Olimpijskih igara 2024. u Parizu. A svesna sam i da za dobar rezultat u seniorskoj konkurenciji mora jako da se radi i da je dug put do uspeha - ističe Stanisavljevićeva.

Foto: PSS/David Damnjanović

Priznaje Nina da je plivanje s vremenom postalo zanimljivo i da ga je zavolela. Ističe i da joj je teško da izabere jednu disciplinu.

- Samim tim što plivam puno disciplina, medalje dolaze same od sebe. To mi gradi pobednički duh, ali i motiviše me. Ipak, moraću da smanjim broj disciplina, ali ne verujem da ću se opredeliti za jednu ili dve. Kraul i leđno su mi bitniji stilovi. Srećna sam što imam jaku konkurenciju u zemlji, što Tanja i ja jednu drugu guramo da budemo još brže - kaže Nina.

Kao lider novog talasa ističe da su sjajne i devojčice rođene 2005. i 2006. godine. Smatra da ima savršene uslove u Leskovcu, a o svojoj generaciji kaže:

- Atmosfera je odlična, u Rimu je bilo divno, bilo nas je dosta, bodrili smo i navijali jedni za druge. Zaista je generacija odlična.

Nina trenira šest dana u nedelji, a u vodi provodi pet sati dnevno. Redovan je učenik trećeg razreda Gimnazije. Priznaje da je obaveze teško uskladiti:

- Naročito je teško zbog profesora koji nemaju razumevanje. Najbolje bi bilo da se oformi sportsko odeljenje koje bi pomoglo svim mladim sportistima u Leskovcu.

ŠTAFETE BRŽE OD EVROPSKIH REKORDA

NEDAVNO su dve naše štafete postavile nezvanične juniorske evropske rekorde.

Nina Stanisavljević, Martina Bukvić, Sara Svorcan i Tanja Popović su 4h50 m mešovite isplivale za 1.49,44, a zvanični LEN rekord je 1.50,85.

Miks štafeta (Nina Stanisavljević, Tanja Popović, Bratislav Pešić, Petar Popović) je 4h50 m mešovito isplivala za 1.34,06, a evropski rekord je 1.34,77.

UROŠ: MOJ CILj JE OLIMPIJADA U PARIZU

UROŠ Živanović je još jedan biser srpskog plivanja iz Dubočice. Naslednik Čabe Silađija je počeo u beogradskom Partizanu, ali se ubrzo preselio u Leskovac zbog trenera Veličkovića.

- Prezadovoljan sam uslovima, imam trenera koji mi je apsolutno posvećen, koji sa celim timom i sa mnom radi fantastično. Sve što nam treba imamo na jednom mestu. Uostalom zbog boljeg rada sa Dušanom sam se iz Beograda preselio u Leskovac, jer je to najbolje za moj razvoj. Većina familije mi je iz Leskovca, tako da se sam brzo uklopio u klub i Gimnaziju. Srećan sam što su me lepo prihvatili.

To što je oborio rekord svog idola Čabe Silađija ga samo ohrabruje, još više motiviše. Svestan je da je na prsima žestoka konkurencija, a podvlači i da je višestruki nacionalni rekorder u stilu delfin i mešovitom stilu. A o svojoj generaciji ima samo reči hvale:

- Generacija je stvarno izvanredna. Moj trenutni uspeh je i njihov, jer imamo veliki broj plivača koji mi dišu za vratom i guraju me da budem još bolji. Mislim da je naša generacija u rangu sa italijanskom, a kod njih je plivanje nacionalni sport. Pa naša štafeta je za tri stotinke sporija od njihove, što je izvanredan uspeh.

Urošu je tek 16 godina i zasada je više okrenut juniorskim takmičenjima, jer dogodine želi što bolje rezultate na EP i SP.

- Sve više se takmičim i sa seniorima, kako bih stekao što više iskustva i bio spreman za dane kada budem prelazio među starije. Želja mi je da predstavljam zemlju u najboljem svetlu na svakom takmičenju, a najveći cilj mi je da se plasiram na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Imaću tada 19 godina i pokušaću da poremetim račune trenutno ozbiljnijim plivačima od mene. Voleo bih da postanem jedan od retkih plivača koji je sklopio sve tri discipline u prsnom stilu, 50, 100 i 200 m - kaže Živanović.

SJAJNI USLOVI U LESKOVCU

VELIČKOVIĆ je sa saradnicima krajem 2011. odvojio plivački od vaterpolo kluba i s vremenom su stvorili odlične uslove u Leskovcu.

- Mi smo u Leskovcu stvarno zadovoljni uslovima, koje smo postepeno gradili našim rezultatima. Mnogi gradovi u Srbiji imaju adekvatne uslove, ali ne i rezultate. Žao mi je Beograda koji ima mnogo klubova, a premalo bazena... Raduje što će uskoro Novi Sad ponovo dobiti SPENS, ali i pokriven olimpijski bazen na Sajmištu.

BONUS VIDEO: Navijači na veličanstven način dočekali Novaka

 
Pogledajte više