GERDOVA DOSTIGNUĆA NIKAD NEĆE BITI NADMAŠENA: Oliver Kan duboko pogođen smrću velikana

Novosti online 15. 08. 2021. u 17:26

NEKADAŠNjI golman Bajerna i nemačke reprezentacije, a sada izvršni direktor Bajerna, Oliver Kan, oprostio se od legende svetskog fudbala Gerda Milera porukom da njegova dostignuća nikada neće biti nadmašena. Nekada najbolji golman sveta dodao je da je upravo "bombarder", kako su Nemci zvali velikog Gerda, najzaslužniji što je Bajern danas jedan od najvećih klubova sveta.

EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Čuveni napadač bolovao je od Alchajmerove bolesti, poslednje godine života proveo je u staračkom domu južno od Minhena, a ostaće upamćen kao jedan od najvećih napadača u istoriji fudbala, što potvrđuju brojke i osvojeni trofeji.

Postigao je neverovatnih 566 golova u 607 utakmica za Bajern i postavio rekord golova u Bundesligi. U 427 utakmica postigao je 365 golova, a iza njega su Robert Levandovski (277) i Klaus Fišer (268). S Bajernom je tri puta osvajao Kup evropskih šampiona i jednom Kup pobednika kupova. Takođe je četiri puta bio prvak Nemačke i četiri puta osvajač DFB Kupa.

Držao je i svetski rekord po broju golova u kalendarskoj godini koji je tek posle 40 godina oborio Leo Mesi, što je Argentivcu donelo mesto u muzeju Bajerna.

U sezoni 1971/72 postigao je 40 golova u sezoni Bundeslige i taj rekord je trajao sve do pre nekoliko meseci kada ga je za gol prestigao naslednik u špicu Bajernovog napada Robert Levandovski.

Legendarni Kan uputio je veoma emotivnu poruku svim navijačima Bajerna.

- Vest o smrti Gerda Milera duboko nas pogađa. On je jedna od najvećih legendi u istoriji Bajerna, njegova postignuća su nenadmašna i zauvek će biti deo velike istorije Bajerna i celog nemačkog fudbala. Kao igrač i kao osoba, Gerd Miler zaslužan je za Bajern i njegov razvoj u jedan od najvećih klubova na svetu. Gerd će zauvek biti u našim srcima - rekao je Oliver Kan.

Miler je nakon završetka karijere zaplovio u trenerske vode, ali u omladinskim kategorijama. Pod njegovom palicom, prve fudbalske korake napravila je nova zlatna generacija Bajerna i Pancera - Filip Lam, Bastijan Švajnštajger i Tomas Miler.

Pogledajte više