PRINC ĐORĐE JE 15 GODINA BIO U DUŠEVNOJ BOLNICI: Tamo mu je gusle svirao jedan čovek iz Trstenika

S.BABOVIĆ

05. 07. 2023. u 18:00

POZNATO je da je princ Đorđe Karađorđević punih 15 godina proveo u dušvenoj bolnici u Toponici kod Niša, ali gotovo niko ne zna da je tamo imao i poseban koncert.

Foto:S.Babović

Za njega je nastupao u to vreme znameniti guslar i narodni pevač poreklom iz Male Drenove kod Trstenika Vojislav Erac, zvani Šumadinac (1914-1942). Zapis o ovom događaju ostavio je upravnik Uroš Jekić, a zabeleženo je i da je od kneza Pavla, trstenički umetnik dobio na poklon gusle od suvog javorovog drveta 1928.godine.

Vojislava Šumadinca je na kraljevski dvor doveo ujak, general Ilia Brašić. I ovaj podatak ukazuje na nemali ugled koji je uživao guslar iz Male Drenove. 

- Jedan je od poslednjih naših guslara i pevača narodnih epskih pesama iz Šumadije - navodi se u biografiji Vojislava Erca. -  Obišao je desetine gradova širom tadašnje Jugoslavije, o čemu svedoči njegov „Dnevnik“. Sam je sastavljao i štampao stihove pesama koje je pevao uz gusle. Po odobrenju Ministarstva prosvete pevao je i guslao u školama širom zemlje.

Erac je završio pinterski zanat, a 1935.godine upisao Trupnu podoficirsku školu na nagovor ujaka. Ipak, gusle je pretpostavio uniformi. Nastupao je sve do smrti, a poslednji put u rodnom selu 29.marta,1941.godine kada je kralj Petar Drugi Karađorđević preuzeo prestol.

Na žalost, upravo u povratku iz rodnog kraja, u selu Bogdanje je uhapšen. Prvo je odveden u logor na Slobodištu kod Kruševca, a potom u Logor „12.februar“ u Nišu.

Streljan je na Bubnju 15. decembra,1942.godine.

- Nakon pogibije Vojislava, njegova supruga Jelenka (Stanić) je prerezala strunu na guslama i narednih 20 godina nosila je crnu odeću u znak žalosti - ispisano je u biografiji ubijenog guslara.

Iza sebe je ostavio sina, Milovana Erca, koji se proslavio kao književnik i publicista. Imao je samo tri godine kada je ostao bez oca, ali mu je posvetio potresne priče.

- U devojačkom sanduku za miraz mati je dugo čuvala zub mog oca, viđao sam je često kako se moli s njim ispod ikone Svetog Nikole – ispričao je za "Novosti" Milovan Erac. - Ovo je jedino što imam od tvog oca, to je njegova kost, govorila je kada je zub predala na čuvanje.

Da se ne zaboravi da je Filip Višnjić imao dostojnog naslednika, potrudila se njegova unuka dr Jelena Erac Denčić, objavljujući potresna svedočanstva o liku i delu svog slavnog dede. 

Pogledajte više