MANASTIRU PARCELU NEĆE ODUZIMATI: Opština Paraćin i Eparhija braničevska našli kompromis oko izvorišta Sveta Petka

Z. GLIGORIJEVIĆ 19. 05. 2023. u 11:26

DEO parcele na kojoj se nalazi izvorište Sveta Petka, u Izvoru kod Paraćina, ostaće u vlasništvu manastira, a na opštinu će biti uknjižen drugi deo koji se dosad vodio na javna opštinska i republička preduzeća i Republiku Srbiju. To će nadležnima u gradu na Crnici omogućiti trajnu službenost prolaza kao i eksploataciju i upravljanje vodom, ali i bilo kakve intervencije na izvorištu Sveta Petka.

Foto:Z.Gligorijević

Odeljenje za urbanizam opštine Paraćin juče je donelo ovo rešenje i time je zapravo okončano pitanje o kojem se poslednjih godina mnogo govorilo, a koje je kulminiralo polovinom aprila kada je sestrinstvo iz svetinje u Izvoru, decenijama poznato po brizi o devojčicama i ženama ometenim u razvoju, uputilo apel da im se ne oduzima parcela sa izvorištem. Ukoliko se manastir Sveta Petka u roku od 15 dana ne bude žalio na rešenje, biće sproveden upis u Službu katastra nepokretnosti.

Opština Paraćin je, zapravo, prihvatila predlog punomoćnika Eparhije braničevske o delimičnoj eksproprijaciji, tako da će manastirsko zemljište ostati u njihovom vlasništvu, dok će ostalo postati opštinsko. Vladika Ignjatije opštini Paraćin dostavio je dopis da je saglasan sa predlogom.

- Jedno je pravno, a drugo je moralno. Dok sam predsednik opštine Paraćin, nikada neće biti oduzeto ništa crkveno, ni manastirsko. Vernik sam i izuzetno cenim našu Srpsku pravoslavnu crkvu. Najdraža stvar koju imamo je Orden Svetog Luke, koji je opština Paraćin dobila baš od Braničevske eparhije. Čim sam se vratio na posao posle teške saobraćajne nesreće i čuo za problem, pozvao sam vladiku Ignjatija i našli smo rešenje. Na taj način niko više nikada neće moći da proda to zemljište ili ga ustupi bilo kome. Zašto to niko ranije nije uradio? - pita predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević. 

On za naš list ocenjuje da je cela priča ispolitizovana i da je počela da se širi laž kako je u planu da se izvorište oduzme manastiru da bi se sagradila fabrika vode.

- Dosad nisam odgovarao ni na jednu optužbu tzv. opozicije, ali ovo je prevazišlo svaku meru. Uključivanje monahinja u političku raspravu je skandalozno i nezamislivo. Zato želim da kažem istinu. Optužbe da mi hoćemo da od manastira Svete Petke uzmemo zemljište na kome je izvorište i da ga prodamo za fabriku vode, nisu tačne. Nezamislivo je da se bilo kome to zemljište proda ili da na korišćenje, pogotovu što se tu nalazi glavno vodoizvorište s kog se pijaćom vodom snabdeva Paraćin sa 60 i Ćuprija sa 40 odsto, a zemljište je od davnina manastirsko. Osim toga, gradnja fabrike na izvorištu mogla bi da ugrozi kapacitet izvora Sveta Petka, koji je ionako sve manji i manji - izričit je Milićević.

PROTIV POTPUNE EKSPROPRIJACIJE

PRAVOBRANILAC Nena Brajović kaže da je urađen projekat parcelacije, kojim su sve parcele više vlasnika spojene u jedinstvenu od 79 kvadrata u skladu sa planom detaljne regulacije za izvorište i utvrđenog javnog interesa i da je sve sprovedeno kroz katastar:

- Manastir se žalio na projekat parcelacije, Služba za katastar nepokretnosti donela je rešenje o parcelaciji, a vlasnici su ostali sa realnim udelima vlasnika. Manastir se potom žalio Republičkom geodetskom zavodu, koji je odbio žalbu o preparcelaciji, jer je procedura sprovedena u skladu sa zakonom. Kada smo decembra prošle godine dobili rešenje, nastavili smo postupak eksproprijacije. Kako je sve bilo u skladu sa Zakonom o javnoj svojini i Zakonom o javnom planiranju i kako je veoma važno da vodoizvorište bude u javnoj svojini opštine Paraćin, nismo obavestili predsednika Milićevića, koji je kasnije o tome razgovarao sa članovima Opštinskog veća, jer je bio protiv potpune eksproprijacije. 

Pravobranilac opštine Paraćin Nena Brajović kaže da je pravobranilaštvo 2016. pokrenulo postupak eksproprijacije nepokretnosti koje se nalaze u obuhvatu izvorišta Sveta Petka na zahtev JP "Vodovod" iz Paraćina, koje je i upravljalo ovim izvorištem.

- To je bilo neophodno kako bi se rešili imovinski odnosi, jer su vlasnici dve parcele uz izvorište bili JP "Vodovod", Republika Srbija, JP "Srbija šume", JP "Putevi Srbije" i manastir. Trebalo je objediniti ceo taj kompleks, da pređe u svojinu opštine, a da pravo upravljanja izvorištem ostane JP "Vodovod". Tako je Zakonom o komunalnim delatnostima bilo i propisano, a Zakonom o javnoj svojini iz 2011. propisano je da sve vodovodne mreže moraju biti u javnoj svojini opština, kao i da svi objekti, koji se odnose na vodosnabdevanje moraju biti u svojini opštine Paraćin - objašnjava Brajovićeva za "Novosti". 

Pogledajte više