ZANIMLJIVA INTERAKTIVNA IZLOŽBA U PARAĆINU: Klikom do rimske Ćuprije

Zorana Rašić 13. 04. 2023. u 16:14

KAKO je izgledalo nekadašnje rimsko utvrđenje koje je bilo u centru sadašnje Ćuprije u trećem i četvrtom veku, žitelji Paraćina mogu da vide na platou ispred Gradske biblioteke sve do početka maja. Tu je postavljena interaktivna izložba proširene stvarnosti "Horeum Margi", istoimenog muzeja iz Ćuprije, u saradnji sa Zavičajnim muzejom iz Paraćina.

Z. Rašić

Postavku čini osamnaest panoa (većina su interaktivni), pa se putem mobilnog telefona aktiviranjem aplikacije "Horeum Margi" oživljavaju eksponati iz njihove stalne postavke i trodimenzionalna virtuelna rekonstrukcija Ćuprije u doba Rima.

Z. Rašić

Izložba gostuje u Paraćinu

- Antički grad Horeum Margi jedan je od najstarijih i najznačajnijih u Pomoravlju, pa smo ovu izložbu napravili da ga promovišemo. Reč je o digitalizaciji kulturnog nasleđa, što će posebno biti zanimljivo mladima, jer osim što postavku mogu da pogledaju kao klasičnu izložbu, ako preuzmu i aktiviraju mobilnu aplikaciju, neke interaktivne table "ožive", a eksponati se prikazuju u trodimenzionalnom obliku koji može da se uveliča da bi se videli detalji. Mogu i da se zumiraju, pa su posetiocima izložbe praktično vidljiviji nego u postavci samog muzeja - objašnjava Novak Novaković, direktor Muzeja "Horeum Margi - Ravno". 

BEDEM, TERME I VOJNIČKE BARAKE

PRVA sistematska arheološka istraživanja lokaliteta "Horeum Margi", koji se uglavnom prostire ispod vojne kasarne u Ćupriji, obavljena su od 1962. do 1964. pod rukovodstvom beogradskog Vojnog muzeja i Arheološkog instituta. Radova je bilo i kasnije: od 1985. do 1990, potim 2010, 2018. i 2019. Otkriveni su delovi istočnog i severoistočnog bedema, severoistočna kula i građevine unutar grada, kao što su rimske terme i vojničke barake. Delimično su utvrđene i dimenzije utvrđenja, a dužina severnog bedema bila je 270 metara.

Osim eksponata, aplikacija oživljava i ambijent nekadašnjeg grada kroz rekonstrukciju mogućeg izgleda sevoroistočne kule gde je sada arheološki lokalitet u dvorištu ćuprijskog muzeja. Naime, još 2018. urađena je digitalna rekonstrukcija pretpostavljenog izgleda rimskog grada, koja je kasnije i poslužila kao forma za realizaciju izložbe.

Da bi se istražile sve mogućnosti interaktivne postavke, aplikaciju treba preuzeti iz "plej prodavnice", podseća domaćin izložbe Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu. Ovaj grad je prvi u Pomoravlju koji je ugostio ovu izložbu, a premijerno je prikazana u Ćupriji pre četiri godine.

Vikipedija

Ostaci rimskog grada Horeum Morgi u Ćupriji

Ova interaktivna izložba je deo projekta koji je ćuprijski muzej realizovao u saradnji sa lokalnom samoupravom i Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Projekat je finansirala Vlade Srbije preko Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, kako bi se obezbedio pristup istorijskom nasleđu tog muzeja kroz materijalnu animaciju i virtuelnu rekonstrukciju objekata, pratećih sadržaja i života u vreme postojanja poznatog rimskog utvrđenja. 

Pogledajte više