BALISTIČKE RAKETE ZAPALILE SEVER SIRIJE: "Točke" zasule džihadiste, Turci pobesneli zbog napada (VIDEO)

Novosti online

15. 03. 2021. u 09:48

SIRIJSKA arapska armija sinoć je balističkim raketama gađala punktove za krijumčarenje nafte koje kontrolišu proturski džihadisti.

Foto: Printscreen

Prva meta je bio prelaz Al-Himran, koji se nalazi u blizini grada Džarablusa na granici sa Turskom. Prelaz se koristi za krijumčarenje sirijske nafte u Tursku.

Balističke rakete su pogodile i grad Tarin, severno od Al-Baba. Tamo se nalazi mreža improvizovanih rafijnerija nafte i rezervoara za skladištenje, kao i flota tankera za gorivo.

Iranski novinar Babak Tagve je na svom tviter nalogu objavio snimke ovog napada. On navodi da su korišćeni projektili sovjetske proizvodnje OTR-21 Točka, koje su ispaljeni iz sirijske vazduhoplovne baze Kuveires.

Turska vojska je na svom zvaničnom tviter nalogu objavila da je "kukavički Asadov režim" gađao civile, kao i da je njihova armija izvela kontranapad na Kuveires. Obe tvrdnje su najverovatnije netačne.

Turci su najzaslužniji za ovakav razvoj situacije i nečuvenu krađu nafte koja se trenutno odvija u Siriji. Nije im strana ni saradnja sa osvedočenim neprijateljima, poput različitih kurdskih formacija, kako bi izvukli što više crnog zlata iz arapske republike.

Sinoćni napad je deo šire kampanje Damaska da zaustavi pljačku prirodnih resursa. Pre deset dana izveden je gotovo istovetan napad. Tada su poginule četiri osobe, a više od 40 je ranjeno. Uništeno je više od 200 cisterni sa gorivom.

Više informacija o ratu u Siriji i situaciji na Bliskom istoku možete pročitati KLIKOM OVDE.

Pogledajte više