ORBAN: Premijer Mađarske prekoreo Berlin i Brisel zbog finansijskog odnosa premaa članicama EU

D. D. S.

30. 11. 2020. u 23:00

PREMIJER Mađarske Viktor Orban bacio je novu rukavicu u lice Briselu, sa kojim je već na ratnoj nozi, dok Varšava i Budimpešta blokiraju oko 1,8 biliona evra u fondovima EU, uključujući stotine milijardi koje treba da budu isplaćene da bi pomogle izvlačenju evropskog bloka iz duboke recesije izazvane kovidom 19.

Foto AP

Evropska unija istražuje vlade dveju zemalja zbog podrivanja nezavisnosti njihovih pravosudnih organa i medija, želeći da nezavisnost pravosuđa i medija doda kao uslove za isplatu novca iz fondova EU. Orban optužuje Brisel da daje manje nego što uzima Budimpešti.

Orban je odgovorio Martinu Šulcu, bivšem šefu nemačke Socijaldemokratske partije i predsedniku Evropskog parlamenta od 2012. do 2017. godine, koji je, kako je rekao, "napadao Mađarsku godinama", jer je branila svoje granice i nije prihvatala migrante. Šulc je za "Dojčlandfank" optužio mađarsku vladu za represiju nad medijima, antisemitizam i profiterstvo. Orban je odgovorio da novinari u Mađarskoj imaju više slobode nego njihove kolege iz Nemačke.

Orban je odgovorio i da se "otvoren antisemitizam i uznemiravanje Jevreja i dalje dešava u Nemačkoj", što je nezamislivo da se desi u Mađarskoj. No, kao Šulcovu najveću laž navodi raspodelu novca EU.

- Šulc i mnogi Nemci su se pretvarali da daju novac siromašnima i da su zbog toga u deficitu. Zapravo, oni imaju najviše benefita od evropskog jedinstvenog tržišta. Daju novac od svog profita drugim članicama kroz EU budžet, a mnogo toga ponovo završi u njihovim rukama.  EU nam uzme šest milijardi, a da četiri! Licemerno je očekivati od nas da budemo zahvalni na tome - smatra Orban.

"EVROPA SOROŠEVA GASNA KOMORA"

Mađarski poverenik Silard Demeter povukao je članak iz provladine medijske kuće "Origo", u kom je Džordža Soroša, kritičara mađarske vlade, uporedio sa Adolfom Hitlerom i nacistima. "Evropa je gasna komora Džordža Soroša", za koga tvrdi da je "liberalni firer". Demeter je Mađarsku i Poljsku, koje su pod istragom EU zbog podrivanja nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, nazvao "novim Jevrejima". Vlada Izraela, saveznika Mađarske, osudila je njegove komentare, a jevrejska zajednica članak nazvala "neukusnim" i "neoprostivim".

Naglasio je:

- Članstvo Mađarske u EU ne košta Nemačku ni centa, oni profitiraju od nas - tvrdi Orban, dodajući da je prednost Berlina što je Zapadna Nemačka sakupljala kapital 45 godina, dok su "Mađarsku konstantno pljačkali sovjetski komunisti".

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto ponovio je, u međuvremenu, stav Mađarske da pitanje migracija mora ostati u nacionalnoj nadležnosti.

- Evropska komisija je nažalost ponovo zauzela promigracioni stav. Ali mi ne prihvatamo da nam drugi govore kome treba da dozvolimo da uđe u Mađarsku, jer ne prihvatamo promociju migracija u radne svrhe - zaključio je Sijarto, tvrdeći da bi, kao rezultat toga, milioni ljudi ostali bez posla.

Pogledajte više