ZELENSKI SE OBRATIO SVAKOM LIDERU G7: Zahvalio im se za podržavaje ukrajinske mirovne formule

Novosti online 22. 05. 2023. u 17:51

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski prisustvovao je samitu G7 u Japanu gde je održao govor i zahvalio vodećim zemljama na podršci.

Foto: Tanjug

Zelenski je zatražio globalnu podršku za okončanje rata u Ukrajini, a u svom govoru obratio svakom lideru ponaosob.

Ukrajina je, kako je naveo, tokom rata učestvovala šest puta na samitima G7, ali samo onlajn, a sada je došlo vreme za "ličnu zahvalnost".

Naročito je zahvalio američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, kao i demokratama i republikancima u Kongresu na tome što su prepoznali značaj globalne bezbednosti za demokratiju, na oružju, odlukama da obučavaju pilote.

- Hvala kancelaru Olafu, za snažnu volju koja menja istoriju u korist demokratije, i za dugoročnu odbranu i finansiju podršku Ukrajine - rekao je Zelenski.

On je zahvalio nemačkoj vladi, Bundestagu i celom narodu Nemačke, prenosi ukrajinska Pravda.

Britanskom premijeru Rišiju Sunaku takođe se obratio po imenu nazvavši ga "dragi premijer Riši" kojem je zahvalio za energiju, vizionarske i dalekosežne kapacitete.

 - Verujem da će vaše liderstvo pomoći da se pruži prava snaga zakona, zajedno sa partnerima, stvorićemo Tribunal za rusku agresiju - rekao je on i izrazio zahvalnost britanskim ministrima, parlamentu, građanima.

 - Hvala Emanuele, predsedniče, za zaštitu vrednosti Republike i za činjenicu da francuska podrška Ukrajini manifestuje poštovanje slobode naroda, jednakosti u međunarodnim odnosima i bratstva među ljudima. Hvala Francuskoj! - poručio je Zelenski u obraćanju Makronu.

Italijanskoj premijerki Đorđi Meloni zahvalio je na njenom "snažnom karakteru" koji svima uliva snagu i dodao "hvala italijanskoj vladi, parlamentu, Italijanima koji podržavaju zaštitu našeg naroda".

 - Hvala ti Džastine, dragi premijeru, za sposobnost da budeš prvi po mnogim pitanjima. Veoma je važno da naš zajednički rad u deminiranju Ukrajine pokaže rezultate, istinski spase živote. Zahvaljujem celoj političkoj klasi i svim građanima Kanade koji toliko cene mir - rekao je on.

Takođe se zahvalio i liderima EU, Šarlu Mišelu i Ursuli fon der Lajen za to što su, kako je kazao, "evropske institucije postale više od institucija".

 - Nekad su govorili da je EU birokratija. A vi ste dokazali da naša zajednica nije zasnovana na birokratiji, već na zajedničkim vrednostima - rekao je Zelenski.

Premijeru Japana Fumiju Kišidi zahvalio je na liderstvu Japana u naporima za poštovanje međunarodnog prava u Aziji kao i za ukupnu podršku Kijevu.

Na kraju obraćanja, Zelenski je zahvalio liderima za podržavaje ukrajinske mirovne formule.

(Alo)

BONUS VIDEO:

ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pogledajte više